7 Haziran seçimlerinden sonra baş döndürücü siyasi gelişmeler yaşanıyor .Seçim sonuçları türkiye’de bir koalisyonu işaret etti. Koalisyonu kurmak için birçok alternatifler konuşulurken, bunların bir çoğu artık gündemde bile yok. Örneğin CHP Lideri Kılıçtaroğlu’nun seçim sonuçlarının ardından yaptığı CHP – MHP – HDP koalisyonu, AK PARTİ-CHP ve AK Parti – MHP koalisyonu konuşuldu. Fakat bunlardan hiçbir sonuç çıkmadı. En son AK Parti ve CHP arasında koalisyon görüşmeleri sürüyordu.

Ben bu satırları kaleme alırken henüz toplantıdan bir sonuç çıkmamıştı. Henüz Türkiye’de erken seçim mi? Koalisyon mu? olacağını bilmiyorduk. Zannediyorum Türkiye, MHP destekli AK Parti azınlık hükümeti ile bir erken seçime gidecek. Kasım ayına doğru ufukta bir erken seçim görünüyor.

ANKARA’DA NE OLUYOR?

Ankara, koalisyon görüşmelerinde kritik bir haftaya girdi. AK Parti ve CHP heyetleri yeni hükümet kurma sürecinde istikşafı görüşmelerinin dördüncüsünü Cumartesi günü yaparken, bu görüşmelerin sonuncusu dün gerçekleştirdi ve çıkan sonuç rapor halinde genel başkanlara iletilecek. Genel başkanlar, parti kurullarında bir sonraki aşamaya geçip geçmemeyi tartışacak. Geçilmesi yönünde karar çıkarsa, 2. tur görüşmeler, yani müzakereler başlayacak. AK Parti'nin 7 Haziran genel seçimlerinde tek başına hükümet kurma çoğunluğunu kaybetmesinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu 9 Temmuz'da yeni hükümeti kurma yetkisini Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'dan alarak CHP, MHP ve HDP'ye koalisyon turuna çıkmıştı. Tur sonucunda CHP ile koalisyon imkanlarının araştırılması için heyetlerin istikşafı görüşmeler yapması kararlaştırılmıştı. İki partinin heyetleri, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Haluk Koç'un başkanlıklarında 24, 28 ve 30 Temmuz'da bir araya geldiler. Heyetler son olarak 1 Ağustos günü TBMM'de görüştü.

Evet, erken seçim nasıl bir sonuç getirir bunu şuanda kestirmek çok zor. Türkiye’de erken seçim görüşmeleri devam ederken, terör sorunu da büyüyerek tekrar karşımıza çıkmaya devam ediyor. Türkiye erken seçime giderken, terörün artması AK Parti’ye mi yoksa MHP’ye mi yarayacak bilmiyoruz. Üç döneme takılanlar yeniden meclise girebilecek mi? AK Parti yeni bir misyon ve vizyonla mı seçime gidecek? Bu sorular bir kenarda dursun. Türkiye’nin şuanda seçimlerden daha önemli bir sorunu var; Terör. Bu konuyla ilgili kaleme aldığım Terör sona erecek mi? başlıklı makaleyi http://www.gebzegazetesi.com/teror-sona-erecek-mi-makale,1170.html adresindeki linkten izleyebilirsiniz.

KİM NE KADAR OY ALDI?

YSK'nın açıkladığı sonuçlara göre oy dağılımı ise şöyle oldu: Ak Parti %40,66, Cumhuriyet Halk Partisi %25,13, Milliyetçi Hareket Partisi %16,45, Halkların Demokratik Partisi ise %12,96. Sonuçlara göre Hak ve Adalet partisi 5 bin 116 oy alarak seçimlerde en az oy alan parti oldu. Hak ve Adalet Partisi'ni 9 bin 111 oyla Yurt Partisi, 13 bin 497 oyla Komünist Parti, 17 bin 307 oyla Millet Partisi izledi.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE NELER YAŞANDI?

TBMM Başkanlık seçiminin dördüncü turunda AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz, tüm AK Parti’li milletvekillerinin oyunu alarak seçimi kazandı. CHP'nin adayı Deniz Baykal ise 182 oy aldı. Bu durum, Meclis kulislerinde CHP ile HDP'li vekillerden yaklaşık üçte ikisinin birlikte, Baykal lehinde oy kullandıkları şeklinde yorumlandı. MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 4. tur oylamaya MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kalamaması halinde, MHP grubu olarak "geçersiz oy" kullanacaklarını söylemişti. Oylamada Bahçeli'nin dediği oldu; ancak 2 eksikle.

TBMM yeni Başkanı'nı seçti. Ak Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, AK Parti'nin 258 vekilinin tamamının desteğiyle, 258 oy alarak, TBMM'nin yeni Başkanı seçildi. TBMM İç Tüzüğü gereği, bir önceki turda en çok oyu alan iki adayın katıldığı, Meclis Başkanlığı 4. tur oylamasında, diğer aday CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal ise 182 oy aldı.

"SOL İTTİFAK" OYLAMADA KURULDU AMA...

CHP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 132. Baykal, "geçici Meclis Başkanı" sıfatıyla oturumu yönettiğinden oylamaya katılmadı. Toplamda 80 milletvekili olan HDP'de ise, eş Başkan Figen Yüksekdağ, yurtdışında olması nedeniyle oylamaya katılmadı.

HDP ile CHP'nin toplam oyu 212 ediyor. Bu oylardan Baykal ve Yüksekdağ çıkarıldığında, iki partinin oy kullanan toplam milletvekili sayısı 210 oluyor. Baykal, CHP'nin sandalye sayısından yaklaşık 50 fazla oy aldı. Bu durum, Meclis kulislerinde CHP ile HDP'li vekillerden yaklaşık üçte ikisinin birlikte, Baykal lehinde oy kullandıkları şeklinde yorumlandı.

BAHÇELİ "GEÇERSİZ OY KULLANACAĞIZ" DEDİ, 78 GEÇERSİZ OY ÇIKTI

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, 4. tur oylamaya MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun kalamaması halinde, MHP grubu olarak "geçersiz oy" kullanacaklarını söylemişti. Oylamada Bahçeli'nin dediği oldu; ancak 2 eksikle. MHP'nin TBMM'deki grubu 80 kişi. Ancak 78 geçersiz, 29 da boş oy çıktı. Bu durum, MHP'den iki vekilin "geçersiz" oy kullanmak yerine, ya adaylardan herhangi birine oy kullandıkları, ya da boş oy verdikleri yorumlarına neden oldu.(Hürriyet)

Evet, 7 Haziran seçimlerinin ardından ülkemizde yaşanan siyasi havayı sizinle paylaştık. Seçimlerin ardından Suruç’ta başlayan olayların ardından artan terörde ülkemizde ciddi bir sorun olarak tekrar gündeme geliyor. Yaşanan olaylarla birlikte siyasi havanın da oldukça sıcak geçmesi birçok soruyu da beraberinde getiriyor. Terör olayları bir sorun olarak önümüzde dururken, bana göre Türkiye bir erken seçime doğru gidiyor. Yapılacak olan seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981