banner1006
 Tarih bilincine sahip olmak her şeye sahip olmak diyerek hayatımızı tarih ve kültür araştırmalarına adayarak gizli ve saklı kalmış milli ve manevi tarihimizi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.iktav.com olarak yerinde araştırmaya devam ediyoruz.

Devri Alem Belgesel Programı www.devrialem.tv olarak hazırladığımız belgeseller büyük ilgi görüyor.

Çanakkale Gelibolu’daki yangın, beni bir kez daha derinden üzdü. Bu konuda çok güzel bir yazı kaleme alan değerli arkadaşım Ahmet Çıtlakoğlu’nun yazısını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gerçekten çok önemli bir yazı birlikte okuyalım

http://www.ahmedcitlakoglu.com/canakkale-gelibolu-da-orman-yangini/10029/Detay

Değerli meslektaşım Ahmet Bey’e gönderdiğim mesaj

Değerli meslektaşım Ahmet Bey

Çok önemli konuya değinmiş, güzel bir yazı kaleme almışsınız.

Çanakkale Gelibolu’da yanan orman değil şehit kemikleridir…

Daha önce de birçok yangın çıktı veya çıkartıldı. Bu konuda çok ciddi önlem alınmalı, yangın çıkartanlardan hesap sorulmalı.

Yazınızdan dolayı bir şehit torunu olarak size teşekkür eder, www.devrialem.tv olarak 20 yıl önce çektiğim Şehitler Mahşeri Çanakkale belgeselini sizler aracılığı ile tüm okurlarınızla paylaşıyorum. Şehitlerin ruhu için bir Fatih’a üç ihlası Şerif okuyalım.

El Fatiha…

https://m.youtube.com/watch?v=XFDGrAhJFv8

Evet devletimizin, Gelibolu’daki yangınla ilgili çok önemli araştırma ve soruşturma yaparak kamuoyuna açıklama yapacağına inanıyorum

Sizlerle, Artvin’den bir okurumuzdan gelen mektubu paylaşmak istiyorum.

***

İsmail Bey Merhaba,

Biz Arhavi'nin Pilarget Vadisini kaplayan Ulukent ve Balıklı köylerini içine alan havzada kurulmuş bir derneğiz. Derneğimiz Balıklı Cephesi konusunda da çalışmalar yapıyor. Konuyla ilgili Pilarget TV isimli Youtube kanalımızda söyleşiler de yayınlıyoruz. İlk söyleşimiz, Sn. Dr. Mehmet Bilgin'le oldu ve ilgi uyandırdı.

Balıklı'nın Birinci Dünya Savaşı'ndaki önemi sebebiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da yazılı başvurularımız oldu. Buranın bir milli park, sit alanı ilan edilerek bir anıtla şanlandırılması için uğraşıyoruz. Bu şekilde hem şehitlerimizin ruhu anılacak hem de bölgenin öneminin altını çizmiş olacağız.

Sizin Doğu Karadeniz'de Devr-i Alem isimli yazınızı okudum. Ortak konularımız var.

Sizinle Zoom üzerinden bir söyleşi gerçekleştirmek ve Doğu Karadeniz'in savaştaki urumu ve özellikle belgesel çektiğiniz Sibirya'ya gönderilen vatandaşlarımızın akıbeti hakkında konuşmak isteriz.

Telefon numaram aşağıdadır. Uygun gördüğünüz vakit beni arayabilirsiniz veya bana telefon numaranızı yollarsanız ben sizi ararım.

Saygılar

Kerem Şahinboy

***

Bu mektubun yazılmasına vesile olan yazımın linki;

http://www.gebzegazetesi.com/m/?id=1204&t=makale

***

Yazının Özeti

Doğu Karadeniz’ in Kurtuluş Destanı

Yaz ayları, belgesel çekimleri için en uygun zamandır. Belgeselciler ve sinema filmi çekenler için yaz ayları tarihi bir fırsat sunar. Hem gün ışığından yararlanmak hem de doğanın çok güzel manzaraları eşliğinde çekimler yapılır. İstanbul Boğazı ve Batı Karadeniz bölgesindeki belgesel çekimlerimden sonra, şimdi de Doğu Karadeniz bölgesindeyim. Doğu Karadeniz Kültür ve zaferler tarihimiz için çok önemlidir. Doğal güzelliklerinin yanında tarihi geçmişi ile keşfedilmeyi, tanıtılmayı ve bilinmeyi bekliyor.

