banner1024
Belgesel Tadında Balkan Harbi Çatalca Savaşı Destanı

16 Ağustos 2022 Salı 10:32

 Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete gebze ile www.gebzegazete.com da ydyınksnan makale.
Balkan Savaşı 1 ve 2. Çatalca Zaferine Anadolu’nun Her ilinden gelen gönüllü alaylardan binlerce şehit var. Gebze Gazetesi www.gebzegazetesi.com’da konuyla ilgili 13 Ağustos 2022 günü yayınlanan haber.
Balak Savaşlarında Çatalca Destanı
1912 ve 1913’de bundan tam 110 yıl önce Bulgarlar’ın öncülüğünde birçok Balkan ülkesi ile gerçekleşen Balkan savaşlarında Edirne Kırklareli ve Tekirdağ bölgesi işgal edilerek tarihin en büyük vahşet ve soykırımılarından biri yaşanır. Milyonlarca insan Balkanlar ve Trakya’dan göç eder Anadolu’nun birçok ilinden gönüllü olarak savaşlara gelen askerlerden on binlerce şehit verilir.Çatalca zaferleri ile İstanbul’un işgali önlenir.
Balkan Savaşları ile İlgili Genel Bilgi

Balkan Savaşları’nın Tek Şehitliği

Alanya’dan 110 Yıl Önce Balkan Savaşına katılan askerler İçin yapılan Alaiye Şehitliği Dış işleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan ilgi ve destek bekliyor.
Balkan savaşının son savunma hattı Çatalca Kestanelik köyü yakınlarında Antalya Aileye şehitliğinden devri alem belgesel Programı www.devrialem.tv olarak canlı yayın yaparak şehitliğin sahipsiz ve perişan halini kamuoyu gündemine getiriyoruz.
Şehitlikde Yapılan Kazı
Alaiye Şehitliği’nde geçtiğimiz yıllarda yapılan arkeolojik kazı ile ilgili basında yer alan haber
İstanbul Çatalca Dağyenice Köyü’nde Antalya Alaiye Şehitliği Hakkında Genel Bilgi
Birinci Balkan Savaşlarında Alanya’dan gelen gönüllü Alaiye Taburu’nun pusuya düşürülmesi sonucu 657 askerimizin şehit olması anısına yapılan Dağyenice Alaiye Şehitliği, Çatalca’nın 18 kilometre uzaklığındadır. 1912 yılında yaşanan olaydan yıllar sonra yapılan şehitlikte her yıl tören düzenlenmekte
Gazeteci ve belgeselci olarak Balkan Savaşları’nın dönüm noktası 1 ve 2. Balkan savaşları Çatalca zaferleri ile ilgili bir çok tv kanalında yayınlanan Devri Alem belgesel tv programı www.devrialem.tv olarak Balkan Savaşları’nın 110. yIl dönümü dolayısı İle belgesel çekimlerimiz devam ediyor.
Yazılmamış Destanın Belgeseli Çatalca Zaferleri
Balkan Savaşları’nda Çatalca Zaferleri’nin Önemi
110 yıl önce yapılan Balkan Savaşları , Çatalca zaferleri kazanılmasaydı İstanbul Bulgarlar tarafından işgal edilecekti.Çatalca savaşlarına Anadolu’dan her ilden gönüllü Alaylar katıldı bugün sadece Antalya Alanya Şehitliği var o şehitlikte sahipsiz birçok ilin şehit mezarları çoktan yok olmuş İstanbul’da bulunan il dernekleri ve vakıflarına tarihi görev düşüyor. İstanbul Çatalca’daki şehitliklerimize sahip çıkın şehit mezarlarını bulup Balkan Harbi Çatalca Zaferi’nin 110.Yılında Çatalca’da Şehitleri anma toplantıları düzenleyin.
Balkan Harbinde Birinci Çatalca Zaferi
Balkan Harbinde İkinci Çatalca Zaferi

