banner1001
Arsa ve arazi yatırımı uzun vadeli bir yatırımdır, iyi bir getiri için 10 yıldan 30 yıla kadar beklemeniz gerekebilir. Bir konut yada işyeri kira getirisi ile size düzenli kazanç sağlar ancak arsa ve arazi için uzun süre getiri görmeden her yıl emlak vergisi ödemeniz gerekecek. Arsa ve arazi yatırımında sonuç görmek için sabırlı olmanız gerekiyor.

Hangi vadede getiri hedefliyorsunuz?

Arsa ve arazi yatırımı uzun vadede getiri sağlar. Eğer hedefiniz 5-10 yıl ise arsa, 10 yıl üstünde bekleme imkanınız var ise arazi yatırımı önerilir. Piyasaların yavaşladığı dönemlerde değerinden satış yapmanız zorlaşır ve piyasanın düzelmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz.

İmar durumu nasıl?

Arazi imarsız toprak parçasıdır, satın aldığınız araziye imar geldiğinde çok yüksek kazanç sağlayabilirsiniz ama imar gelmez ise değer artışı sınırlı kalır. Arsa imarlı toprak parçasıdır, bulunduğu bölgede nüfus ve ticaret arttıkça değerlenir, ayrıca imar değişikliği ile daha fazla inşaat yapılır hale gelir ise değeri aynı oranda artar. Bölge Gelişim Planlarını takip edin, bu planlar arsa yada araziye ileride değer katacak yatırımları içerir.

İmar planı nasıl?

Satın almayı planladığınız arsa yada arazinin tabi olduğu imar planı hakkında ilgili belediyeden bilgi alın. Arsalar konut alanı, ticaret alanı, sanayi alanı, ticaret+konut gibi farklılaşıyor, bu kategorilerin yatırımınıza olası etkilerini değerlendirin. İmar planına göre arsaya ne kadar inşaat yapılabileceğini inceleyin. Arsanın değeri yapılacak olan inşaata göre değişir.

Konumu nasıl?

“Gayrimenkulde en önemli 3 şey nedir?” sorusu konumun (lokasyon) önemini vurgulamak için kullanılır, yanıt şudur: “konum, konum, konum”. Arsa ve arazide en önemli unsur konumudur. Arsanızın yakınındaki nüfusun, ticaretin ve üretimin artışı yatırımınızın değer artışını belirler. Arazinin değer artışını yakınındaki nüfus, ticaret ve sanayi artışı, yakınına gelen yatırımlar ve altyapı projeleri belirler. Bu gelişmeler bir süre sonra arazinin olduğu bölgeye imarı getirir ve arazi arsaya dönüşebilir. Şehirlerin gelişim aksı üzerindeki araziler daha hızlı değerlenir. Küçük şehirler genelde büyük şehire giden yol boyunca genişlerler, bu yöndeki yatırımlar daha karlı olabilir. Arazi yatırımında amaç imar gelebilecek bir araziyi imar gelmeden önce almak ve imar ile gelen değer artışından faydalanmaktır.

Ne kadar risk alacaksınız?

İmarlı arsa risksizdir nüfus artışı sürdükçe ve ekonomi geliştikçe değeri belli bir oranda artar. İmarsız arazi ise risklidir imar gelene kadar genelde sadece değerini korur ama imar gelir ise getirisi çok yüksek olur. Haftaya yazımızın devamıyla karşınızda olacağız. Sevgiyle kalın hoşçakalın…

EXPERNET GAYRİMENKUL'ÜN KATKILARIYLA
GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI
YASEMİN ÖZDOĞRU

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934