Gebze’nin il olması yeniden gündemde…

Kocaeli Milletvekilleri Tahsin Tarhan ve Haydar Akar’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Gebze’nin il olması ile ilgili verdikleri kanun teklifi Türkiye gündeminde ses getirdi.

Gebze 30 yıldır il olma mücadelesi veriyor. İl konusunu ilk kez rahmetli Bülent Atasayan gündeme getirmiş, siyasi yasaklar için yapılacak referandumda Gebze halkının yüzde 60 yasakların devamı yönünde oy vermesi halinde Turgut Özal’ın Gebze’yi il yapacağı sözünü aldığını söyleyerek, “Yüzde 60 evet Gebze Vilayet’’ sloganını ortaya atmıştı.

30 yıldır herkes, her lider Gebze’ye il sözü vermiş, Ak Parti lideri Sayın Erdoğan parti kurulduktan sonra ilk mitingini Gebze’de düzenlemiş, Gebze Meydanı’nda Gebze’yi il yapmayacağız ama bir ilde ne varsa Gebze’ye getirerek Gebze’yi yerinden yöneteceğiz sözünü vermiş, daha sonra Gebze ‘’Büyükşehir Yasası’’ ile eli kolu bağlanıp İzmit’e mahalle yapılmış.

Gebze’nin il olma isteği sürekli gündemde. İstanbul ve İzmit arasında sıkışıp kalan Gebze’nin çok büyük sorunları var. Gebze bölgesi İstanbul’un sanayi çöplüğü ve rant merkezi haline geldi. Gebze sorun ve sıkıntılardan kurtulmak için mutlaka il olmalıdır. Gebze bölgesinin il olması güvenlik, asayiş, çevre ve Gebze bölgesinin geleceği sorunudur.

45 yıllık gazetecilik hayatının 40 yılını Gebze’de geçiren belgeselci ve gazeteci olarak Gebze’nin il olması ile ilgili bu tespiti yaptıktan sonra, Kocaeli Milletvekilleri Tahsin Tarhan ve Haydar Akar tarafından Meclis’e verilen kanun tasarısı ile ilgili basında yer alan haberi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Gebze’nin İl Olması ile İlgili Kanun Teklifi

CHP Kocaeli Milletvekilleri Haydar Akar ve Tahsin Tarhan Gebze’nin il olması için kanun teklifi verdi. Teklif ile Gebze adında yeni bir il ve Mollafeneri ile Hereke adıyla da 2 yeni ilçe kurulması istendi. Gebze il yapılırsa, iki ilçesiyle birlikte 750 bin kişilik nüfusa sahip olacak. Göç alan bir ilçe olan Gebze’nin nüfusu her yıl 20 bin kişi artıyor.

60 YILDA NÜFUS 18 KAT ARTTI

Kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:

* Gebze gelişen ekonomisi, artan nüfusu, artan kamu hizmeti ihtiyaçları bakımından il olabilecek potansiyele sahip bir ilçedir.

* 60 yılında ilçe nüfusu 30 bin 412 iken, sanayileşmeye paralel olarak yaklaşık 18 kat artmış ve 2007 yılında 521 bin 291’e ulaşmıştır.

* 2019 yılı sonu itibarıyla ise Gebze’de toplam 382 bin 116 vatandaşımız ikamet etmektedir. Gebze il olması durumunda ilçeleriyle birlikte yaklaşık 750 bin nüfusa sahip olacaktır” denildi.

YILDA 20 BİN KİŞİ

İlçede doğum oranının ölüm oranına göre yüksek olduğunun belirtildiği gerekçede, Gebze nüfusunun yıllık 20 bin kişi civarında arttığı belirtildi.

Kanun teklifinde “Gebze, coğrafi konum, nüfus, sanayi, teknoloji, güvenlik ve kamu hizmetleri bakımından il olmaya hazır durumdadır.” denildi. Teklifin yasalaşması halinde Gebze, il olurken; Gebze'ye bağlı Mollafeneri ve Hereke adıyla da iki yeni ilçe kurulacak (Kaynak: Medya kuruluşları, gazeteler)

Gebze kamuoyuna büyük görev düşüyor

Gebze’nin il olması konusu çok önemli. Gebze’nin gerçekten çok büyük sorun ve sıkıntıları var. Bu sorunlar artarak devam ediyor. Gebze kamuoyuna büyük görev düşüyor. Gebze’nin neden il olması gerektiği ile ilgili bilimsel, sosyal, ekonomik, kültürel ve stratejik çalışmalar yapılmalı. Panel, sempozyumlar düzenlenmeli, akademik çalışmalar yapılmalı. Gebze’nin il olması siyasi düşüncelerin ötesine taşınıp çok genel ele alınmalı.

Gebze her bakımdan sürekli büyüyor sorun ve sıkıntılar artıyor. Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Gebze bölgesine yetemiyorlar.  Gerek Vali Bey ve gerekse Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanının haftada bir gün Gebze’ye gelmeleri sorunları çözmeye yetmiyor.

Öncelikle devletimizin önemli kurumları Gebze’nin geleceği ile ilgili bir araştırma ve çalışma yapmalı. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a Gebze’nin geleceği konusunda bir rapor gönderilmeli.

Gebze Ticaret Odası’na Tarihi Görev

Gebze’nin neden il olması gerektiği ile ilgili Gebze Ticaret Odası inisiyatif almalı ve Gebze’nin neden il olması gerektiği konusunda bilimsel ve akademik çalışma ve araştırmalar yapmalı. Gebze Ticaret Odası Başkanı Sayın Nail Çiler, il konusunu her yönü ile ele alacak partiler ve siyaset üstü çalışma yapacak bir platform oluşturmalıdır.

Gebze bölgesinin geleceği için Gebze il olmalı. Gebze il olarak, İstanbul Ağva ile bağlanarak Marmara ve Karadeniz’e kıyısı olan Türkiye'nin 82. ili olarak ‘İller Tarihi’nde yerini almalıdır.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981