banner1024

12 Ekim Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluş günü. Dün çok sade ve basit bir törenle yasak savma kabilinden, Kurtuluş günü kutlandı. Gebze’nin düşman işgalinden Kurtuluşunu çok iyi anlayabilmek için öncelikle Gebze’de ki İngiliz ve Yunan işgali sırasında yaşananları anlamak gerekiyor. Gebze Bölgesi’ni önce 1.Dünya Harbinden hemen sonra İngilizler işgal etmiş, ardından Yunanlılar bölgeye gelmişti. Bu işgaller 12 Ekim 1922’ye kadar devam etmiş, bu süre zarfında Gebze Bölgesi’nde çok ciddi mezalimler yaşanmıştı.

   Gebze’de yaşanan Yunan vahşet ve mezalimleriyle ilgili gebze üzerine çok önemli araştırmalar yapan değerli araştırma yazar İsmail Sevinç kardeşimiz ve gerekse diğer araştırmacılar çok önemli bilgi ve bulguları kamuoyu ile paylaştılar. Biz de Devri Alem Belgesel programı olarak belgeseller hazırladık. İsmail Sevinç kardeşimizin hazırladığı ve Gazetemizin de Kültür hizmeti olarak bastığı Gebze tarihi ansiklopedisinde Yunan işgal ve mezalimlerini yaşayanların  kendi ağızlarından ve yakınlarının anlatımlarıyla Gebze tarihine ışık tutan bir çok bilgiler yer almakta. Keşke, yaşanan bu mezalimle ilgili kamuoyunun yeteri kadar bilgisi ve haberi olsa.

12 EKİM’DE DÜŞLMAN İŞGALİNDEN NASIL KURTULDUK?

Dün Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95. Yılıydı. Adeta yasak savma kabilinden Atatürk anıtı önünde resmi göstermelik bir tören yapıldı. Gebze Belediyesi ve Gebze teknik Üniversitesi, Gebze’de ki meslek odaları, Kaymakamlık ve STK’lar hatta Darıca, Dilovası ve Çayırova belediye ve kaymakamlıkları iş birliğiyle ciddi bir kutlama komitesi organize edilip Gebze’nin düşman işgalinden kurtuluşu, paneller, sempozyumlar, konferanslar, öğrencilerin katılımıyla kompozisyon ve şiir yarışmaları düzenlenerek kutlanabilseydi. Gebze gibi işgal ve mezalim yaşanmayan yörelerin Kurtuluş günleri görkemli törenlerle kutlanırken, Gebze’nin kurtuluşunun es geçilmesi gerçekten Gebzelilerin büyük bir ayıbıdır.

  Bu konuda öncelikle Belediyelerimize tarihi görev düşmekte. Gebze Belediyesi Başkanı sayın Adnan Köşker, bu konuda çok önemli çalışmalar yapabilirdi. Gebze Bölgesi’ni yakından ilgilendiren işgal ve kurtuluş gününün çok anlamlı kutlama etkinlikleriyle tarihe not düşülebilirdi. Ama maalesef hiçbir şey yapılmaması, yasak savma kabilinden tören düzenlenmesi Gebze tarihi büyük bir vefasızlık diye düşünüyorum.

GEBZE’NİN KURTULUŞ GÜNÜNÜ GENELKURMAY TESPİT ETMİŞTİ

Gebze’nin Kurtuluş günüyle ilgili törenler, 80’li yılların sonu 90’lı yılların başında ilk kez Mehmet Emin Akın döneminde yapılamaya başlamıştı. Burada sayın Mehmet Emin Akın’a gerçekten teşekkür borcumuz var. O günlerde çok güzel etkinlikler yapılmış, Gebze’nin Kurtuluş günü vesilesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri mehteran bölüğü Gebze sokaklarında muhteşem bir mehter konseri vermişti. Daha sonra bu etkinlikler merhum Ahmet Penbegüllü döneminde de icra edilmişti. Giderek pasifize edilerek, bugünkü göstermelik duruma inmişti.

  Bazı şahıslar Gebze’nin kurutuluş gününü olmadığını bile iddia ederken, bu konuda ki resmi belge 1980 yılında Gebze Belediye başkanı olan merhum Sedat Tüze’nin Genelkurmay başkanlığına yazdığı resmi yazı ile tespit edilmiş, Genelkurmay Başkanlığı Gebze Belediyesi’ne yazdığı cevabi yazıda Gebze’nin Kurtuluş gününü 12 Ekim 1922 olduğunu resmen belgelemişti. Gebze’nin Kurtuluşu ile ilgili arşivlerimiz ve kütüphanede bir çok bilgi ve belge yer almaktadır. Bu konuda araştırma yapacaklara ve etkinlik organize etmek isteyenlere arşivlerimiz açıktır.

  Gebze’nin Kentlilik bilinci ve kültür tarihine önemli katkısı olacağına inandığım Gebze’nin Kurutuluş gününün göstermelik törenlerle kutlanması gerçekten üzücüdür. Bu konuda vakit geçmiş değil. Kamuoyu harekete geçmeli, Belediyelerin duyarsız kaldığı bu konuya meslek Odaları ve sivil toplum örgütlerimiz sahip çıkması, Gebze’nin kurtuluşunu Gebze’nin şanına yaraşır şekilde kıyaslamalıyız. Bu konuda belgesel çalışmalarımız devam ediyor.

12 EKİM KUTLAMALARI
Cumhuriyet Meydanı'ndaki tören Gebze Belediyesi Mehteran Takımı’nın konseri,  Atatürk Anıtı'na Gebze Belediyesi çelengi konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Törende bir konuşma yapan Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, bağımsızlığın milli mücadele ruhunun yanı sıra halkın birlik ve beraberlik oluşturmasıyla kazanıldığını ifade etti. Gebze'nin Kurtuluş Savaşı yıllarında önemli roller üstlendiğini de dile getiren Köşker, "Kurtuluş Savaşı, Atatürk önderliğindeki Türk milletinin, içinde bulunulan şartlar ne kadar ağır olursa olsun, bağımsızlık ve özgürlüğünden asla vazgeçmeyeceğini üstün bir inançla sergilediği tarihi bir dönüm noktasıdır. Kurtuluş Savaşı ve tüm tarihsel tecrübeler göstermiştir ki, bizi yenilmez ve güçlü kılan en önemli etmen, milli birlik ve beraberlik ruhudur.

Konuşmaların ardından ise öğrenciler tarafından şiirler okul idarecileri tarafından 12 Ekim tarihinin tarihsel önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Gebze Kaymakamı Mustafa Güler’in yanısıra Gebze Ticaret odası Başkanı nail Çiler, Gebze İlçe İdari Birim Müdürleri, Gebze Belediye Başkan yardımcıları, Meclis Üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar töreni takip etti.

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981