banner1006
TEKNOLOJİ:
Bilim adamları 255 milyon yıllık fosilde ur buldu

12 Aralık 2016 Pazartesi 14:03


Bilim adamları, tarih öncesi döneme ait bir hayvan fosilinde 255 milyon yıllık diş uru keşfetti. 

Washington Üniversitesinden araştırmacılar, geçen yıl Tanzanya'daki kazılarda bulunan bir kambur omurgalı fosili üzerinde yaptıkları çalışmada ur buldu. 

Dinazorlar öncesi devirlerde yaşamış ve günümüz memelilerinin atası kabul edilen hayvanın fosilleşmiş çene kemiğinin içini açan araştırmacılar, köpek dişi kökünün altında küçük dişlere benzer bir ur öbeği olduğunu belirledi. 

Araştırmacılar, kitlenin günümüzde memelilerde yaygın olarak görülen diş urlarının bilinen en eski örneği olduğunu belirtti. Bugüne dek bilinen en eski örneklere, buz devrine ait memeli fosillerinde rastlanmıştı. 

Araştırmanın baş yazarlarından Washington Üniversitesi doktora öğrencisi Megan Whitey, fosil örneğini kullandıkları hayvanın, memelilerin uzak akrabası sinapsit (kambur omurgalı) familyasından olduğunu ve bu türü incelemenin memelilerin özelliklerinin nasıl geliştiğini anlamak açısından önem taşıdığını vurguladı. 

İnsanlarda ve diğer memelilerde diş uru bileşkeleri, çene içinde diş eti ve diğer yumuşak dokular içinde gelişerek diş minesi ve kemiğine yapışıyor. Diş uru, yayılma göstermediği ve diğer dokulara sıçramadığı için "iyi huylu" tümör kategorisinde değerlendiriliyor. Ancak diş dokusunda yarattıkları ağrı ve sızı sebebiyle ameliyatla alınıyor. 

Diş urları bugüne dek fosilleşmiş halde birçok türde tespit edilmişti. Ancak bunların büyük bölümü en fazla 1 milyon yıllık geçmişe sahipti. Ur bileşkesinin memelilerden 150 milyon yıl önce yaşamış bir kambur omurgalıda görülmesi, memeli özelliklerinin türden çok daha önce var olduğunun kanıtı olarak değerlendiriliyor.

Keşif, ""Journal of American Medical Association Oncology" dergisinde yayımlandı.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Çocuklar bayram harçlıklarını robota kaptıracak
Kocaeli'nin Başiskele ilçesinde lise öğrencileri kolonya döken robot kol geliştirdi. Robotun hastane ve...

Haberi Oku