banner1001
Kira gelirine ihtiyacınız yoksa önceliğiniz arsa ve arazi yatırımı olsun. Yaşadığınız kentin toplam nüfusu artıyorsa, bu kentin gelişme akslarını tercih edin. 5-10 yıl ilerisini düşünüyorsanız arsa, daha uzun vadeli düşünüyorsanız arazi yatırımı yapın. "Bağ babadan, zeytin deden kalmalı" sözünü bilmeyen yoktur. Arsa emeklilik, arazi ise çocuklar için alınır.

Kira gelirine ihtiyacınız varsa önceliğinizin dükkan geliri olmasına özen gösterin. Dükkan kiracısı genelde ödemesini düzenli yapar. Kiraya verirken 4 duvar yeterlidir ancak dükkan sahibi dükkanını yani ekmek teknesini en güzel şekilde dizayn etmek, bakım ve onarım masraflarını üstlenmek mecburiyetindedir.
Konut kiracısı ise öyle değildir. Kiracı istemese bile oturduğu konutu yıpratır, tahrip eder. Konutta kiracı çıktıktan sonra evin ciddi bir şekilde elden geçirilmesi gerekir. Bu yüzden son yıllarda konutlarda "hızlı" eskiyen malzemeler kullanılıyor
Dükkan yatırımı yapacaksanız metrekare bazlı fiyat çok bir anlam ifade etmez. Daha çok kira çarpanına kafa yorun. Yapacağınız yatırımı brüt kaç aylık kira getirisiyle amorti edeceğiniz çok önemlidir.
Neye yatırım yaptığınız önemli ama daha önemlisi neyi, ne kadara aldığınızdır. 200 bin TL'ye alıp 1000 TL'ye kiraya verebileceğiniz bir ev 200 bin TL'ye alıp 800-1000 TL'ye kiraya vereceğiniz bir dükkana tercih edilir. Yani bir gayrimenkul türünün müptelası olmayın. Düşünürken matematiksel verilerle hareket edin. Kazanacağınızı anladığınız zaman harekete geçin. Kazanç görmediğiniz zaman nakitte kalın. Nakitte kalabilmek büyük bir meziyettir. Nakit her zaman fırsatları ayağınıza getirir.
İşyeri ve konut yatırımı yaparken işini iyi yapan ve kazandıran o bölgede uzun yıllar çalışan isim yapmış şahısları ve şirketleri tercih edin. Doymuş fiyattan ev satan ve bunu bir prensip haline getiren şirketlerden uzak durun.

 

EXPERNET GAYRİMENKUL'ÜN KATKILARIYLA...

GAYRİMENKUL DEĞERLEME UZMANI
YASEMİN ÖZDOĞRU

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934