EKONOMİ:
50 milyon dolar GİTTİ!

02 Nisan 2015 Perşembe 11:25

Ülke genelinde dün yaşanan arıza nedeniyle elektriklerin kesilmesi nedeniyle, sadece Kocaeli Bölgesi'nde yaklaşık 50 milyon dolarlık üretim kaybı yaşandığı belirtildi. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, birçok firmanın kesintiden yarım saat sonra işçileri evlerine gönderdiğini de söyledi. Türk sanayiinin lokomotif kuruluşlarını bünyesinde barındıran Kocaeli'de, elektrik kesintisi nedeniyle birçok kuruluş çalışamadı. Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, şu anda üye kuruluşlar ve OSB'ler ile temas halinde olduklarını belirterek şunları söyledi:
HASAR BÜYÜK
"Malesef hiç istemediğimiz bir arıza oluştu. Türkiye'nin tamamında müthiş bir kesintiye gidildi. Saat 10.35 civarında ilk kesinti başladı daha sonra kademeli olarak OSB'lere enerji verilmeye başlandı ve akşam geç saatlere kadar devam etti. Enerjinin biz ne kadar çok önemli olduğunu biliyoruz ama bunu ülke olarak görmüş olduk. Malesef elektrik kesintisi belirli bir dakikadan sonra neredeyse tüm günü kapsayacak hasar oluşturuyor. Birçok firma bu nedenle yarım saat bir saat sonra işçilerini evlerine gönderdi"
50 MİLYON DOLAR ZARAR
Kocaelinin bir özelliğinin de Türkiye'nin imalat sanayinin yüzde 13'ünün burada olduğuna dikkat çeken Ayhan Zeytinoğlu şöyle devam etti: "Ordan yaptığımız basit bir hesaba göre günlük 50 milyon dolar civarında Kocaeli'nde bir üretim kaybı oluştu. Bu kayıpların esası yani anası da ülkemizin önemli haddehaneleri ilimizde. Metal sektöründe bunlar devamlı üretim yapıyorlar. Üretimleri tamamen enerjiye bağlı. Enerjinin 1 dakika kesilmesi halinde yarı mamül ürünün tamamı hurdaya dönüşüyor. O tarz haddehanelerimizde üretim kayıpları çok yüksek. Bir de daha önemlisi habersiz kesintiler elektronik kartlara çok zarar veriyor. Bunların da firmalarımıza büyük hasarlar verdiğini düşünüyoruz. Hasar tespitleriyle ilgili anketler yaparak bilgiler alıyoruz. Kocaeli bazında günde 50 milyon dolarlık üretim yapıldığını sayarsak 1 günlük üretimimiz malesef kaybolmuş oldu."
JENERATÖR ÇÖZÜM DEĞİL
Ayhan Zeytinoğlu, bir daha böyle bir olayın yaşanmaması için bunun nedeninin bulunup ortadan kaldırılması gerektiğini de belirtirken, "Dün enerji bakanımızı dinledim ve bunun enerji yetmezliğinden değil başka bir nedenden dolayı olduğunu kesin bir şekilde altını çizdi. Enerjinin çok fazla kullanıldığı bir saatte de değildi bu arıza. Ülke adına bu belki daha kötü zamanda olabilirdi. Tüm ülkeye tüm sanayicilerimize geçmiş olsun diyorum. İnşallah bir daha tekerrür etmez. Halkamızın arasında söyle bir düşünce var. Üretim yapan firmaların jeneratörleri olmalı ve telafi etmeleri şeklinde bir düşünce var. Bu çok olası bir düşünce değil. Bizim bütün sanayi kuruluşlarımızda jeneratörler var. Bunlar sadece bilgisayar sistemlerini, kısmi aydınlatma, havalandırma ve yangın durumunda su pompalarını çalıştırma düzenekleri. Hiçbir zaman büyük bir sanayi kuruluşunun aynı kapasitede çalışacak jeneratörü olmaz ve olmamalı da. Burada alt yapının da önemi ortaya çıkıyor. Biz bunun tekrar olmaması dileğiyle geçmiş olsun diyoruz tüm sanayi ve ülkemize. " diye konuştu.


banner982
Anahtar Kelimeler
50 Milyon Dolar GİTTİ!
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Üreticilere Karpuz Tohumu Desteği
Kocaeli'de üreticilere yüzde 50 hibeli sertifikalı hibrit karpuz tohumu dağıtımı başladı.

Haberi Oku