banner1024
     MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ilk defa doğru bir hamle yaptı Meclis başkanlığı seçimlerinde.
  Koalisyon ortağı olduğu 1999 seçimlerinden buyana girdiği tüm seçimlerde ciddi bir varlık gösteremeyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, son 15 yılının en doğru siyasi hamlesini yaptı. Siyasi lider olarak başarısız bulduğum, MHP gömleğinin çok bol geldiğini her zaman söylediğim MHP Genel Başkanı Meclis Başkanlığı seçimlerinde bir taşla birkaç kuş birden vurarak belki de siyasi hayatının en doğru hamlesini yaptı.
  İlk üç turda her partinin kendi adayını desteklediği meclis başkanlığı seçimlerinde Bahçeli’nin önceki gün yaptığı’ HDP Baykal’ı desteklerse, son turda geçersiz oy kullanırız” çıkışı siyasetin gündemini ve rotasını bir anda değiştirdi.
  Seçim akşamından buyana kendisini ana muhalefet partisi olarak gören, AK Parti’nin CHP ve HDP ile koalisyon yapmasını öneren Bahçeli’nin meclis başkanlığı seçiminin son turu öncesinde yaptığı çıkış aslında, başından beri söylediği “HDP ile yan yana gelmeyiz. Onun desteklediği adayı da desteklemeyiz ’”mesajıydı.     Bahçeli’nin bu hamlesi HDP’ye olan mesafesindeki kararlığı göstermekle kalmayıp, düne kadar konuşulan AK Parti-CHP koalisyonunu da deyim yerinde ise çomak sokarak AK Parti le MHP koalisyonunun kapılarını araladı.
   Seçimden sonra yapılan meclis başkanlığı seçiminden en kazançlı parti,” kendi adayımızı destekleyeceğiz,  meclis başkanlığı seçimi ile koalisyon görüşmeleri bir birinden ayrı “diyerek net tavrını belirleyen ve İsmet Yılmaz’ı meclis Başkanı yapan AK Parti çıktı. AK Parti meclis seçimlerinde güçlü olduğunu göstermekle kalmayıp, koalisyon görüşmelerinde ipleri tamamen ele almış oldu.
   Meclis başkanlığı seçiminin ikinci kazananı ise 7 Haziran sonrası oluşan tabloda kilit parti konumunda olan ve son hamle ile CHP ve HDP’yi ekarte eden MHP oldu. MHP kısa vadede kazanmış gibi gözükse de orta vadede bu hamleden başarılı çıkar mı? Bunu zaman gösterecek.
   Meclis başkanlığı seçiminin kaybedeni ise CHP oldu. Kendi adayını seçtiremeyen, seçim sonrası çıkışları da meclis başkanlığı seçimi ile boşa düşen CHP zor durumda. 
  Erken seçime karşı olan, muhalefet blokunu oluşturamayan, bugünkü tabloda koalisyona da uzak olan CHP’nin bundan sonraki tek umudu koalisyonun parçası olmak. 
  Bahçeli’nin son hamlesi ile iki gün öncesine kadar kolay gibi görünen AK Parti-CHP koalisyonu  da zora girdi. İyi bir hamle ile topu ayağına alan Bahçeli ikinci raunt olan hükümet kurma çalışmalarında topu ayağında tutabilecek mi yoksa CHP’ye mii kaptıracak ilerleyen zamanda göreceğiz. CHP bu sefer de muhalefette kalırsa erken seçimde Kılıçdaroğlu’nun işi hepten zor.
    Siyaset hesap ve taktik işi. Siyasette bir gün değil, saatin bile neleri değiştirebileceğini meclis başkanlığı seçimlerinde yakından görmüş olduk.


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981