Harşit Savunması ve Çanakkale Destanı Bursa’da konuşuldu. Merkezi Bursa’da bulunan Giresun Espiye İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (GES-İHMED) 18 Mart Şehitler Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferinin 103. Yıldönümü nedeniyle Bursa Ördekli Kültür Merkezinde bir program düzenledi. Etkinlikte Tarihte Harşit savunmasının önemi anlatan bir sunum gerçekleştirdik. Doğu Karadeniz kurtuluş destanının yaşandığı topraklardır. Bu topraklarda binlerce şehit verdik. Binlerce Mehmetçiğin şehit düştüğü Harşit Vadisi ve Kop Dağları… Buralarla ilgili ciddi çalışmalar yapılmalı ve şehitlerimize olan vefa borcumuzu ödemeliyiz. Harşit cephesindeki  şehitlikler bugüne kadar araştırılmamış. Şehitlikler yok olmuş. Harşit cephesi şehitlerine bir anıt  mezar bile  yapılmamıştır. Harşit savunmasının canlı şahidi  siperler her geçen gün yok oluyor. Elimizde bulunan bilgi ve belgeleri TRT ile paylaşmış bulunuyoruz. İnşallah kısa süre içerisinde bir TRT çalışması ile Harşit Vadisi Savunmasının önemi gün yüzüne çıkacak. O Toprakların evlatları olarak üzerimize düşen görev aziz şehitlerimize sahip çıkmaktır.

DİLİ ve TARİHİNİ BİLMEYENİN DİNİ OLMAZ!

Programın sunumunu üstlenen Eğitimci – İdareci – Sunucu İlhami Temel’de sunumu esnasında önemli mesajlar verdi. Geleceğimiz için çocuklarımıza tarihi geçmişimizi tam anlamıyla anlatmamız gerektiğini belirten Temel; “Son yıllarda yaşantımı yurt dışında gerçekleştiriyorum. Orada görmüş olduğum eksikliklerden bir tanesi devlet büyüklerimiz dinimizi yaşamak ve öğrenmek için oralara Din görevlileri görevlendiriyor. Ama maalesef orada bulunan  bir çok gencimiz halen dilini ve tarihini bilmiyor. Devlet büyüklerimizin yurtdışına din görevlilerimizden önce tarihçi ve araştırmacılarımızı görevlendirip dilimizi ve tarihimizi orada bulunan vatandaşlarımıza anlatması gerekiyor. Dili ve tarihini bilmeyen Dinini de anlamakta zorluk çeker. Çocuğumuz dil bilmiyorsa mekanik bir çocuk yetiştiriyoruz demektir” dedi.

BİR DESTANDIR ÇANAKKALE!

Araştırmacı-Yazar Ayhan Yüksel, Tarihçi Hüseyin Çakıcı da Çanakkale Cephesi ve Çanakkale destanına ilişkin gerçekleştirdikleri konferans programa katılan davetliler tarafından dikkatle takip edildi.

GÜZEL KATILIM OLDU

Program sonunda Ges-İhmed Yönetim Kurulu tarafından bizlere Plaket takdim edildi. Program sonunda açıklamada bulunan Ges-İhmed Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Necati Yener;  “ Dernek olarak topluma açık olarak düzenlemiş olduğumuz bu ilk organizasyonumuz. Biraz acemiliğimiz oldu. Ancak konuşmacılarımızın kaliteli oluşu programımızın güzel geçmesine vesile oldu. İstanbul’dan aramıza katılan değerli hocalarımız İsmail Kahraman, Ayhan Yüksel, Hüseyin Çakıcı ve programımızın sunumunu üstlenen kıymetli hocamız İlhami Temel’e ve bizleri yalnız bırakmayan tüm dostlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.

HASAN CELAL GÜZEL’İN ARDINDAN

Hayat gerçekten kısa İnsan bir kuş misali bir varmış bir yokmuş. Bir güzel insan vardı. İsmiyle müsemma, hem adı hem soyadı güzeldi. Hasan Celal Güzel’den söz ediyorum…Vefat haberini alınca 32 yıllık geçmiş gözümün önünde canlandı. Özal Hükümeti’nde Bakanlık yapan Hasan celal Güzel ile 1987 yılında Gaziantep’de düzenlenen Anadolu basını semineri dolayısıyla tanışmıştım. 27 yaşında genç bir gazeteci olarak kendisiyle söyleşi yapmış Gaziantep Havalimanı’nda ilk kez bineceğim uçağın arızalanmasıyla 6 saate yakın havalimanında birlikte zaman geçirmiş, aynı uçakla Ankara üzerinden İstanbul’a gelmiştim. Daha sonra birkaç daha Gaziantep’e düştü. Ama 28 Şubat darbesinden sonra darbeciler onu Ayaş hapishanesine koymuşlardı. Kocaeli’den bir grup arkadaşla Ayaş hapishanesinde kendisini ziyaret ederek burada da söyleşi yapmıştık. Hasan Celal Güzel’in el ense çekmesi en sıkıntılı anda bile neşeli olması, sorunlara çözüm üretmesi, en önemlisi de Kültür ve medeniyet tarihimizle ilgili yaptığı araştırmalar gözünü budaktan sakınmayan adam gibi adam tavrı benim üzerimde büyük etki bıraktı. Hasan Celal Güzel’i ebediyete uğurluyoruz. Mekanı cennet olsun, başımız sağolsun.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981