Azerbaycan'a veda ederken!

01 Mayıs 2017 Pazartesi 13:15

İsmail Kahraman / Makale

 Türkçe Konuşan Ülkeler Konseyi İpek Yolu kültür turunun Azerbaycan bölümünü tamamlayıp, Kazakistan'a yola çıkmadan önemli bir görevi yetine getirmek üzere; Bakü şehitlik meydanına giderek Kafkas İslam ordusu ve Azerbaycanlı şehitlerin ruhuna Fatiha okuduk. Azerbaycanlı rehberimiz Nasip beyle 1918’de Nuri Paşa komutasında Azerbaycan'ı Ermenilerden kurtarıp, Gence’de Mehmet Emin Resulzade başkanlığında ilk Türk devletinin kurulmasını gerçekleştiren Nuri Paşa için Azeriler:
“Hoş gelişler ola
Yaşa Nuri paşa yaşa”
Marşını söylemişlerdi. Azeri halkı halen Nuri Paşa’yı hatırlıyor, minnet ve rahmetle anıyor. Şehitler meydanında Türkiye tarafından iki minareli şehitler camisi yapıldı, Şehitler anıtı dikildi. Şehitler Meydanında son 25 yıl içinde Azerbaycan'ın bağımsızlığı için verilen şehitlerinde mezarı bulunuyor, şehitler meydanını karşısında alev kuleleri binası yer alıyor. Biz İpek Yolunun önemli merkezlerinin bulunduğu Kazakistan'a yola çıkarken, sizleri tüm şehitlerimiz ve geçmiş atalarımızın ruhuna Fatiha okumaya davet ediyorum.

KAZAKİSTAN’A GİDİYORUZ
Azerbaycan'a veda ederek kadim ipek yolunu, modern ipek yolu imkanlarını kullanarak Kazakistan'a doğru uçakla yola çıktık.
Üç saatlik uçak yolculuğu gerçekleştirdik. Türkiye ile Kazakistan arasında üç saatlik zaman farkı var. Bakü şehrine el sallayıp Hazar Denizi üzerinden Kazakistan hava sahasına giriyoruz. Bir zamanlar deve kervanların geçtiği ipek yolunu, biz uçaklarla gidiyoruz. Bizden sonraki kuşak acaba hangi imkanlarla ipek yolunu gidecekler.
Birlikte seyahat ettiğimiz İtalyan gazeteci Alberto, aslında bir savaş muhabiri. İpek yolunun Türkiye ve Azerbaycan ayağını sorduk, çok önemli şeyler söyledi. Alberto önemli bir soru sordu ve “Neden bu tarihi yola Kral yolu kadar değer vermiyorsunuz?” dedi. İnanın cevap vermekte zorlandım. 
İpek yolu biz Türk toplumunun Anadolu'ya göç ederken geldiği yol. 
Yağmurlu bir havada Kazakistan'ın kültür başkenti ve ipek yolunun önemli merkezi, isminin manası Elmanın Atası anlamına gelen Alma Ata’ya indik. Hava limanında bizleri Kazakistan kültür ve Turizm bakanlığı yetkilileri karşıladı. İpek yolu kervanlarının ağırlandığı gibi tarihi bir kervan Saray'da, Kazak, Özbek, Kırgız ve Türk halk oyunları Ekibi ile misafir edildik. Kazak kıyafeti de giydirdiler kadim ipek yolu kültürünü yeniden yaşadık.

AZERBAYCAN GEZİ NOTLARINI OKUYABİLİRSİNİZ
Uluslararası bir örgüt olan Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi - TDİK), Türk dili konuşan ülkeler arasında kapsamlı işbirliğini teşvik etmek amacı ile düzenlediği “İpek Yolu” gezi programına Araştırmacı – Gazeteci ve Belgesel Yönetmeni olarak kalabalık bir ekip ile birlikte katılımda bulunduk. İpek Yolun turumuzun ilk ayağı olan kardeş ülke Azerbaycan gezimizde çok önemli tarihi ve turistik noktaları gezme fırsatımız oldu. İlerleyen zamanlarda Azerbaycan ve diğer İpek Yolu gezi duraklarını da daha kapsamlı olarak e-kitap şeklinde sizlerin hizmetine sunacağız.
Azerbaycan gezimiz ile ilgili derlediğimiz gezi notlarını fotoğraflar eşliğinde sizlerle paylaşıyoruz.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Başkan Söğüt: "Cumhur İttifakı Olarak Canla...
AK Parti ve MHP İlçe Teşkilatları, Körfez Belediye Başkanı Şener Söğüt’e hayırlı olsun ziyaretinde...

Haberi Oku