banner1024
EKONOMİ:
Kocaeli'nin Ocak Ayı İhracat Rakamı 1 Milyar 456 Milyon Dolar

23 Şubat 2022 Çarşamba 11:40

  Meclis başkanlığını Akın Doğan'ın yaptığı toplantıda toplantı zaptlarının onaylanması, aylık faaliyet raporlarının görüşülmesi, Ocak ayı mizanının onaylanması, Karamürsel ve Kandıra temsilciliklerine ödenecek tazminatlarının görüşülmesi, meslek gruplandırılması rehberinde yapılan kod değişikliği konusunun görüşülmesi ve KOTO'nun yeni meslek gruplarının oluşturulması konusu olmak üzere 6 gündem maddesi tartışılıp karara bağlandı.

"TEK TİP KDV ORANINA GEÇİLMELİ "

Bulut açıklamalarına KDV düzenlemesinin memnun edici olduğunu fakat yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "KDV oranının enflasyona olumsuz etkisinin ortadan kaldırılması, sektörel kayıpların hızla telafi edilmesi ve temel ihtiyaç ürünleri bazında yükün kaldırılması adına taleplerimizi ve çözüm önerilerimizi çatı kuruluşumuz TOBB ve sorunun muhatabı ilgili kurumlara aktarmıştık. 5189 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile temel gıda maddelerinde KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi 13 Şubat 2022 tarihli Resmi Gazete yayımlandı. Zamanlama olarak da memnuniyet verici olarak buluyoruz ancak istisna kapsamında kalan ürünlerin de yeniden gözden geçirilmesi öncelikli talebimiz arasındadır."
Gıda da yapılan KDV indiriminin sağlık, eğitim ve elektrik başta olmak üzere %1 KDV uygulanmasının iş insanlarımız için önemli olduğunu ve diğer sektörlerde de tek tip KDV oranına geçilmesinin vergi tahsilatını arttıracağını düşünmekteyiz. Aynı zamanda iş hayatını doğrudan ilgilendiren ve bizim talep ve çözüm önerilerini ilettiğimiz diğer bir husus ise Artan enerji maliyetleridir. Ticaretimizi ve dünyada ki rekabetçi durumumuzu olumsuz etkileyen bu artışlar için Üretim ve İhracat yapan İş insanlarımıza enerjinin daha uygun fiyatlarda sağlanması hususunu her zaman gündeme getirdik.

"VERGİ TAHSİLATINDA BİRİNCİ SIRADA"

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan İl Bazında Vergi Gelirleri istatistiklerine göre Kocaeli yüzde 90,29’luk vergi tahsilatı oranı ile birinci sırada yer almaktadır. Vergi tahakkukunda ise 4. Sırada yer almaktayız. Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile kamuya en fazla kazanç sağlayan il konumundadır. Kocaeli’de kişi başına devletin harcaması ise 5 bin 793 TL’dir. Türkiye ortalamasına baktığımızda 18 bin 890 TL olduğunu görüyoruz.

"OCAK AYI İHRACAT RAKAMI 1 MİLYAR DOLAR "

2022 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre; ihracat %17,3 oranında artışla 17 milyar 593 milyon dolar, ithalat %55,2 oranında artışla 28 milyar 32 milyon dolar olduğunu görüyoruz. İlimizin Ocak ayı ihracat rakamı ise 1 Milyar 456 milyon dolar olarak gerçekleşerek en fazla ihracat yapan iller arasında İstanbul’dan sonra 2. sırada yer almaktayız. İthalatımız ise 4 milyar 154 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.
•Son dönemlerdeki enerji kısıtlamaları, enerji fiyatlarındaki artışlar ve de hammaddeye ulaşımdaki zorluklara rağmen elde edilen bu başarıdan ötürü tüm ihracatçı üyelerimizi kutluyorum.

KOTO'NUN MESLEK KOMİTESİ SAYISI 25 OLDU

KOTO meslek komitelerinde de değişiklik yaşandı. 8’inci Komite; metal ve makine, 15’inci Komite; bilişim, eğitim ve büro malzemeleri, 18’inci Komite ise mimar, mühendis ve danışmanlık hizmetlerinden oluşuyordu. Yapılan oylama sonrası komitelerin ayrılarak komiyonların 25’e çıkarılması oy birliğiyle kabul edildi. Buna göre eğitim ayrı bilişim ve büro malzemeleri ayrı komite, Danışmanlık hizmetleri ayrı mimar ve mühendisler ayrı komitede, makine ve metal ise ayrı komiteler olacak. Komitelerin 25’e çıkarılması oy birliğiyle kabul edilirken komisyonların yeni şekillerini ise TOBB onaylayacak.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Üreticilere Karpuz Tohumu Desteği
Kocaeli'de üreticilere yüzde 50 hibeli sertifikalı hibrit karpuz tohumu dağıtımı başladı.

Haberi Oku