banner1006
Afyon'da Kocaeli Gurup Komutanlığı Şehit Mezarları Bulundu

11 Eylül 2021 Cumartesi 19:15

 1921 yılında başlayan Kurtuluş Savaşı’nın 100. yılı ile ilgili araştırma ve belgesel çekimlerimiz kapsamında Ağustos 2021 ayında Afyon bölgesinde yaptığımız araştırma ve belgesel çekimlerimize devam ediyoruz.

Belgesel çekimleri kapsamında başta Afyon Valisi Sayın Gökmen Çiçek ve önceki dönem Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu başta olmak üzere birçok yetkili ve yönetici ile görüştük.

Birçok ulusal ve bölgesel TV kanalında yayınlanan Devri Alem Belgesel TV programı olarak Afyon, Kütahya, Eskişehir ile Ankara’nın Polatlı ve Haymana bölgesinde yaptığımız belgesel çekimi ve canlı yayınları kamuoyu ile paylaşmıştık.

Afyon Kolonkaya bölgesinde yaptığımız araştırma ve belgesel çekimlerimizin linklerini Kocaeli Milletvekilleri, Kocaeli Valisi ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı ile paylaşıp Kocaeli Gurup Komutanlığı Şehitleri ile ilgili çalışma yapılmasını, isteyerek şu bilgileri verdim.

“...Zafer Bayramı kutlamalarında unutulan Kurtuluş Savaşı’nda son kurşununu atan Kocaeli̇ Gurup Komutanlığı Şehitleri ile ilgili yaptığım araştırmada isimlerini tespit ettiklerimi bilgi ve ilgilerinize sunarak Kocaeli Orman İşletme Müdürlüğü veya belediyeler tarafından Kocaeli Gurup Komutanlığı Şehitleri Hatıra Ormanı kurulmasını kamuoyu adına istiyoruz ...”

Kurtuluş savaşanını 100. yılında Kocaeli Gurup Komutanlığı ile ilgili araştırma ve belgesel çekimlerimize devam ediyor, bölgede yaptığımız belgesel çekimlerin lingini sizlerle paylaşıyorum.

http://www.kocaelitarihisempozyumu.com/bildiriler2/106.pdf

Afyon Valisi Gökmen Çiçek ile ilgili belgesel söyleşi

https://m.youtube.com/watch?v=OQvunq0CXZs

Kolonkaya şehitlik bölgesinde yaptığımız belgesel çekimi

https://youtu.be/_YhfxnUQwjk

***

Afyon’da 100 Yıl Sonra Yüzlerce Şehit Mezarı Bulundu

Ulusal basında yer alan haberi sizlerle paylaşıyorum;

Haber Metni

Afyonkarahisar’daki Frig Vadisi’nde yapılan yüzey araştırmalarında, İstiklal ve Kurtuluş Savaşı döneminden kalma 100 yıllık şehit mezarları bulundu.

Afyonkarahisar'daki Frig Vadisi'nde devam eden çalışmalar, 100 yıl önceki savaşlara da ışık tutuyor.

Vali Gökmen Çiçek'in talimatıyla yürütülen yüzey araştırmaları sırasında, İstiklal ve Kurtuluş Savaşı'nda şehit olan yaklaşık 150 askerin mezarı bulundu. İhsaniye ilçesine bağlı Kolonkaya ve Kadıoluk mevkinde bulunan mezarların, 1921-1922 yıllarındaki İstiklal ve Kurtuluş Savaşı şehitlerine ait olduğu belirlendi.

JEORADAR ÇALIŞMASI YAPILACAK

Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Tanır, bölgede 1921 yılında çok çetin savaşların yaşandığına dikkat çekerek, "Bu alanlarda yüzey araştırması yapıyoruz. Afyonkarahisar zaferin 100. yıla hazırlanıyor. Keşifler yapıyoruz. Kolonkaya mevkiini ayağa kaldırmak istiyoruz. Atalarımıza saygı açısından bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Daha önce bölgeye yakın yerde siper ve mevziler bulmuştuk. Şimdi de şehitlerimizin mezarlarını buluyoruz.

Jeoradar çalışmalarıyla daha fazla şehit mezarının bulunması hedefleniyor" dedi.

BÖLGEDE 430 ASKERİN MEZARI VAR

Tarih öğretmeni olan ve aynı zamanda alan kılavuzluğu yapan Seydi Çalışkan da, 1921 yılındaki Eskişehir ve Kütahya savaşlarında 57. tümenin verdiği şehitlerin yerini bulduklarını söyledi. Çalışkan, "İstiklal Savaşı'nda tek kaybettiğimiz cephe burası. Burada çok şehit var. 100 yıldır burada sahipsiz bekliyorlar. Şu ana kadar 150 civarında şehit mezarı tespit ettik. Ama o dönemde 57. Tümen'e bağlı 430 askerin şehit olduğu biliniyor. Bölgede araştırmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu. (Kaynak Sabah Gazetesi)

***

Afyon Kültür Müdürlüğü’nden açıklama

Afyon Kültür ve Turizm İl Müdürü Mehmet Tanır, müdürlüğünün resmî internet sayfasından yaptığı açıklamada Vali Gökmen Çiçek Bey’in talimatı ile kurulan resmî heyetin bölgede inceleme yaptığını duyurdu. Linki sizlerle paylaşıyorum.

https://www.instagram.com/p/CTnddvlIT2E/?utm_medium=share_sheet

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

KARTEPE’YE İKİNCİ MÜZEDE HAZIR
Kartepe Belediye Başkanı Av. Mustafa Kocaman’ın seçim beyannamesinde yer alan Çerkes Müzesi çalışmalarında...

Haberi Oku