banner1001

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin yıl dönümünde bir kez daha Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Dün şehitlerimiz için anma programları düzenlendi.  Yedi düvele karşı atalarımızın canlarıyla ve kanlarıyla yazdığı bu destanı bir kez daha coşkuyla kutlarken, şehitlerimizi de şükranla yad ettik. Devletimiz şehitlere vefa Borcumuzu ödemek için şehitlik ve savaş alanlarını tarihi Milli Park ilan etmeye devam ediyor. Bir çok TV kanalında yayınlanan Devri Alem Belgesel TV programı www.devrialem.tv olarak Başta Şehitler mahşeri Çanakkale Belgeseli olmak üzere şehitliklerle ilgili 25 yıldır araştırma ve belgesel çekimleri yapmaya devam ediyoruz. Şehitler Mahşeri Çanakkale Destanı’nı aşağıda ki linkten izleyebilirsiniz:   

https://vimeo.com/31418785

MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN SEVİNDİREN HABER

Dün, Çanakkale Deniz Zaferleri için anma toplantıları düzenlenirken Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü çok önemli bir müjdeyi kamuoyu ile paylaştı. Kafkas Cephesi’nin en önemli savunma hattı olan ve tıpkı Çanakkale’de olduğu gibi 16 aya yakın Harşit Vadisi’ni savunarak Rusları Geçirmeyen bir çok Mehmetçiğin Şehit olduğu Giresun Güce ilçesi Harşit Vadisi Şaban Kalesini tabiat parkı ilan ederek, şehitlerimize vefa borcumuzu ödedik.

5 yıl önce Güce Belediye başkanı Aytekin Geçgel ile Avrasya Gazeteciler Derneği ve Devri Alem Belgesel TV programı olarak Şaban kalesinde belgesel çekimleri yaparak bir çok TV kanalında yayınlanmasını sağlamıştık bu belgeselleri sizlerle paylaşıyoruz:

https://m.youtube.com/watch?v=qxBhfgnsI20

DKMP Genel Müdürü Yusuf Kandazoğlu Şaban Kalesinde

Birinci dünya harbi Kafkas cephesinin en son savunma hattı olan Giresun Güce Şaban Kalesinin tabiat parkı olması dolayısı ile şaban kalesine giden. Genel Müdür Yusuf Kandazoğlu bu inceleme gezisine bizi de davet etti Şaban kalesindeki geziye bu bölgenin tabiat parkı ilan edilmesinde büyük emeği olan DKMP Giresun İl Müdürü Ertan Kuduban, Bölge müdürü ve Güce belediye başkanı da katıldı

Bu bölgedeki şehitlerimize vefa borcumuzu ödeyen tüm ilgili ve yetkililere teşekkür ediyor, başta Çanakkale ve Kafkas Cephesi olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmet minnet ve Şükran’la anıyor tüm şehitlerimizin ruhu İçin bir Fatiha üç ihlası Şerif okumaya davet ediyorum.

Giresun Güce Belediyesi Kültür hizmeti olarak Hazırladığımız Güce Belgeselimizi bu lingden izleyebilirsiniz

https://m.youtube.com/watch?v=y-I0dxtfNn8

KARADENİZ'İN ÇANAKKALESİ, HARŞİT SAVUNMASI

Tarih tarihin yaşandığı yerde araştırıp yazılmalı. Tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmaktır düşüncesinden hareket ederek tarih belgeselciliği yapıyoruz. Doğu Karadeniz gezimizin bugün önemli bir noktasındayız. Bir gazeteci arkadaşımın ifadesi ile I. Cihan Harbi’nde “Bir Çanakkale geçilemedi bir de Harşit geçilemedi. Ruslar I. Cihan Harbinde 18 ay mücadele ettiği Harşit’i geçemediler. Harşit geçilseydi İngilizlerden önce Ruslar Osmanlının başkenti İstanbul işgal edecekti. Harşit bu kadar önemli. Ancak bugüne kadar duyurulamadı. Doğu Karadeniz’deki gezimizin son durağı Kafkas Cephesinin son savunma hattının gerçekleştiği Harşit bölgesindeyiz. Tirebolu kaymakamı değerli dost tarihçi ve fikir adamı Sayın Ömer Lütfi Yaran Bey’in daveti üzerine; tarihçi yazar İsmail Hacı Fettahoğlu, eğitimci yazar Fahri Şirin beyle birlikte ve Tirebolu Müftüsü Bedir Aydın beyle birlikte Harşit Savunma hattını araştırmak üzere Tirebolu’dan yola çıktık.

Tirebolu’dan Kop Dağına kadar olan savunma hattında birçok isimsiz ve mezarsız şehidimiz var. Dağlar siperlerle dolu mevziler istihkamlar top bataryaları adeta Kafkas cephesinin ıslak imzası gibi duruyor. Harşit Vadisindeki Debraba Kalesi Çepni Türklerinin 1352 yılında fethederek bölgede Bayramlı Beyliği ve Hacı Emiroğulları Beyliğini kurdukları yerler. Debrama Kalesi bir abide gibi Oğuz Türklerinin Çepni boyunun tarihini yansıtıyor.

Kalenin girişindeki tarihi mezarlıkta bulunan Çepni Türkleri Beyi Fetih Ahmet Bey’in mezarı ziyaret ederek fatiha okuyoruz.

Harşit vadisindeki tarihi yerler, Güce Harşit arasındaki Şaban Kale Eymür Köyü, Olucak, Yaşmaklı Ağaçbaşı, Güvende Kabaktepe yaylalarındaki şehitlikler ve siperlerin belgesel görüntülerini çekerek tarihe not düşüp zaman noterlik yaptık.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934