Her ilimizin marka değerleri vardır. Giresun'un marka değeri de Fındıktır. Giresun fındığın başkenti, Kirazın ana vatanı olarak bilinir.
Giresun dağlarında fındık ve Kiraz ormanları korunmayı beklemekte. 
Çocukluk yıllarımızda fındık hikayeleri ile büyüdük, fındık bahçelerinde çalıştık. 
Giresun'dan, fındık bahçelerinden geliyorum. Fındık bahçelerinde bir kez daha çocukluk yıllarımı yaşadım. Bahçelerde koştum, çocukluk yıllarımı hatırladım.
Fındık üzerine bir çok hikaye anlatılır, türküler söylenir, Ata sözü söylenirdi.
Giresun da fındık bahçeleri bu yıl bereketli. Fındık nasıl toplanacak, Fiyatı ne olacak? Fındıkçılar kara kara düşünüyor… 
Yeni Kültür Bakanımız, Fındık memleketi Ordulu Sayın Numan Kurtulmuş bey fındık müzesi kurdurup, Fındık'la ilgili hikayeler ve Türküleri derlenmeli. 
Kültür ve medeniyet tarihimizde çok önemli yere sahibi fındığa hak ettiği değer verilmeli. 
Fındığın başkenti kirazın ana vatanı Giresun uşakları, fındığa sahip çıkıp bu yıl Aileleriyle birlikte Giresun’a gidip, fındık bahçelerinde Fındıkları toplayarak, Ata dede memleketi Giresun’a vefa borcumuzu ödemeli. Fındık ile ilgili 6 Kasım 2012’de yazdığım bir makaleden bölümleri sizlerle paylaşıyorum:

DÜNYA MARKASI FINDIK 
Fındık denince içim bir hoş olur. Bir de çocukluk yıllarıma giderim. Fındık hayatımızın bir parçasıydı. Hayatımızda fındığın ayrı bir yeri ve önemi vardı. Daha çocukluk yıllarında fındık bahçeleri ilgi çeker ve ilk yere diktiğim fidan fındık fidanı olmuştu. Fındık bahçeleri fındık ağaçları, fındığın tüm aşamaları başlı başına araştırma konusu ve başlı başına bir anı.
Hiç  unutmuyorum 6 yaşında yaramaz bir çocuktum. Yerinde durmayan, aklına ne gelirse onu yapan ama hep yararlı işler yapan biriydim. Kazmayı aldığım gibi fındık bahçesine gidip bahçeden birkaç fındık fidanı sökerek evin önündeki mısır tarlamızın kenarına fındık diktiğim o günleri hiç unutmuyorum. Her köye gidişimde 6 yaşında diktiğim fındık ağaçlarını kontrol edip onların nasıl büyüyüp geliştiğini ve fındıklarımdan yediğimde ne derece mutlu olduğumu tarif etmem mümkün değil. İnsan kendi diktiği meyvesinden yemesi hele bu fındıksa çok önemli bir anı.
Çocukluk yıllarımda fındık bahçelerinin temizlenmesi sırtımızda fındık odunlarının eve taşınması fındık çangallarından sepetle gıdık yapılması fındıkların toplanması, fındık bahçelerinde büyük ve küçükbaş hayvanların bakılması. Fındıkların toplanmasında hep rolümüz olmuş. Çocuk da olsak fındık toplamış fındık toplayan imecelere yemek ve su getirmiş birisiyim. Fındık harmanları, harmanlarda fındıkların ayıklanması zor da olsa zevkli ve keyifli işlerdi. Fındıkların kurutulduktan sırtımızda arabayla yola çıkarılması ise ayrı bir meşakkatti. Her sıkıntı içerisinde yokuş yukarı sırtımızda virandaki araba yolunda fındık taşıdığımız günleri daha dün gibi hatırlıyorum.
Geçtiğimiz Şubat ayında fındık bahçelerindeki kış görüntülerini çekmek üzere Giresun’daydım. Kar yığınları altında adeta bir tabloyu andıran fındık bahçeleri fındık dalları, karların eridiği yerde bahçelerdeki menekşe çiçekleri, gerçekten görülmeye değer. Dallardaki fındık püskülleri ise göz ve gönül ziyafeti sunuyor. Elimde kameram ve fotoğraf makinemle kendimi fındık bahçelerine atarak arklı fındık bahçelerini kamera kaydedip doya doya fındık bahçelerini seyrettim.
Fındığa karşı vefa borcunu ödemek için 

BİR DÜNYA MARKASI FINDIK BELGESELİ çekmek için çalışma başlattım. Birçok bilgi ve belgeye ulaştım. Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine fındığın kültür, medeniyet ve ekonomi tarihindeki yerini araştırdım. Osmanlı arşivlerinden 600 yıllık belgeler buldum. Fındığı dünya ülkelerinde üretildiği Çin, İspanya, Gürcistan, Azerbaycan ve İtalya’da araştırmalar yaptım. Fındığın önemli besin değerini uzmanlarla görüştüm. TUBİTAK uzmanlarından fındığın bilimsel değeri ile ilgili bilgiler aldım. Fındıkla ilgili yazılan kitapları makaleleri topladım. Yıllar önce benim de bir bildiri ile katıldığım fındık sempozyumunun tüm bildirilerini okudum. Fındık üzerine söylenen türküler, maniler ve şarkıları derledim. Ortaya büyük bir arşiv çıktı. Fındık bir kültür bir tarih, bir medeniyet. Fındıkla ilgili neden belgesel hazırlanmamış çok üzüldüm. Fındıkla ilgili belgesel hazırlayarak fındığa karşı vefa borcumu ödemek istiyorum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934