Kocaeli’ne son 12 yılda eğitime yapılan yatırım tutarı Cumhuriyet tarihi boyunca yapılan yatırımlardan daha fazla olsa da ilimiz istenilen başarıyı bir türlü yakalayamadı. Devlet ve hayırseverlerin katkılarıyla derslik açığının önemli ölçüde azaldığı Kocaeli’nin LYS’de başarı seviyesinin yükselmemesinin temel nedenlerini araştırdık.
Okullaşma oranının hızla arttığı sanayi şehri Kocaeli’nde başarının ters oranda diplerde olması yıllardır eğitim camiası ve Kocaeli’nde hep tartışılan bir konu. Bu sorunu tartışmaktan daha çok nedenlerini araştırıp çözüm yollarına biraz kafa yorduk.
YGS ve LYS’de başarısızlığın nedenlerine geçmeden önce, gelin önce Kocaeli’nin son yılardakiTürkiye genelindeki başarı sıralamasına bir göz atalım.
YGS’de 2011’de 47’nci, 2012’de 45’inci, 2013’te 42’nci olan ilimiz; 2013-YGS’de; Aday bazında ilk 100’de 5, ilk 500’de 9 olmak üzere ilk 1000’de toplam 19 öğrenci var. Alan bazında bu sayı, 17’si ilk 100’de olmak üzere toplam 75.
2012-YGS’de aday bazında ilk 100’de 1, ilk 500’de 10 olmak üzere ilk 1000’de toplam 25 öğrenci, alan bazındaki sayı ise, 2’si ilk 100’de olmak üzere 93 idi. Kocaeli’nin Üniversite sınavlarındaki acı tablosu , derslik  sayısı artmasına rağmen neden böyle? herkesin cevap aradığı bir bu soru.
İşte Kocaeli’nde pek çok kişinin yıllardır cevap aradığı bir türlü bulamadığı  bu sorunun cevapları…
BAŞARILI ÖĞRENCİLER İSTANBUL’A GİDİYOR
Türk sanayinin başkenti Kocaeli’nin YGS ve LYS’de başarısız olmasının birinci nedeni, eski adı Seviye Belirleme Sınavı(SBS) yeni adı Temel Orta Öğretime Geçiş Sınavını (TEOG) kazanan ve ilk binde olan Kocaeli öğrencilerin yüzde 99’unun İstanbul’u tercih etmesi. Kocaeli’ndeki Anadolu Liselerinde başarılı öğrenciler yerine ikinci kalite öğrenciler kalıyor.
MESLEK LİSELERİ BAŞARIYI DÜŞÜRÜYOR
Sanayi şehri Kocaeli’nde öğrencilerin %60’nın meslek lisesi öğrencisi olması üniversite başarısının düşmesinin en önemli nedenleri arasında baş sırayı çekiyor. Kocaeli’nde daha az imkâna sahip ve başarıda bizden daha ileride olan Burdur ve Kırşehir gibi illerde eğitim gören öğrencilerin okumaktan başka seçeneği yokken, ilimizde durum böyle değil. İlimizde meslek lisesine giren öğrenci sadece diploma almak ve işe girmek için okuyor. Üniversite ideali olmayan ve dershaneye bile gitmeyen meslek lisesi öğrencileri, okumak yerine  bir an önce liseyi bitirip çalışma hayali kuruyor.
Kocaeli’nden daha az imkana sahip ve daha başarılı Burdur gibi illerde meslek ve diğer liselerde okuyan öğrenciler ya okuyacak yada bağ ve bahçede çalışmaya devam edecek.
İlimizdeki öğrencilerin meslek lisesini bitirdikten sonra iş bulma garantisi üniversite hevesini yüzde yüz olumsuz etkiliyor. Ailenin de desteği ile üniversite seçeneği yerine liseyi  bir an önce bitirip çalışmayı tercih eden meslek lisesi öğrencileri Kocaeli’nin  LYS başarısı aşağı çekiyor.
MARKA OKUL YOK
Kocaeli’nin LYS’de başarısızlığına çözüm olacak en önemli etkenlerden biri marka okullar. İlimizde marka okulların olmaması, ilimizdeki başarılı öğrencilerin İstanbul’daki Galatarasay Lisesi, Kabataş gibi marka okulları tercih etmesine neden oluyor. İlimizdeki başarılı öğrencilerin velileri, çocuklarının geleceğini düşünerek, çocuklarını marka okullara gönderiyor. İstanbul’daki marka okulları kazanamayan öğrenciler ise ilimizde kalıyor. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz öğretmen ve idarecilerin büyük bir bölümünün çocuğunu İstanbul’da okutması işin acı ama gerçek olan başka bir boyutu.
banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981