banner1006
 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Çoban Mustafa Paşa Sempozyumu dün başladı. Darıca Elit Hotel’de düzenlenen ve 3 gün sürecek Sempozyumda, çok sayıda Yerli ve yabancı Akademisyen, tarihçiyle, Çoban Mustafa Paşa her yönüyle el alınıyor. Gebze tarihi için büyük önem taşıyan Çoban Mustafa Paşa’nın, Gebze’nin kentleşmesine yönelik etkisini ben de bir bildiriyle açıklayacağım. Böyle bir sempozyumu düzenledikleri için  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. İbrahim Karaosmanoğlu‘nun şahsında  emeği geçen herkese teşekkür  etmeyi bir borç biliyoruz. Hazırladığım bildiriyi sizlerle paylaşıyorum: 
GEBZE’NİN KENTLEŞME SÜRECİNDE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA
Çoban Mustafa Paşa, Fatih tarafından Osmanlı Enderun mekteplerine alınmış ve devlete kazandırılmış çok önemli bir devle adamı. Fatih’ten sonra 31 yıl hükümdarlık yapan 2. Beyazıt döneminde birçok devlet hizmetinde bulunmuş Yavuz Sultan Selim döneminde Bakanlık yapmış, Yavuz’un kızı ile evlenerek saraya damat olmuş, Kanuni Döneminden Başbakan yardımcısı orduların başkomutana unvanına sahip olmuş, 4 Padişah döneminde yaşayıp 75 yıla yakın ömrüne devlet hizmetinde geçirmiş, kurduğu vakıflar ile sadece Gebze bölgesinde değil, Türkiye’nin bir çok yerinde ve ayrıca Bulgaristan, Makedonya, Romanya, Macaristan, Bosna, Arnavutluk. Rodos, Mısır ve Hicaz coğrafyasında yaptığı vakıf eserleri ile bugün bile hizmetlerine devam eden malını mülkünü vakıf kurarak insanlığa hizmete adayan örnek bir devlet adamıdır. 
ÇOBAN  MUSTAFAPAŞA KÜLLEYESİNİ GEZDİNİZ Mİ ? 
 Gebze'nin  kalbi  Çoban Mustafa Paşa Külliyesi'nde atar. Külliye, Yavuz  Sultan Selim  ve Kanuni Sultan Süleyman'ın vezirlerinden Çoban  Mustafa Paşa'nın  emriyle 16. yüzyılda Mimar Sinan'a yaptırılmış. Türk süsleme  sanatının  tüm özelliklerine  sahip bu tarihi şehir  minyatürü , camii , medrese, kervansaray, paşa odaları, hankah, bimarhane,  han, hamam, imarethane, kütüphane, su  kuyusu, şadırvan ve  türbe  gibi  her  biri  eşsiz  yapılar  topluluğundan oluşmakta. Külliyenin  Güney kapısı üzerinde Kanuni Sultan Süleyman'ın tuğrası  göze  çarpıyor.
  Tek kubbeli  herami  beş bölümlü son cemaat yeri   ve minaresiyle  camii, külliyenin tam  ortasında  ve Gebze'ye  hakim  merkezi  bir mevkide yer almakta .. .Bu camiinin mihrap  ve duvarları  kufi  yazılarla  süslenerek renk ve düzeni  görkemli Türk çinileri  ile sağlanmış.
  Türbe, camiin kıble  tarafında, külliyenin diğer yapılarından bir bahçe  duvarı  ile ayrılan hazire  avlusundadır. Çoban  Mustafa Paşa 1529 yılında vefat edince  Gebze 'de  yaptırdığı  külliyenin içinde  yer alan bu türbeye defnedilmiş.
Çoban Mustafa Paşa  Mısır ve Rodos'ta  valilik  yapmış, İstanbul ve Bulgaristan'ın birer semtine adını  bırakmış. Çaldıran seferi dönüşü  vezirliğe yükseltilmiş. Yavuz Sultan selim'in kızı  Hafiza  sultan ile evlenen  Çoban Mustafa Paşa , Kanuni'ye  de vezirlik yapmıştır.
 Rumeli Beylerbeyliği'de yapan  Çoban Mustafapaşa  Onlarca  vakıf eserı  yaptırarak  insanların  hizmetine  tahsis  etmesi ile ünlü.  hakkında bir çok  hikaye ve efsaneler anlatılan  örnek bir devlet adamı olarak tanınıyor.. Türbe dış görünümüyle  Klasik Osmanlı türbelerinin  güzel bir örneğidir. Sekizgen planlı, giriş kısmı tamamıyla mermerlerle kaplı. 
  Külliye'nin avlusuna batıda, kuzeyde ve güneyde olmak üzere üç kapıdan giriliyor.  Külliye'nin batı  tarafındaki  giriş kapısının üstüne inşa edilmiş  kütüphane, araştırmacılar  için çok  önemli  bir yapıydı. 
Kütüphanenin sol tarafında  Paşa  odaları, sağ tarafında  da imarethane  bulunuyor. Paşa  odaları yüksek rütbeli  kişilerin misafir edildiği bölüm. İmarethane  külliyenin  mutfağı  ve  yemekhanesidir. 
 Kuzey kapıdan girince  Kervansaray  karşımıza  çıkıyor. Kervansaray  sağda  ve solda  olmak üzere iki bölümden oluşuyor, Kervansaraya  Deve doğum hanlarıda deniliyor.  Tekke bir diğer  adıyla  hankah, Kervansarayın  hizasında  külliyenin kuzeydoğu köşesinde  revaklı  bir avlu  etrafında   U planlı bir yapı ,Hankah 12 derviş  odası var ve  semahaneden  oluşmakta..
   Medrese Hankah'ın hemen karşısında bulunan Külliyenin güney  kapısının  sağında  yer alıyor. Zembilli  Ali  Efendi'nin ders verdiği bu  medreseden  bir çok  ilim adamı yetişmiş.  Duvarla çevrili  bir Bahçesi bulunan   medreseye  külliyenin dışından bir  kapıdan  giriliyor. Medrese üç tarafı  revaklarla çevrili  avlu etrafında 17 odadan oluşuyor.  Bir de mescidi  olan medrese  Osmanlı  döneminde yüksek öğrenim  yaptırılan bir okul  düzeyindeymiş.
Çoban Mustafa Paşa Gebze’nin kentleşmesinde çok önemli yere sahip. Çoban Mustafa Paşa Külliyesi Gebze şehrinin kurulmasının temel taşı olmuş, 500 yıldan beri Gebze Bölgesi Mustafa Paşa Külliyesi etrafında büyüyerek genişlemiş. Mustafa Paşa Külliyesi, Külliye mimarisi içerisinde her bakımdan önemli özelliklere sahip Muhteşem bir eserdir.  

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934