banner1006
 Emlak sektörü Türkiye için vazgeçilmez iş alanlarının başında geliyor. Öyle ki Türk müteahhitler sadece yurtiçinde değil yurtdışında da ciddi yatırımlar yaparak para kazanıyor. Bu pencereden bakıldığı zaman Türkiye aslında müteahhit ihraç eden bir ülke konumunda. Özellikle Rusya ve Ortadoğu coğrafyasında yeniden imarın baş mimarları Türk müteahhitler.

Yurtiçine bakıldığı zaman ise emlak fiyatlarındaki dengesizlik bir süredir devam ediyor. Peki bu dengesizliğin altında hangi sebepler yatıyor? Konut piyasasına yeni giren orta ölçekli müteahhitler kat karşılığı arsalara kar ederim düşüncesiyle yüzde 50 gibi bir oranla giriyor. Diyelim ki bu müteahhitler 10 daire yaptı. Ama bu 10 dairenin 5’i arsa sahibine gidecek. Geriye müteahhite 5 daire kalacak. Kar zarar orantısını zihninde baştan kuramayan , bölge analizi yapmayan bir müteahhit bu durumda arsa sahibine verdiği dairelerin maliyetini de elinde kalan 5 daireden çıkarmayı düşünerek, bu dairelere ekstra fiyat koyarak satmanın derdine düşüyor. Bunun üzerine bir de inşaat malzemesi ve işçi maliyetlerini koyduğunuzda fiyat uçuşa geçiyor. Peki bu durumda ne oluyor? Cevap çok basit daireler elinde kalıyor.

Peki tek sebep bu mu? Tabi ki hayır. Özellikle Gebze gibi sanayi istihdamının fazlaca olduğu bir bölgede nakit müşteri bulmak her zaman mümkün olmuyor. Çünkü çalışanların çoğunu asgari ücretliler oluşturuyor. Kredilerin yüksek oluşu asgari ücretlilerin daire almasını zorlaştırıyor. Bunun sonucunda küçük ölçekli alım satım işlemlerinde pürüzler yaşanıyor. Ticari arsalar, fabrika yerleri hali hazırda müşteri bulmaya devam ediyor. Buralar genellikle nakit müşterilerin ilgi alanında olduğu için ciddi sorunlar yaşanmıyor. Haftaya yeni yazımızda görüşene dek hoşçakalın….

ENES EMRE ÖZTÜRK

EXPERNET GAYRİMENKUL’ÜN KATKILARIYLA…

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934