banner1001
 Bilindiği üzere tapudaki işlemlerde gayrimenkul alım-satım işlemlerinde gayrimenkul satış bedelinin %4’ü tutarında tapu harcı ödenir.

Ülkemizde gerek gelir vergisinden gerek daha az tapu harcı ödemek amacıyla çoğu zaman gerçek satış değeri yerine belediyece belirlenen rayiç değeri veya bu değerin biraz daha yukarısında bir değer ile gösterilmektedir.

Peki  tapuda satış bedelinin düşük gösterilmesinin riskleri nelerdir?

*Hisseli tapuya sahip bir gayrimenkulü satın almanız halinde, diğer paydaşların şufa (önalım hakkı) haklarını kullanarak  satın alınan payın kendilerine devrini isteme hakları bulunmaktadır.

*Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilmesi halinde gecikme faizi ve eksik beyan sebebiyle kaçınılan tapu harcı %25’i kadar ceza ile ödenecektir.

* Gelir İdaresi Başkanlığı, bankadan çekilen kredi miktarlarını öğrenerek beyan edilen değerlerle karşılaştırma yapmaktadır. Dolayısıyla konut kredisi ile gayrimenkul alınması halinde değerinin gerçek satış bedeli üzerinden gösterilmek zorundadır.

Raiç bedel üzerinden aldığınız gayrimenkulü satarken alıcı konut kredisi kullanmak isteyebilir. Belediye rayiç bedelinden göstererek aldığınız evi gerçek piyasa değerinden satmanız halinde kazancınız olduğundan çok daha fazlası gözükecek ve daha çok gelir vergisi ödemek zorunda kalacaksınız.

*Sözleşmeden dönülmesi halinde, gayrimenkulün kusurlu/ayıplı olduğu durumlar sonradan çıkabilir bu gibi durumlarda alıcının sözleşmeden dönme hakkı olduğu gibi ödediği parayı geri isteme hakkına da sahiptir. Ancak tapuda beyan edilen değer,  gerçek değerden düşük  gösterildiyse aksini de ispat edemediği sürece yalnızca tapuda beyan ettiği değeri talep edebilecektir.

Dolayısıyla Dimyat’a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın..

Haftaya yeni yazımızla görüşünceye dek sağlıcakla kalın..

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Misafir Avatar
Avni Barış 4 yıl önce

Yasemin hanım size ve gebzegazetesine bu degerli bilgileri bizlere ulastirdiklari ocin cok tesekkur ederiz saygılar efendim

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934