banner1006
 Mülk sahibi olmak, kiracılıktan kurtulmak çoğu kişinin hayalleri arasında yer alır. Bütçeniz doğrultusunda yeni bir mülk almak istiyorsunuz, dişinizden tırnağınızdan artırdınız, çalıştığınız yerde fazla mesaiye kaldınız ve belki de çocuğunuzu almak istediği şeylerden mahrum ederek kısacası çeşitli zorluklara göğüs gererek para biriktirdiniz, belki birazda kredi çekerek yahut yakın akrabalarınızdan borç alarak ve nihayet hayallerinizdeki eve kavuştunuz..

Böyle bir yükün altına girmişken satın aldığınız konutta sonradan ortaya çıkan sıkıntılar, eksiklikler, hatalar ve bunun gibi ayıplarla uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.

Peki bu kadar emeğin zayi olmaması için neler yapılabilir?

Bu gibi durumlarda tüketiciyi korumaya yönelik düzenlemeler bulunmaktadır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun 7/11/2013’de kabul edilmiş, 28/11/2013’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

ZAMANAŞIMI

MADDE 12 – 

(1) Kanunlarda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre belirlenmediği takdirde, ayıplı maldan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir. Bu süre konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda taşınmazın teslim tarihinden itibaren beş yıldır.

(2) Bu Kanunun 10 uncu maddesinin üçüncü fıkrası saklı olmak üzere ikinci el satışlarda satıcının ayıplı maldan sorumluluğu bir yıldan, konut veya tatil amaçlı taşınmaz mallarda ise üç yıldan az olamaz.

(3) Ayıp, ağır kusur ya da hile ile gizlenmişse zamanaşımı hükümleri uygulanmaz.

Sonuç itibariyle tüketici bu seçimlik haklarından biri ile birlikte 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümleri uyarınca tazminat da talep edebilir.

Haftaya görüşmek üzere sevgiyle kalın..

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934