Bende bir Doğu Karadeniz evladı olarak her fırsatta bu bölgeyi tanıtmaya çalışıyorum. Önceki gece Trabzon’a geldim. Trabzon Havalimanı’nda bizleri evladı fatih an diyarı balkan gezisinde tanıştığımız kültür adamı ve gönül dostu eğitimci-yazar Hasan Suiçmez ve tarihçi-eğitimci Zühtü Akyıldız karşılayarak, Fatih'in fethettiği Yavuz Sultan'ını valilik yaptığı kanuni gibi cihan imparatoru yetiştiren şehzadeler Şehri-i Trabzon'u gezdirdiler. Hasan Suiçmez Bey, Mısır ve Güneydoğu gezi kitapları ile Araklı tarihi Kitabı'nı hediye etti. Trabzon'daki savaş ve muhabirlik yıllarındaki, zulüm ve sıkıntıları anlatan Eynesi Ana Kitabı'nın yazarı Emine Özgenç Hanım Efendi ile telefonla görüşüp kitap hakkında bilgi alarak Doğu Karadeniz belgesel çekimlerine başladık. Kitap Anadolu kadınının yaşadığı sıkıntıları ve zorlu hayat mücadelesini anlatıyor. Gerçekten okuması gereken bir kitap. Bende bu kitabı okurken, bir yandan da Giresun’da annemin yanında onun hatıralarını ve geçmiş günleri yâd ediyoruz.

Doğu Karadeniz’in düşman işgalinden kurtuluşu 1918 yılına rastlar. 1918’de henüz kurtuluş savaşı başlamamış, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları Samsun’a çıkmamışlardı. Dolayısıyla Kurtuluş Savaşı’nın başlamasında Karadeniz’in çok büyük rolü olmuş, Doğu Karadeniz illeri Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Rize ve Artvin’den toplanan mudafa-i hukuk cemiyeti üyeleri ile Erzurum Kongresi toplanarak Kurtuluş Savaşı başlamıştı.

Bu bakımdan Doğu Karadeniz’in düşman işgalinden kurtuluşu çok önemlidir. Aslında Doğu Karadeniz, Trabzon ile şekillenmekte. Doğu Karadeniz’in bugün ki illeri 1918’de Trabzon’a bağlıydı. Bugün Trabzon’un kurtuluşu eğlencelerle gerçekleşiyor. Aslında tarihi sempozyumlar ve bilimsel toplantılarla yapılmalı. Bu konuda biz gazeteci ve Devr-i Alem Belgesel yapımcısı olarak konuyu kamuoyuna mal etmek için birçok çalışma yapıyor ve yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda yaptığımız çalışmaları bir bölümünü burada sizlerle paylaşıyorum. Yazının bütününü www.gebzegazetesi.com adresindeki köşe yazımdan okuyabilirsiniz.

Bundan sonra Trabzon’un kurtuluşu kutlanırken, eğlence yerine bilimsel çalışmalar yapılmalı, sempozyumlar düzenlenmeli ve Trabzon’un düşman işgalinden kurtuluşu Giresun, Ordu, Bayburt, Gümüşhane, Rize ve Artvin illerinden oluşacak bir komisyon ile gerçekleştirilmeli. Böylece gençlerimiz milli kurtuluş ve tarih bilinci verilmelidir. (Kaynak: Gebze Gazetesi ).

***

Kafkas Cephesi ile ilgili belgeselimiz

https://m.youtube.com/watch?v=qxBhfgnsI20

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934