İçişleri Bakanlığı, Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından Prodes projesi kapsamında Oğuz boyları Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer başkanlığında Gebze Yörük Türkmen Derneği ve Kocaeli Kent Konseyi’nden oluşan heyetle Gebze’den. Antalya ya Yörük. Göçünü araştırmaya yönelik. çalışmamız devam ediyoruz. Bu konuda Anadolu Ajansı Tarafından basın yayın ve medya. Kuruluşlarına gönderilen. Haber ve bilgi notunu sizlerle paylaşıyorum.

ANTALYA’DA YÖRÜK ÇALIŞTAYI

Antalya'da, Kaybolan Değerlerimiz Yörük Kültürü Çalıştayı düzenlendi. Gebze Yörük Türkmen Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Antalya İl Halk Kütüphanesinde düzenlenen çalıştayda, Yörük kültürü ele alındı.

Avrasya Gazeteciler Derneği Genel Başkanı ve Çalıştay Koordinatörü İsmail Kahraman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayda Yörük kültürü, Gebiz Yörüklerinin geçmişi ve Gebze ile bağlantısı konusunda akademisyen ve tarihçilerin önemli açıklamalar yaptığını söyledi.

Kahraman, etkinlikte konuşma yapan akademisyen ve tarihçilerin, Antalya'nın Gebiz bölgesine Macar anıtı dikilmesi ve bazı Macar araştırmacı ve yazarların Gebizlilerin Macar olduğu iddialarının tartışıldığını belirtti.

Sunumlarda, bu iddiaların doğru olmadığı, hiçbir belgede de bunun yer almadığının ortaya konulduğunu anlatan Kahraman, "Macarların, Gebizle ilgili iddialarının ilmi dayanaktan yoksun olduğu ortaya konuldu." dedi.

Kahraman, ocak ayında Kocaeli'nin Gebze ilçesinde düzenlenecek Yörük Kültürü Sempozyumunda da bu konuda çalışma yapılması kararı alındığını sözlerine ekledi.(Kaynak AA)

ÇALIŞTAYLA İLGİLİ BİLGİLER

Antalya’da düzenlenen Gebiz Yörükleri Çalıştayında Yörük kültürü ve Yörüklerin kaybolan kültür değerlerinin araştırılması özellikle Gebiz yörüklerinin tarihi geçmişi ve Gebze ile bağlantısı konusunda  Akademisyen ve tarihçiler çok önemli açıklamalar yaptılar.                 

Çalıştaya katılan Akademisyen, Öğretim üyeleri ile Sivil Toplum örgütleri başkan ve temsilcileri Kocaeli Gebze ile Antalya Gebiz arasındaki Yörük tarihinin Bilimsel ve arşiv belgeleri ile ortaya çıkartılması için Ocak ayında Gebze’de düzenlenecek “Kaybolan değerimiz, Yörük kültürü” konulu  sempozyumda konunun geniş çaplı ele alınması için ortak çalışma yapılması kararı alındı.

MACARİSTAN’DAN GEBZE’YE GELEN YÖRÜKLERİN KÖKLERİ

Kanuni Sultan Süleyman döneminde Çoban Mustafa Paşa komutasındaki ordular, Macaristan’ı Osmanlı topraklarına katmış, Bu dönemde Macaristan’a bir çok Yörük ve Türkmen yerleştirilmişti. Osmanlı, bu Bölgede zayıflayınca Türklerin önce Gebze’ye, ardından da Antalya Gebiz Bölgesine geldiğini tespit ettik.  Bilindiği gibi Osmanlı, Macaristan bölgesini fetih edince Anadolu’dan Yörük ve Türkmenleri bu bölgelere götürüp iskan ederek Macaristan Erdil sancağında 145 yıl hüküm sürüp yönetmişti. Kanuni, Macaristan’ın Zigetvar kalesinde vefat eder. Ünlü Estergon kalesi Macaristan’da Tuna boylarındadır.

SERİK-GEBİZ BELDESİNDE İNCELEME

Antalya Gebiz beldesinde inceleme gezisi yapan Gebze Yörükler Derneği Heyet-i Serik’in Gebiz Belediyesi’nin son belediye Başkanı Cengiz Büyükgebiz’den bilgi aldılar. Çalıştay’da Gebiz bölgesine gelerek buraya Macar anıtı dikilmesi ve Bazı Macar araştırmacı ve yazarların Gebizlilerin Macar olduğu iddiaları da  Akademisyen ve tarihçiler tarafından ele alındı.  Konu hakkında bilgi veren Akademisyenler, Macarların iddiaların Yanlış olduğunu, bu konuda hiç bir Arşiv belgesinin olmadığını ortaya koydular Macarların. Gebizle ilgili iddiaların İlmi dayanaktan yoksun olduğunu açıkladılar.

SERİK İLE GEBZE ARASINDA KARDEŞ ŞEHİR ÖNERİSİ

Gebze Heyeti, Gebiz beldesinin bağlı olduğu Antalya Serik Belediye Başkanı. Prof Dr. Ramazan Çalık beyi ziyaret ederek, Gebze Belediyesi ile Serik Belediyesi arasında kardeşlik köprüsü kurulması için Kardeş şehir olma önerisinde bulundu. Başkan Çalık öneriyi olumlu karşıladı. Antalya’da düzenlenen Yörük kültürü Çalıştayı’nda www.devrialem.tv ve Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net tarafından ulusal ve bölgesel TV kanallarına gönderilen Belgeseli izlemenizi ve yorumlarınızı paylaşmanızı İstiyorum:

https://youtu.be/Pu3-C9OTnAI

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981