AK Parti, Kocaeli’nde nasıl kuruldu, 1. Danışma Meclisi toplantısından 105. Danışma Meclisine gazeteci ve belgeselci olarak 18 yılın canlı şahidi olmak
Hafta sonu Ak Parti Kocaeli il teşkilatının 18. Kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında 105. Danışma Meclisi’ne Gazeteci-Belgeselci, AK Parti Kocaeli kurucular kurulu üyesi ve davetli olarak katıldık. Tarihe not düşüp zamana noterlik yapma adına bu yazıyı kaleme alıyorum.
105. Danışma Meclisi toplantısı İçin 2000 kişi antik kapının içi ve dışını doldurmuş her kesimden insan manzarası yaşlılar kadınlar ve gençler… Birçok eski dostla hasret giderdik, sohbet ettik.
Konuşmalar ve salondaki manzarayı takip ederken aklıma 18 yıl önce Kocaeli Maşukiye’de düzenlenen ve benim de Gebze’den AK Parti Kocaeli kurucular kurulu üyesi olarak katıldığım 1. Danışma Meclisi toplantısı geldi. Salon kalabalık değil il ilçe ve belde kurucularının katıldığı sade ve samimi bir toplantı.
O günler AK Parti üzerinde büyük baskılar var asker vesayeti her yerde kendini gösteriyor. Daha sonra Milli Savunma Bakanı da olan Vecdi Gönül’e “Asker AK Partiye iktidarı verecek mi?” sorumuza Vecdi Bey’in spor kültürü ile verdiği cevabı dün gibi hatırlıyorum: “Siz orta sahadan kalenin tam ortasına 12’den gol atın bu golü hiçbir hakem geçersiz sayamaz.’’
AK Parti Kocaeli 1. Danışma Meclis’ine daha sonra birçok önemli bakanlık yapan Nurettin Canikli de katılmış o yıllar ekonomi çok bozuk ve sıkıntıların yaşandığı yıllar. Nurettin Beye de ekonominin nasıl düzeltileceğini sormuş, 18 yıl önce Nurettin Bey’den şu cevabı almıştım. “Türkiye’nin ekonomisini düzeltmek için öncelikle israfı önleyecek rüşvet ve yolsuzlukları ortadan kaldıracak, mali disiplin uygulayacağız. Devletin kaynaklarını çok iyi kullanacağız.’’ demişti. Nurettin Canikli’nin bu sözleri hala kulaklarımda çınlıyor.
14 Eylül 2019 tarihinde İzmit’te düzenlenen AK Parti Danışma Meclisi toplantısı ve 18. yıl kutlamaları için yapılan konuşmalar ve salondaki kalabalık 18 yılda yaşadıklarımız… Köprülerin altından çok sular geçti. Her iki toplantıyı bir cümle ile değerlendirmek istiyorum. 18 yıl önce yapılan AK Parti 1. Danışma Meclisi toplantısında samimiyet kararlılık ve ülkeye hizmeti etme aşk ve şevki vardı. 105. Danışma meclisinde gösteriş şov ve şatafat vardı. Türkiye’nin bunlara ihtiyacı yok en önemlisi tıpkı 18 yıl önce Türkiye’nin en büyük sorunu olan piyasayı kasıp kavuran ekonomik kriz. AK Parti Yönetimi öncelikle ekonomik krize çözüm bulmalı piyasaları rahatlatmalı. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde seçimlerin kaybedilmesindeki en büyük etken ekonomik kriz ve belediye başkanlarının kötü yönetimleri. Ak Parti bugün görev vermediği belediye başkanlarını 5 yıl önce aday yapmasaydı belediyeler borç batağına girmeyecek, ülke ekonomik krize düşmeyecekti. Türkiye iktidar ve muhalefeti ile ekonomik sorunları çözmek üzere milli seferberlik ilan etmeli. Ekonomiyi düzeltmeli. Hükümet ve devlet yöneticileri yapıcı eleştirileri dikkate almalı.
Şimdi sizleri AK Parti 28. Yıl kutlamaları ve 105. Danışma Meclisi toplantısı ile ilgili www.gebzegazetesi.com da yer alan haberi paylaşıyorum.
