TEKNOLOJİ:
SEDAŞ yapay zeka ile arızalara çözüm getirecek

04 Mayıs 2018 Cuma 18:00

Geliştirdikleri sistemle elektrik arızalarının çözüm süresini kısaltan ve hatta arıza meydana gelmeden önce müdahale edilmesini sağlayan proje ile Kocaeli Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencileri Emre Aldemir ve Ayşe Ceren Tunçbilek, büyük ödülün sahibi oldu.

 

“PROJEMİZ DAHA ÇOK AYDINLIK İÇİN”

 

Birinci olanın 7.500 TL, ikinci olanın 5.000 TL ve üçüncü olanın 4.000 TL para ödülü aldığı ve SEDAŞ’ın 3 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirdiği SEDAŞ Proje Fikri Yarışması’nın birinci gelen projesi hayatımızın her alanına hızla giren yapay zekayı projenin beyni olarak konumlayan “SEDAŞ Her Zaman Yanında” uygulaması ile Kocaeli Üniversitesi öğrencileri oldu. Kazanan projenin tasarımcıları olan Kocaeli Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sınıf öğrencileri Emre Aldemir ve Ayşe Ceren Tunçbilek geliştirdikleri proje ile şunları söyledi: “SEDAŞ Her Zaman Yanında uygulaması ile artık daha az karanlık, daha çok aydınlık olacak. Şu an bir arıza durumunda vatandaşlar çağrı merkezini arayarak çözüm aramak durumunda kalıyor. SEDAŞ Her Zaman Yanında uygulaması ile elektrik arızasını bildirmek isteyen vatandaşlar bir fotoğraf çekip sisteme yükleyerek durumu direkt SEDAŞ saha ekipleriyle paylaşabilecek. Bu sayede çözüm süresi önemli ölçüde kısalacak. Bunun yanı sıra uygulamanın temeli olan yapay zeka vatandaşlardan gelen şikayetleri sistemli bir şekilde kategorize edecek. Bugün elektrik şebekesinde kullanılan malzemelerin kullanım ömrü belli. Bir malzemenin ne kadar sıklıkla arızalandığı nasıl tamir edildiği gibi veriler sisteme girilince yapay zeka arıza gerçekleşmeden önce bizi o uyararak gerekli bakımların yapılmasını sağlayacak. Bu şekilde de arızadan önce biz zaten sorunu çözmüş olacağız.”

 

ÖDÜLLER SAHİBİNİ BULDU

 

Toplamda 82 başvurunun yapıldığı yarışmada ön değerlendirmeyi geçerek finale kalan 15 proje, Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi akademisyenleri ve SEDAŞ yöneticilerinin oluşturduğu jüri tarafından değerlendirildi. İlk üç proje ödüllerini Sakarya Vali Yardımcısı Sayın Bekir Dınkırıcı’nın elinden aldı. Ön değerlendirmeyi geçen ve mansiyon ödülü alan 12 proje sahibi öğrencilere de plaket ve teşekkür belgeleri SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven ve SEDAŞ Dağıtım Direktörü Ersan Şentürk tarafından verildi.

 

“İNSANA YATIRIM”

 

“Toplum için yeni teknolojiler” teması ve “Projesi İyi Olan Kazansın” sloganıyla üniversite öğrencileri için düzenlenen yarışmanın ödül töreninde konuşan SEDAŞ Yönetim Kurulu ve İcra Başkanı Bekir Sami Güven projeyle ilgili şunları söyledi: ““En büyük yatırım, insana yapılan yatırımdır’’ felsefesi ile hayata geçirdiğimiz SEDAŞ Proje Fikri Yarışması’nda bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirdik. Hedefimiz, üniversite öğrencilerini farklı projeler üretmek için motive ederken, onların eğitimlerine katkı sağlamak. Bu konuda bizden desteklerini esirgemeyen Sakarya Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Düzce Üniversitesi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Gebze Teknik Üniversitesi’ne Rektör ve akademisyenlerine çok teşekkür ediyorum” dedi.

 

“GENÇLERE DESTEK OLMAKTAN MUTLULUK DUYUYORUZ” 

 

Yarışmaya 82 adet projenin başvurduğunu belirten Bekir Sami Güven, ön eleme sonucunda finale kalan 15 proje arasında seçim yapmanın çok zor olduğunu söylerken sözlerine şöyle devam etti: “Bu proje ile gençlerin düşünmesini, hayal etmesini ve yaratıcı fikirlerini bizlerle paylaşmasını istiyoruz. Gençlerin böyle bir bakış açısı geliştirmesi onların gelecekteki iş hayatlarında her zaman fark yaratacaktır. SEDAŞ olarak da biz de buna destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bu yıl yarışmaya katılan tüm gençlerin ileride çok başarılı olacağına inanıyorum.”

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kimi Canavar Savar Yaptı, Kimi Akıllı Perde
Miniklerin şaşırtan buluşları

Haberi Oku