banner1024

Gebze Belediyesi’nin önemli projelerinden, İstanbul Şehir Üniversitesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle ortaklaşa yürütülen 41 Genç 41 Gelecek Projesi kapsamında çeşitli liselerde okuyan başarılı öğrencileriyle Gebze’nin ve Kocaeli’nin kültürel değerlerini tanıtan gezimizle ilgili öğrencilerimizin görüşlerini sizlerle paylaşmaya devam ediyor. Cumartesi günü yayınlamadığımız mesajlardan sonra, bugün de ikinci bölüm ile devam ediyoruz.  Öğrencilerimizin bizlere gönderdiği mesajları sizlerle paylaşırken, kendilerine de teşekkür ediyorum.


BAHAR İSHAKOĞLU:

Öncelikle 2 yıldır Gebze’deyim. Daha önce Gebze’yi  bu kadar yakından görme ve tanıma şansım olmadı. İlk geldiğim zamanlarda gezilecek bir yerinin bilinmesi gereken çok önemli bir tarihinin olmadığını düşünüyordum. Bu gezide gördüğüm yerleri ailemide zaman içerisinde götürmek istiyorum. Gezimizin beni en etkilediği bölüm merkezde bulunan Mustafa Paşa Camisiydi.  Daha önce önünden sürekli geçtiğim fakat içindeki farklılıkları göremediğim bir yerdi. İlyas bey türbesinde aynı şekilde tarihini bilmediğim fakat artık öğrendiğim bir tarih . Su Dolabı da çok ilgimi çekti. Farklı bir düşünce tarzıyla ortaya çıkmış bir eser büyüleyici buldum. TÜBİTAK’a çoğu zaman gitmeme rağmen Anibal  tepesini görmemiştim. Orayı da görme şansı buldum. Hünkar çayırının çok etkileyici bir tarihe sahip olduğunu söyleyebilirim. Fatih Sultan Mehmetin bir kez daha ne kadar önemli bir kişilik olduğunu milletimize neler sağladığını bir kez daha düşünme fırsatı buldum. Osman hamdı bey ‘in evini gezme ve kişiliğini tanıma fırsatı buldum. Tüm Gebzelilerin  bu tarihi yerlerini gezmeden gebzeli olduklarını söyleyemem . Her insanın hayatında özelliklede o an yaşadığı mekanın , toplumun tarihi bilmesi gerekli.

 

EDANUR GÜLTEKİN:

Öncelikle iyi ki böyle bir projede yer alıyorum. Bana çok güzel şeyler katıyor. Yaptığımız geziler katıldığımız seminerler bize yeni yeni şeyler öğretiyor. Bilgi birikimimiz artıyor. Yeni yeni tanımaya ve anlamaya başlıyoruz. Doğrusunu söylemek gerekirse yaptığımız Gebze gezisinden önce yaşadığım yeri hiç tanımıyormuşum. Sıradan bir yer olarak görüyormuşum. Ama yaptığımız Gebze gezisinden sonra daha iyi bir şekilde öğrendim ve yaşadığım yerin aslında sıradan bir yer değil de ne kadar önemli bir yer olduğunu anladım. Daha önce görmediğim yerleri gördüm. Geçmiş hikayelerini, günümüze nasıl geldiklerini dinledim. Bana kültürel anlamda ve bilgi açısından çok şey kattı. Sadece Gebze gezisi değil katıldığımız diğer etkinliklerde aynı şekilde benim yeni şeyler öğrenmemi sağladı. Nasıl zor şartlardan bu güne kadar geldikleri ilgimi çekti. Bize bu ülkeyi güzel hayatı özgürlüğümüzü sağlayan büyük insanlarımızı tanıdık. Bu yüzden bizim için çalışan herkese çok teşekkür ederim. Gerçekten çok çaba harcıyorsunuz. Yaptığımız gezilerde TÜBİTAK’ı görme fırsatımız oldu sayenizde. Pek ayrıntılı gezeme sekte yaptıkları ya da yapacakları projeler hakkında kısacık bilgi verdiler. Bize iyi bir örnek oldu. Hünkâr Çayırını sadece gezi amaçlı olduğunu bilirken tarihsel süreçte ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Mustafa Paşa Camiyi sadece dıştan görmüştüm. İçine girme fırsatı bulamamıştım. Ama gezi sırasında bu fırsatta çıktı. Kullanılan sanatlar, nasıl bu zamana geldiği hakkında yeni bir bilgim oldu. Yani söylemek istediğim yaptığımız gezi sayesinde önceden sıradan bir yer olarak bildiğim Gebze artık öyle değil.