AK PARTİ 105. DANIŞMA MECLİSİ TOPLANTISI
AK Parti Kocaeli 105. İl Danışma Meclisi Toplantısı yapıldı. Danışma meclisinde yapılan konuşmalar www.gebzegazetesi.com tarafından canlı yayınlandı.
AK Parti Kocaeli il Danışma Meclisi toplantısına milletvekilleri belediye başkanları ve il danışma kurulu üyeleri katılıyor.
KONGRE SÜRECİ BAŞLADI
AK Parti’de kongre süreci başladı. 1 Ekim'den sonra üye olanlar kongre sürecinde delege seçimlerine katılıp oy kullanamayacaklar.
AK Parti Kocaeli 105. il danışma meclisi toplantısının yapıldığı İzmit Fuar içi antik kapı salonunda İl Başkanı Mehmet Ellibeş'ten sonra İl kadın Kolları Başkanı Serpil Yılmaz 12 ilçe başkanı adına, İzmit İlçe Başkanı Ali Güney 11 ilçe belediye başkanı adına Kartepe belediye başkanı Mustafa Kocaman’dan sonra Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Partili milletvekilleri adına Sami Çakır tarafından yapılan konuşmalar www.gebzegazetesi.com tarafından canlı yayınlandı.
AK PARTİ, KOCAELİ’NDE NASIL KURULMUŞTU?
44 yıldır gazeteci ve belgeselci olarak bildiğim yolda hiç kimsenin etkisinde kalmadan yazılar yazıyor ve belgeseller çekiyorum. Geriye doğru baktığımda binlerce yazı makale haber ve yüzlerce belgesel olmuş yazılar ve belgeselleri benim evlatlarım olarak görüyorum. Daha önce AK Parti kuruluş yıl dönümleri ile ilgili www.gebzegazetesi.com yazdığım yazıları sizlerle paylaşıyorum. Gebze Gazetesi Arşivlerinden Seçmeler.
http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=1547&t=makale
AK PARTİ 15 YIL ÖNCE NASIL KURULMUŞTU?
AK Parti kuruluşunun 15. yılını kutluyor. Zaman ne de hızlı geçmiş, daha dün diyeceğimiz bir vakitti. AK Parti kurulmuş seçime girmeye hazırlanıyordu. Seçimler oldu AK Parti 15 yıl önce seçimlere girdi ve iktidara geldi. Türk siyasi tarihinde birçok ilkleri gerçekleştiren parti olarak siyasi tarihimizde yer aldı. AK Parti’nin 15. yılı 15 Temmuz darbe girişiminden sonra daha farklı bir anlam ifade ediyor. AK Parti seçim meydanlarında yenemeyen dış ve iç güçler askeri operasyon düzenlemeyiz çalıştılar ancak bunda da başarılı olamadılar. AK Parti’nin bugünlere nasıl geldiği neler yaptığı daha önce birçok bu köşemde dile getirmiştim. En son 12. kuruluş yıl dönümünde bu köşe de geniş bir yazı kaleme almıştım. Bu yazıyı yazdığımda henüz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan o zaman başbakandı. 12. kuruluş yıldönümü ile ilgili yazdığım yazıyı bugün sizlerle paylaşıyor. Daha önce yazdığım yazının linklerini sizlerle paylaşıyorum
AK Parti’nin 12. kuruluş yıldönümü dolayısıyla birçok toplantılar yapılıyor. Türk siyasi tarihinde kurulduktan kısa bir süre sonra iktidara gelen ve üst üste 3 kez oylarını artırarak tek başına iktidar olduğu halde halkın büyük bir kısmının halen desteklediği tek parti. AK Parti ile Demokrat Parti’yi karşılaştırdığımızda arada büyük farklar var. Bugün seçim olsa anketler ve halkoyu yoklamalarında yine AK Parti tek başına iktidar. Demokrat Parti ise ihtilal olmasaydı halk