banner1024

Kocaeli Dilovası Osmangazi köprüsünün açılışı için geri sayım devam ediyor. 30 haziran Perşembe günü İzmit Körfezine Osmangazi köprüsü ile gerdan takılacak. Osmangazi köprüsü Türkiye için önemli bir gurur, ama Kocaeli için ayrı bir anlam ifade ediyor.

Köprünün açılışından önce gerek bölgenin tarihi gerekse Kocaeli Osmangazi köprüsünün ilimiz için ne anlam ifade ettiğini bilgi ve belgelerle kayıt altına alıp tarihe not düşmek istedik.Bu konuda çeşitli araştırmalar yapıp  belgesel çekimlerimiz  devam ediyor.

Başkan Karaosmanoğlu İle Köprüde Röportaj

Kocaeli Dilovası Osmangazi köprüsüyle ilgili çeşitli kişi ve kuruluşlardan görüşler almaya devam ediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Karaosmanoğlu ile önceki gün Gebze’deki makamında  Devri Alem belgesel tv programı olarak bir söyleşi yaptık. Ardından, Sn. Başkanla  birlikte  Körfez Köprüsünün en güzel şekilde gözüktüğü Muallimköy Bilişim Vadisi bölgesine giderek belgesel çekimlerimize devam ettik

Başkan Sayın Karaosmanoğlu gerçekten heyecanlı bir şekilde köprünün bölgemiz ve özellikle Kocaeli için ifade ettiği anlamı dile getirerek köprünün, adının Osmangazi olarak verilmesi bizzat Sayın Cumhurbaşkanımızın  isteği. Başka isimler düşünülüyordu ancak Osmangazi adı yerinde ve tümüyle Osmanlı medeniyeti dönemini kapsayan bir ad olmuştur.

AKÇAKOCA GAZİYEDE  VEFA BORCU ÖDENDİ

Köprü Kocaeli ilimizin Dilovası ilçesinde  bulunmakta. Köprünün Osmangazi olarak adının verilmesi önemli, ancak proje ihale edilirken “İzmit Körfez Geçiş  köprüsü olarak yazıldı. Bu bakımdan bugün “ Kocaeli Dilovası Osmangazi Köprüsü” olarak söylenmeli, çünkü Kocaeli bölgesinin adı Osmangazi’nin en önemli komutanlarında Akçakoca Gaziden gelmekte. Bu bakımdan Kocaeli Osmangazi Köprüsü şeklinde söylenerek Akçakoca Gazi’ninde adı anılmış olur, bölgenin fethini gerçekleştiren Akçakoca Gazi’ye de vefa borcu ödenmiş olur şeklinde  çok önemli  bir yorum yaptı.

KOCAELİ’NİN TRAFİK YÜKÜNÜ AZALTACAK

Kocaeli trafiği çok yoğun olan bir bölge  izmit başiskele gölcük karamürsel     ve egeye giden vasıtalar bu bölgeleri kullanıyor. Artık bu köprü ile  trafik yükü  azalacak  rahat bir yolculuk olacak . Bursa’ya Balıkesir’e , Çanakkaleye İzmir’e gidicek araçlar bu köprüyü kullacakları için bizim trafiğimizi rahatlatacaktır.


 
DİLOVASI İLÇEMİZİ  DÜNYA TANIYACAK.

  Dilovası tarihi  çok eski ve çok önemli bir ilçemiz.  Burası   Bizans, bitinya, Selçuklu ve Osmanalı  döneminde  tarihi bir kentttir.  Kocaeli’de Osmanlı dönemibde yapılan  bir çok  tarihi eser var bunlara sahip çıkıyoruz. Osmangazi köprüsü tarhini sevenler tarafından takdir edilecektir.

 Evliye çelebi’nin  seyahatnamesinde sözünü ettiği  Diliskelesinde şifalı İçmeler suyuna  gençlik yıllarımızda   gittim .çok güzel bir yerdi.  İçmeler suyun’dan  içtim ve su şifalı  güzel bir suydu.

Osmangazi köprüsü Dilovasına ayrı bir  önem kazandıracak. Köprünün  ,Karamürsel, Dilovası ,Tavşancıldan  o  kadar güzel görüntüsü var ki mühteşem  manzarası insani büyülüyor.  Köprüyü uçakla  seyir ettiğiniz’de  gerçekten  harika görüntüsü var bunları gören ülkesini seven insanlar bunları gördüğü zaman haz alacaklar mutlu olacaklardır.

Kocaeli Büyükşehir belediye Başkanı Sn. İbrahim Karaosmanoğlu  Köprünün yapılmasında en büyük emeği olan Başta Sn. Cumhur Başkanımız  Recep  Tayyip Erdoğan ve Başbakanımız Sn. Binalı Yıldırım olmak üzere  emeği geçen herkese  Kocaeli  halkı adına  teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.

         Kocaeli Dilovası Osmangazi Köprüsü Açılırken

Temel atma ve açılış törenleri çok önemlidir. Özellikle açılış töreni hizmetin tamamlanmasının işaretidir. 41 yıllık gazetecilik ve belgeselcilik hayatımızda açılış törenlerinden daha çok temel atma törenleri gördük. Plansız ve programsız bir şekilde sırf siyaset uğruna nice temeller atıldı. Ancak atılan temellerin çukuru sularla ve çöplerle doldu.

Kocaeli Dilovası Osmangazi Köprüsünün temelinin atıldığı günü dün gibi hatırlıyorum. Zaman ne de hızlı geçti. Köprünün yapılışını Körfezin adeta ilmek ilmek  ipek halı  gibi dokunurcasına çelik tellerle ve tabyalarla nasıl birleştirildiğinin canlı şahidiyiz. Temelin atıldığı günden açılışının yapıldığı güne kadar köprünün tüm safhalarını Devr-i Alem belgesel tv  programı olarak kayıt altına alarak  tarihe not düşüp zamana noterlik yaptık.

30 Haziran 2016 tarihi Türkiye için gerçekten bir milat, bu tarihi anın belgesel görüntülerini gelecek kuşaklara aktarmaya çalışıyoruz. Buraya köprü yapılma düşüncesini bir çok kez gündeme geldiğini bilmekteyiz. Osmanlı döneminde köprünün yapıldığı Diliskelesi Hersek arası Hicaz yolu ve İpek yolunun denizden geçildiği yerdi. Evliya Çelebi Seyehatnamesinde Osmangazi Köprüsünün yapılığı Diliskelesi Hersek arası ilgili çok önemli bilgiler vermekte.

Dilovası Mimar Sinan tarafından Kanuni Sultan Süleyman adına yapılan köprü ile de bilinmekte .Köprüyle ilgili bir çok bilgi ve döküman toplayarak bir kitap ve belgesel program haline getirmeye çalışıyoruz.  Amacımız  her şeyin madde ile ölçülüp,   hızlı  şekilde yaşanıp  unutulduğu  bir  dönemde  gelecek kuşaklara bir belge bırakmaya çalışıyoruz.

Baki Kalan Gök kubbe’de hoş bir sadaimiş. 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981