banner1001
 Siz hiç uyurken aniden uyanıp önünüze gelen herşeyi hiç düşünmeden yediniz mi ? İnsanlar fizyolojik şartlarda yaklaşık olarak her 24 saatin yarısında gıda almamaktadırlar. Uyku dönemi açlık döneminin en önemli ve uzun kısmını oluşturmaktadır. İnsanlar sıklıkla uykuya son yemeklerinden 1 ila 4 saat sonra başlamaktadırlar ve ortalama 7 9 saat uyumaktadırlar.


Gece Yemek Yeme Sendromu ,Başka Türlü Adlandırılamayan Yeme Bozuklukları tanı kriterleri içerisinde yer alır.Gece yemek yiyen insanların çoğu gün boyunca ya düzensiz beslenmeye sahip yada hiç öğün tüketmemektedirler. Bir çoğu günlük ihtiyacının %25 ve üzerini akşam yemeğinden sonra tüketirler. Genellikle gece yeme sendromu olan insanlar uykuya dalmakta ve sürdürmekte sıkıntı çekerler.

Psikiyatrik hastalıklar ile ilişkisinin incelendiği çalışmalarda bozukluğun daha çok stresli yaşam olaylarından sonra başladığı gözlenmiştir. Bunun yanında gece yeme sendromu olanlarda daha fazla anksiyete ve depresif duygu durum olduğu gözlenmiştir.

Gece yemek yeme sendromuna sahip kişiler genelde kendilerini bilinçsizce mutfakta bulurlar ve önüne gelen her türlü yiyeceği düşünmeden tıkanırcasına yerler. Bu yiyecekler genelde yüksek karbonhidrat içerikli çikolata, tatlı, ekmek, abur cubur tarzı yüksek kalorili yiyeceklerdir.

Tedavi sürecinde kişinin gün içerisinde tükettiği öğünlerin öyküsü alınır. Kişinin ihtiyacına göre düzenli bir beslenme programı oluşturulur. Ağırlık akşam yemeğinden öncesine verilerek kişinin tok kalması sağlanır. Bu sayede gece çoğu zaman bilmeden aldıkları yüksek kalori dengelenmiş olur. Bu demek değildir kişinin gün içinde tükettikleri yiyecekler sınırlandırılmalıdır. Aksine gün içinde ki öğünleri ihtiyacı olan kadar düzenlenmelidir ki gece büyük açlık krizleri yaşayıp gece öğünlerini arttırmasın. Bunun yanında gece yemek yeme senromuna sahip kişiler mutfaklarında yüksek kalorili hazır ürün bulundurmamalıdır. En kötü ihtimalle leblebi, bir miktar yeşillik, kepekli grissini bir köşede bulunursa onlarla hem daha çabuk doygunluk sağlanmış olur hem de yüksek kalorili yiyeceklerin tüketimi önlenir.

Gece yemek yeme sendromlu kişilerin psikolojik alt yapısı da bulunabileceğinden bir beslenme uzmaının yanında mutlaka psikolog veya psikiyatri tarafından değerlendirilmesi gerekmktedir. Merkezimizde bu tür yeme bozukluklarının tedavisi gerek ben deniz diyetisyen Merve Talum, gerek psikologlarımız tarfından değerlendirilip  çözüme kavuşturulmaktadır. Eğer sizde geceleri buzdolabı faresine dönüşüyor ve bu durumdan rahatsızlık duyuyorsanız gelin birlikte çözüme kavuşturalım. Sağlık herşeyin başı, kendini koru…

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934