tarafından iktidardan indirilecekti. Çünkü halk desteği azalmıştı. AK Parti üzerinde büyük fırtınalar esti. Parti kapanma davasına muhatap oldu, her defasında AK Parti kendisine kurulan planları ters-yüz ederek ayakta durmayı başardı. Ancak, 7 ay sonra yapılacak yerel seçimler AK Parti için önemli bir milat olacak. Birçok kişi siyasi istikrar bozulmasın diye AK Parti’ye oy veriyorlardı. Ancak yerel seçimler hiç de böyle olamayacağa benziyor. Daha şimdiden birçok iddialar, tartışmalar ve yerel seçimlerde belli grupların AK Parti’ye oy vermeyeceği şeklinde söylentiler ve konuşmalar var. Yerel seçimler AK Parti’nin kader anı olacak. Başta Başbakan Sayın Erdoğan olmak üzere AK Parti kurmayları da bunu çok iyi biliyor. Yerel seçimler sadece belediye başkanlarının seçileceği bir seçim değil, 2014’de yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de provası olacak. 2015’de yapılacak genel seçimlere de ışık tutacak. AK Parti ve Türk siyaseti ile ilgili şu an birçok planlar yapılıyor. Aslında Gezi eylemleriyle Mısır’dan önce Türkiye’de darbeye zemin hazırlanması istendi. Gezi eylemleri ile ilgili birçok iddia var. Önümüzde ki aylarda buna benzer başka eylemler olacağı da söyleniyor. Ama bunların hepsi yerel seçimde alınacak sonuçlar kadar etkili olmayacak. Deyim yerindeyse bazı çevreler AK Parti’ye haddini bildirmek için İstanbul ve Ankara gibi Büyükşehirlerde oy vermeyerek tavır koyması siyasette önemli değişim ve dönüşüm yapacaktır. Başta Başbakan Sayın Erdoğan olmak üzere AK Parti kurmayları yerel seçimlerin önemini bizden ve birçok insandan daha iyi bilmekte. Yerel seçimlerde kazanmak için adeta kılı kırk yarıyorlar. Her şey planlanıyor ve hesaplanıyor.
Mevcut belediye başkanlarının birçoğunun aday gösterilmeyeceği, yepyeni bir vizyon ve misyonla AK Parti’nin yerel seçimlere gireceği partiye yakın kaynaklar tarafından söyleniyor. Benim 12. yılında AK Parti ile ilgili tespitlerim ise özetle şöyle:
Geçmişte herkesi üye yapmayan AK Parti, bugün kapılarını herkese sonuna kadar açmış olsa da AK Parti’nin çekirdek kadrosu ve AK Parti’yi kuran kurucu kadro halen görevinin başında. Sayın Erdoğan, kurucu çekirdek kadrosunu halen yanında tutuyor. Bu kadro AK Parti belediye başkan adaylarını tespit edip partinin geleceğini de belirleyecek. Seçimlere kadar geçecek önümüzdeki 7 aylık süre sadece AK Parti’nin değil, Türk siyasi hayatının da geleceğini şekillendirecek. Bugüne kadar AK Parti’nin kuruluşuyla ilgili birçok yazı kaleme aldım. Kaleme aldığım bu yazılardan bir kısmını özetle derleyerek sizlerle paylaşmak istiyorum. Ak parti nasıl kurulmuştu? Sayın Erdoğan nasıl bir lider? AK Parti’yi kuran kurucu kadro ve AK Parti ile ilgili görüş ve düşüncelerimi özetle sizlerle paylaşırken, AK Parti’nin 12 yıllık geçmişi ve geleceğine de ışık tutuyor. AK Parti’nin geçmişini bilmeden geleceğiyle ilgili yorum yapmak imkansız. AK Parti’nin geçmişiyle ilgili kaleme aldığım yazının bir bölümünü sizlerle paylaşıyorum.