Balkan Harbi Çatalca Zaferlerinin Önemi

Balkan Savaşları Çatalca Muharebelerinde gönüllü Giresun Alayları ve Topal Osman Ağanın yaralanıp Gazi olduğu bölgelerde araştırma yapıp Balkan savaşında şehit olan tüm illerimizin Şehitleri için Fatiha okuyup belgesel çektik.
Giresun’un önemli sivil toplum örgütü GİRİB Başkanı Kemal Tokmak bey ile Çatalca bölgesine tarih ve kültür gezisi gerçekleştirdik.Giresunlu şehit binbaşı Hüseyin Avni Alparslan komutasında Nizamiye Alayları kurulurmuş bugün Giresun Nizamiye mahallesine adı verilen yerde toplanarak Balkan Savaşına binlerce gönüllü Giresunlu gitmişti.
Gazi Topal Osman tarafından gönüllü tabur kurulup Balkan savaşları Çatalca meydan muharebesine katılan Giresun uşakları Çatalca zaferlerinin kazanılmasında önemli görev yapmıştı.
Zaferler tarihimizde çok önemli yere sahip 110 yıl önce Bulgarların öncülüğünde bir çok Balkan ülkesinin Osmanlı’ya karşı başlattığı bir ve ikinci Balkan harbinde Türkiye’nin bir çok ilinden gelen Gönüllü Alaylarla düşman Çatalca’da birinci ve ikinci Çatalca meydan muharebelerinde durdurulmuş İstanbul’un işgali önlenmişti
Balkan Harbi Çatalca Zaferleri ile ilgili Çatalca Kaymakamlığı tarafından hazırlanan belgeseli izleyebilirsiniz.
Çatalca Zaferlerinin kazanıldığı bölgedeyiz
GİRİB Başkanı Kemal Tokmak ile bizleri bölgede gezdiren Çatalca belediye Meclis üyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi kültür sanat komisyonu başkanı sayın Ahmet Rasim Yücel karşılayarak 110 yıl önce Balkan savaşlarının kazanıldığı 1 ve 2. Çatalca meydan muharebelerinin bölgeleri gezdirip Antalya Alaiye Şehitliği bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar hakkında bilgi verip kazıda bulunan askeri malzemelerin fotoğraflarını ilk kez bizlerle paylaştı.
Değerli kültür adamı ve Çatalca Turizm Derneği başkanı Ahmet Rasim Yücel’in teşekkür mesajını sizlerle paylaşıyorum.
“..
Çatalca Savaşlarında Giresunlular...
Birçok belgesele ve kitaba imza atan Sn.İsmail Kahraman İKTAV Belgeselcilik adına hazırlamakta olduğu Balkan Savaşlarında Giresun Gönüllüleri Belgeseli için Gebze Giresunlular Derneği Başkanıyla birlikte ilçemizi ziyarette bulunmuşlardır.
Birlikte Çatalca 1 ve 2 Savaşlarının en şiddetli bir şekilde yaşandığı bölgelere gidilerek ve Alaiye Şehitliğimiz ziyaret edilmiştir.
Milli Mücadele Kahramanlarından ve Mustafa Kemal'in Muhafızlarından Giresun'lu Topal Osman da bu savaşa katılan gönüllülerdendir. Topal Osman'ın babası 1912 yılında Balkan Savaşı başlamasıyla, askerlik bedelini ödemiş olmasına rağmen o gönüllü bir birlik oluşturarak savaşa katılmış ve Çatalca cephesinde savaşmıştır. Bu savaş sırasında sağ diz kapağından yaralandı, topal kaldı ve böylece Topal lakabını edinmiştir.
Ailesini ve en sevdiklerini geride bırakarak ülkemizin değişik yörelerinden Çatalca Cephesine gelip ülkemiz tarihini değiştiren tüm şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyoruz…”
Zaman ayırıp bizlere bölgeyi gezdiren değerli kültür adamı ve İBB Kültür ve Sanat komisyonu başkanı Ahmet Rasim Yücel bey ile bizlere bilgi ve belge veren değerli arkadaşım araştırmacı yazar Teoman Alparslan’a GİRİB ve Devri Alem belgesel TV Programı www.devrialem.tv olarak teşekkür ediyoruz.


banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Çocuklar Bayram Mutluluğunu Okudukları Şiirlerle...
Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla makamını...

Haberi Oku