                              

ENES KILINÇ:

Koca Çınar olan Osmanlı devletinin siyasi ve jeopolitik olarak büyük bir konumda bulunan Gebze’nin aslına bakarsak bugüne kadar tarihi öneminin farkında değildim. Her gün yakınından geçtiğim ama dikkatimi çekmeyen özel tarihi yapıların anlamını ve ifadesinin farkında değildim. Bu gezi Gebze’ye olan bakış açımı daha da değiştirdi ve yaşadığım çevrenin aslında büyük zenginliklerini görmemde bana yardımcı oldu. Çoban Mustafa Paşa Cami’nin, arkadaşlarımıza tarif ederken buluşma noktası olarak belirlediğimiz yerin zenginliğini ve adı verilmiş olan Mustafa Paşa’yı daha yakından tanıma fırsatı buldum. Devamında İlyas Bey’in türbesini, İstanbul Fatih’i Sultan Mehmed’in vefat ettiği yeri, Anibal tepesini ve sonrasında Osman Hamdi Bey’in evini de görerek bu önemli şahsiyetlerin, devletimizin önemli kilometre taşlarından olduğunu bir kez daha anlamış oldum.  Tüm bu gezdiğimiz yerler sonucunda çıkarımlarım ahde vefa etmemiz gerektiği ve yaşadığımız toprakların tarihinin bilincinde olmamız ve buna göre hareket etmemiz gerektiğini anladım. Bu projenin devamında da göreceğimiz yerlerin bilincimin yerleşmesinde daha da faydalı olacağını düşünüyorum. Teşekkür ediyorum.

 

SEFA YILDIRIM:

Öncelikle bu gezinin bana oldukça faydalı olduğunu rahatlıkla söyliyebilirim. Nedeni ise Gebze'yi hiç bu kadar detaylı tanımamıştım. Örneğin Su Dolabı, Çoban Mustafa'nın hikayesi ve Mustafa Paşa Camisi’nin içindeki deve tedavi odasını bilmiyordum. Bunları öğrendikten sonra Gebze'ye merakım daha da arttı. Gebze'yi bize gezdirdiğiniz için sizler çok teşekkür ediyorum.

 

SERKAN ALGÖZ:

Yaşadığım yerin tarihini neredeyse hiç bilmiyormuşum. Bu kendimden ve etrafımızda ki kişilerden de kaynaklı. Şimdiye kadar kimse bana Gebze'nin tarihi özelliklerinden bahsetmemişti. 41 genç projesi sayesinde Gebze'nin bilmediğim özelliklerini öğrenerek daha çok sevdim. Biliyorum ki arkadaşlarımın da çoğu Gebze'nin tarihini pek bilmiyor. Bu öğrendiklerimi onlara da anlatacağım. Mesela her çarşıya geldiğimizde Mustafa Paşa Camii'nin yanından elimizi kolumuzu sallayarak geçiyoruz. Artık geçerken de özelliklerinden bahsedeceğim. Bunu sadece kendime saklamam da doğru olmaz. En azından araştırmıyorsak bile anlatarak bilmelerini sağlayabiliriz.

 

ŞULE DEMİRCİOĞLU:

Bu gezi benim için çok güzel geçti  , burada bu kadar önemli tarihî mekanların olduğunu bilmiyordum. Mekanları gezip bilgi edinmek  bana çok şey kattı , tarihle aram pek iyi değildi ama bu gezi tarihe olan ilgimi arttırdı . Rehberimizin anlatma şekli ile olayları kafamda net bir şekilde canlandırabildim ve bu yaşanan olayları hiçbir şekilde unutmayacağım anlamına geliyor . Bunun için teşekkür ederim.

 

ZEYNEP ÇİMEN:

Gebze gezisi ile ilgili görüşlerim : Bu gezide Gebze'nin ne kadar çok kültürel ve tarihi mirası olduğunu öğrendim. Gebze'nin sadece küçük bir ilçe olmadığını daha önceleri bir kervansaray olduğunu, stratejik konumunun önemini ve önemli tarihi olaylara nasıl sahne olduğunu öğrendim. Yine Fatih Sultan Mehmet , Çoban Mustafa Paşa gibi önemli kişilere zamanında ev sahipliği yapmasından da gurur duydum.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981