BAŞBAKAN ERDOĞAN İLE DEVR-İ ALEM
Başbakan Erdoğan Türk siyasi tarihinde önemli izler bırakan bir isim olarak hatırlanacak. Geçmişte Türkiye Başbakanlıktan hapse giren hatta idam edilen Başbakanlar hatırlıyor ancak Erdoğan’ı hapisten Başbakanlığa giden isim olarak hatırlayacak. Başbakan Erdoğan’ı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde hapiste kaldığı günlerde kendisini ziyaret eden bir gazeteci olarak o gün yaşadıklarımı dün gibi hatırlıyorum. Hapishanenin 2. katında bizi karşılamıştı. Biraz geniş olan salonda kara tahtada İngilizce öğrenmeye çalışırken kendisi ile görüşmüştüm. Kendisine “günlerin nasıl geçiyor?” Diye sorduğumda “İşte gördüğünüz gibi bazen okuyor bazen İngilizce öğreniyoruz ama kendimizi ‘Bu da geçer yahu.’ Diyerek teselli ederek zamanın geçmesini bekliyoruz” demişti. Gerçi Sayın Erdoğan ile bu ilk görüşmemiz değildi. Refah Partisi İstanbul İl Başkanı olduğu sırada Gebze Kadırga tesislerinde kendisi ile görüşüp yemek yemiş ardından da Gebze’nin ilk radyosu olan ve tarafımızdan kurulan Gebze FM’de telefonla bağlanıp yemek masasından söyleşi yapmıştık. Sayın Erdoğan o gün Gebze FM mikrofonlarından Milli Görüşü ve Milli Görüş lideri Erbakan’ı anlatmış Milli Görüşün Türkiye’ye önemli hizmetler yapacağını söylemişti. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çeşitli etkinliklerine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla katıldığında yine sorular sorup cevaplar almıştım. Bu görüşmeler ve hapishaneler ziyaretinde Sayın Erdoğan bizi eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman ile adaş olmamızdan dolayı karıştırmamak adına Gebzeli gazeteci İsmail Kahraman olarak tanımıştı. Bu satırları Sayın Başbakan Erdoğan ile ilgili görüş ve yorum yazma hakkına sahip olduğum ve tarihe not düşme adına yazıyorum. Hatta hapishaneden Başbakanlığa diye bir TV belgeseli de hazırlayarak Erdoğan ile Devr-i Alem adıyla tarihe tanıklık da yapmak istiyorum.
AK Parti’nin kuruluş süreci, kurucular kurulunun Gebze Eskihisar, Otel Atabay’daki toplantılarını, Erdoğan’ın partiyi kurduktan sonra ilk mitingini Gebze’de düzenlemesini, Gebze mitingini takip ederek kameramızla kayıt altına alıp yazılarımızla geleceğe not düşüp noterlik yaptık. BAŞBAKAN ERDOĞANLI YILLAR AK Parti Türk siyasi, tarihine adeta bir fırtına gibi girdi. Türk siyasi tarihinde birçok ilke imza attı. AK Parti’nin Kocaeli’nde kuruluş sürecine Gebze’den Kurucular Kurulu Üyesi de katılıp aktif siyaset yaptığım yıllar bugün çok geride kaldı. O günleri hatırladığımda birçok olay sinema şeridi gibi gözümün önünden geçiyor. Birçok ismin AK Parti’de siyaset yapma isteği adeta kılı kırk yararak kurucular tarafından geri çevriliyordu. Sadece Gebze’de 30 tane İlçe başkanı adayı birbiri ile yarışıyor, İlçe başkanı olmak için mücadele ediyorlardı. Gebze ilçe teşkilatını kurma görevi Gebze’den AK Parti’nin Kocaeli Kurucular Kurulu Üyesi olan Eyüp Ayar, Halit Yaşar ve bu satırları yazan benimle birlikte Kocaeli’nden bugün Büyükşehir Belediye Başkanı olan İbrahim Karaosmanoğlu ve yine bugün İzmit Belediye Başkanı olan Nevzat Doğan tarafından yürütülüyordu. Günler süren çalışmalardan sonra İlçe teşkilatı kurulmuş, yer tutularak Gebze’de siyasi çalışmalar başlatılmıştı. Kocaeli İl teşkilatı toplantıları Ankara’daki toplantıları gazeteci olmakla beraber bir siyasetçi olarak da takip ediyor olup bitenlerin siyasi oyunların siyasetteki yaşanan iniş ve çıkışların adeta canlı şahitliğini yapıyor, Türkiye’nin AK Partili ve Erdoğanlı yılların nasıl yaşandığını görüyordum.
