DÜNYA:
Drina'dan Srebenitsa'ya Bosna'da Devr-i Alem

16 Kasım 2015 Pazartesi 18:10

Kültür ve Turizm insanı Koşukavak Turizm ve Seyhat Acentası'nın sahibi Rıfat Yakup'un ev sahipliğinde organize edilen Gebze Gebze Belediyeler Birliği'ne üye belediyelerin başkanları ve meclis üyelerinden oluşan 90 kişilik bir ekiple geldiğmiz Evlad-ı Fatihan diyarı Bosna Hersek'te araştırmacı - gazeteci ve belgesel yönetmeni olarak Devr-i Alem Belgesel Yayıncılık TV programı ile tarihe not düşüp zamana noterlik yapmaya devam ediyoruz.

Koşukavak Turizm'in iki otobüslük tur kafilesi ile Güney'den Kuzey'e Devr-i Alem yaptığımız Bosna Hersek'te İvo Andiriç'in ünlü romanına konu olan ülkenin Vişegrad kentine gitme imkanı buldum. Mimar Sinan tarafından Dirina nehri üzerine yapılan Sokullu Mehmet Paşa köprüsünde belgesel çektik. Köprünün tamiri için Türkiye devleti beş milyon avro para harcayarak geçmişe vefa borcunu ödedi Tamirattan sonra Dirina köprüsünde ilk belgesel çeken Devr-i Alem belgesel TV program ekibi oldu.

Bosna'da Devr-i Alem Foto Galerisi için tıklayınız...


Bosna savaşlarının üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen Bosna'da analar ağlamaya devam ediyor. Bosna savaşlarında ölen ve kaybolanların sayısı halen belli değil. Fatih’in Bosna’ya girdiği ilk yer olan ve adını da bizzat Fatih tarafından derin nehir olduğu için "Derin Ha" dan alan Dirina nehri vadisinde savaş ve soykırımların belgeselini çekiyoruz.

Bosna’nın kanayan yarası Srebenitsa katliamı

Srebenitsa'da binlerce kişinin Sırplar tarafından hunharca katledilerek soykırıma uğradığını ilk kez dünyaya Amerikalı bir gazeteci duyurmuştu. Bizde toplu şehitlikte belgesel çekerek şehitlerimizi hayırla ve rahmetle andık.

Bosna savaşlarını anlamadan dünyada bugün yaşananlar anlaşılmaz. Bosna'nın hesabı sorulmadan Suriye'de akan Müslüman kanı durmaz.

Cumhurbaşkanı Demirel ve Başbakan Tansu Çiller Bosna savaşları için harekete geçmişti. Tüm İslam dünyasından Bosna’ya silah ve asker gittikten sonra Boşnakların kazanacağı anlaşılınca birleşmiş milletler 4 yıl sonra 1995 de Bosna savaşını durdurmuştu.

15 Kasım 2015 günü Başkent Sarayevo’dan yola çıkıp toplam 500 km. yol giderek Bosna Hersek ve Sırbistan topraklarında Dirina nehri vadisinde soykırım ve savaşların belgesel görüntülerini çekip, birleşmiş milletlerin koruması altında olmasına rağmen Srebenitsa'da soykırımı kurbanlarının toplu mezarlarının başında sizler adına da Fatih’a okudum.

Bosna'da analar ağlamaya halen devam ediyor. Suriye’de ise hem analar hem babalar kan ağlıyor. Kadın ve çocuklar vahşice katlediliyor. Bosna'da tek yürek olan Türkiye ve İslam dünyası nerde?.....?.......?...

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Kocaeli, Emitt Turizm Fuarı'nda parladı
Emitt Turizm Fuarına "Gözlerinize İnanacaksınız" markasıyla kurulan Kocaeli standında, şehrin turizm potansiyeli...

Haberi Oku