Tarih, kültür, tabiat ve turizm değerleri bakımından Türkiye çok şanslı. Bir çok dünya ülkesini gezen ve Devri Alem Belgesel TV programları çeken bir gazeteci olarak, Türkiye olarak ne kadar şanslı olduğumuzu daha iyi anlıyorum.

Türkiye'nin saklı cenneti olan Kocaeli Gebze Ballıkayalar tabiat parkının her geçen gün, Yok olup gitmesine üzülüyorum.

Sonbaharın son günlerini kayalar tabiat parkında geçirerek, Dört mevsim Ballıkayalar belgesel çekimleri yaptım.

Fuar alanı adı ile kurulmaya çalışılan Mermerciler Sanayi sitesinin tehdit ettiği Ballıkayalar tabiat parkında, sular kirli akıyor, ağaçlar kuruyor. Bitkiler ve canlı türleri azalıyor, doğal ve ekolojik denge çoktan bozulmuş. Orman Bakanlığı’nın tabelası bile sökülüp kırılmış

Türkiye'nin saklı cenneti olarak bilinen Ballıkayalar tabiat parkının Yok olmasına Kocaeli ve Gebze halkı seyirci kalıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından Kocaeli Büyükşehir belediyesine tahsis edilen Ballıkayalar tabiat parkına Başkan Sayın İbrahim Karaosmanoğlu'nun sahip çıkmaması tepkilere neden oluyor.

www.gebzegazetesi.com ve Devri Alem Belgesel TV programı olarak başkan Sayın İbrahim Karaosmanoğlu'nu Ballıkayalar tabiat parkında hafta sonu yürüyüş yapmaya davet ediyoruz.

Ballıkayalar tabiat parkından Belgesel Haber Ajansı ve www.gebzegazetesi.com olarak canlı yayınlar yaptık.  Ballıkayalar tabiat parkını korumak için tüm Kocaeli kamuoyunu tarihi göreve davet ederken Hürriyet gazetesinin Ballıkayalar tabiat parkı ile ilgili yazdığı haberi sizlerle paylaşıyorum

Ballıkayalar tabiat parkını bu haberi okuduktan sonra bir kez daha gecelim yetkilileri harekete geçirelim

SAKLI CENNET BALLIKAYALAR

Yoğun geçen haftanın ardından kendinize doğanın kalbinde dinlenecek bir durak arıyorsanız, Ballıkayalar Tabiat Parkı tam da hayal ettiğiniz yer. İstanbul’a sadece 45 dakika uzaklıkta bulunan, Gebze’nin saklı cenneti Ballıkayalar’da yeşil bir tura çıkmaya hazır mısınız? Gidince geri dönmek hiç istemeyeceksiniz.

Kocaeli’nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde bulunan Ballıkayalar, Gebze’ye 10, İstanbul’a ise 50 kilometre mesafede bulunuyor. Bir saatlik bir yolculuğun ardından rahatlıkla ulaşabileceğiniz Ballıkayalar, barındırdığı farklı hayvan ve bitki çeşitliliğinin korunması amacıyla 1995’de tabiat parkı olmuş… Bölgenin adının nereden geldiği konusu da bir hayli ilginç… Uzun zaman evvel çok sayıda arı kanyon içerisinde bulunan mağaraları kovan olarak kullanırmış. Bu nedenle Bal Mağaraları, Ballı Mağaralar, Bal Kayalıkları derken yıllar içinde Ballıkayalar olarak anılmaya başlanmış.

 Yaklaşık iki kilometre uzunluğundaki kanyonun genişliği 40 ile 80 metre arasında değişiyor. Etrafı kireçtaşı kayalarla çevrili kanyonun ortasından geçen Ballıkaya Deresi yer yer gürül gürül akarken bazı yerlerde de durgun göletler oluşturuyor. Kanyonda iki tane de küçük şelale bulunuyor.

BALLIKAYALAR’DA NELER YAPILIR?

Ballıkayalar Tabiat Parkı doğa tutkunlarına birbirinden farklı seçenekler sunmakta… Yürüyüş ya da kaya tırmanışı yapabilir veya göl kenarında oturup enfes doğanın tadını çıkarabilirsiniz.

Hafta sonunun en güzel kaçış adresi: Borçka Karagöl / Artvin

1-  Trekking

Ballıkayalar’da farklı zorluklarda birçok trekking parkuru var. En çok tercih edilenlerden biri parkın girişinden başlayıp kanyonun üst taraflarından ilerleyen yolken diğeri kanyonun içinden şelaleye doğru, dere yatağından geçen parkur. Siz de benim gibi zorluk derecesi yer yer orta bazı yerlerde ise ortanın biraz üzerinde olan kanyonun içerisinden geçen yolu kullanırsanız güzel sürprizlere hazırlıklı olun. Yol boyunca gürül gürül akan sular üzerinden geçecek, kayaları aşabilmek için minik tırmanışlar yapacaksınız.

 Ara ara ördekler size eşlik ederken kulağınızda cırcır böcekleri ve kurbağa sesleri olacak. Elbette bir de şakır şakır ilerleyen dereden yükselen dinlendirici su sesi her adımınızda sizinle olacak. Pes etmeden ilerlerseniz yol sizi küçük bir şelaleye götürecek, buradan da geçmeyi başarırsanız daha büyük bir şelaleye ulaşacaksınız. Yaz aylarında suların geri çekilmesiyle kanyonun sonuna kadar yürümek daha kolay... Yol boyunca su üzerinden geçmeniz gereken yerler olacağını unutmamalı ve mümkünse su geçirmez, rahat bir ayakkabıyla yola çıkmalısınız. Yazın büyük şelalenin oluşturduğu gölette yüzmek de mümkün oluyormuş. Bu deneyim için yanınızda mayo bulundurmayı da unutmayın.

 

 

 

2- Kaya Tırmanışı

Ballıkayalar sahip olduğu kireçtaşı kayaları sayesinde çevredeki kaya tırmanışı düşkünlerinin uğrak noktası. 1970’li yıllarda başlayan ve Türkiye’nin ilk kaya tırmanışı yapılan bölgeleri arasında gösterilen Ballıkayalar’da farklı zorluklarda birçok tırmanış rotası var. Ballıkayalar’da kaya tırmanışı yapmanıza yardımcı olacak birçok firma bulunuyor ama bu deneyimi yaşamak istiyorsanız eğitiminizi internet üzerinden oraya gitmeden ayarlamış olmanız gerekiyor.

3- Kamp

Kanyon içerisinde ve etrafında kamp yapmak için oldukça uygun alanlar var. Ancak çevrede herhangi bir tesis olmadığı için tüm malzemelerinizi yanınızda bulundurmayı unutmayın. Kanyonda ateş yakmak serbest ama elektrik bulmanız güç olacaktır. Kamp ateşi etrafında, yıldızların ışığında harika bir deneyim sizi bekliyor olacak…

4- Piknik

Ballıkayalar piknik yapıp doğanın tadını çıkarmak isteyenler için de oldukça keyifli bir ortama sahip. Gölet etrafında bulunan masalarda manzaraya karşı gün boyu keyif yapabilir, mangalınızı yakıp, semaverde demlenmiş çayınızı afiyetle içebilirsiniz. 

Yeşilin her tonunun hâkim olduğu, gürül gürül su sesinin size şehrin kalabalığından çok uzaklaşmışsınız hissi vereceği Ballıkayalar gezisini geciktirmeden seyahat planlarınıza yazın. Alanda büyük bir tesis olmadığı için yeme-içme malzemelerinizi ve rahat kıyafetler giyinmeyi sakın unutmayın

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981