AK parti genel seçimlere girdi tek başına iktidar olup yerel seçimleri de kazanarak gücünü pekiştirip Türk siyasetinde fırtına ve kasırga estirecek deyim yerindeyse Türk siyasi tarihini yeniden yazan günlerin habercisi oluyordu. Bana göre herkes işini yapmalı. Ben farklı bir eğitim almama karşın kendimi hep gazeteci ve televizyoncu olarak gördüm. Daha 15 yaşında iken 1975 senesinde ilk yazımı gazetelere gönderip gazeteci olacağımı ortaya koymuştum. Siyasete hiç ısınamadım. Dostların tavsiyesiyle 1994 seçimlerinde Milletvekili aday adayı, 1999 senesinde Fazilet partisinden Milletvekili adayı, 2002’de de AK Parti’den Kocaeli Kurucular Kurulu Üyesi olmama rağmen siyasetteki vefasızlık ve en önemlisi siyaseten söylenen sözlerin unutulması beni hep rahatsız ediyordu. Siyaset çok büyük bir sanat ve çok büyük sorumluluk isteyen bir iş. Deyim yerindeyse ateşten gömlek. Siyasette başarılı olmak ve hizmet yapmak herkesin becerebileceği bir iş değil. Bugün Türk siyasi tarihinin tozlu rafları başarısız, beceriksiz birçok kişi ile dolu. Siyasetteki zikzaklar ve verilen sözlerin tutulmaması beni hep rahatsız etmiştir.
Sayın Başbakan’ın Gebze mitinginde Gebzelilerin isteğine ‘Ben size İl sözü vermiyorum ama bir ilde ne varsa Gebze’de de o olacak. Gebze yerinden yönetilecek.’ sözleri bana büyük umut vermişti. Evet, Gebze yerinden yönetilecek ne İstanbul ne de İzmit lobisinin kaderine bırakılmayacaktı. Ama tam tersine oldu. Sayın Başbakan İzmit lobisinin yanlış yönlendirmesiyle yerinden yönetilmek şöyle dursun 50 kilometre uzaktaki İzmit Büyükşehir Belediyesi’ne adeta mahalle yapılarak belediye hizmetleri yeniden Kocaeli’ne bağlanması beni oldukça rahatsız etti ve bu rahatsızlığımı Sayın Başbakan’ın Gebze ziyaretinde gazeteci sıfatımla ‘Gebze’ye yerinden yönetim sözü vermiştiniz. Gebze’yi Büyükşehir yasasıyla İzmit Belediyesine mahalle yaptınız. Yerinden yönetim anlayışı bu mu Sayın Başbakan’.’ sorumuza sinirlenen Sayın Başbakanla Gebze Eski belediye binası önünde yaptığımız o günün Ulusal basınına bile konu olmuştu. Deyim yerindeyse Gebze yüzünden Başbakanla kavga edip siyasete veda etmiş, Başbakan olduktan sonra da Sayın Erdoğan ile tartışan ilk gazeteci olmuştum.
Başbakanla yaptığımız bu tartışma üzerinden yıllar geçti. Gebze yüzünden yaptığım bu tartışmadan hiç pişman değilim, Gebze’nin Büyükşehir Belediyesi’ne bağlanması hem Gebze’ye hem de İzmit’e büyük haksızlık. Gebze bölgesi İzmit’ten idare edilemeyecek kadar büyük ve bugün bunu da herkes biliyor. Başbakan Erdoğan başkanlığındaki AK Parti hükümeti de bunu da açıktan söylemese bile Gebze’yi 4 ilçeye bölerek bizim tezimizi desteklemiş oldu. Gebze bugün olmazsa yarın Büyükşehir sınırları dışına çıkacak Büyükşehirli Gebze ili kurulacaktır. Büyükşehirli Gebze ilini kurmak gönül ister, ki kuruluşu Gebze bölgesinde yapılmış AK Parti’ye nasip olsun. Bu bir nasip meselesi bakalım Gebze’ye Büyükşehirli il kurmak kime nasip olacak? Gün doğmadan çok şeyler doğacak ve Gebze bölgesi mutlaka Büyükşehirli il olacak. (bu yazılar Gebze Gazetesi Arşivinden alınmıştır.)
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981