Kocaeli Bölgesi Kuvayi Milliye Komutanı Yahya Kaptanı Anıyoruz

08 Ocak 2022 Cumartesi 13:23


Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve gazete Gebzede belgeselcinin not defteri köşesinde 7 Aralık 2022 tarihinde yayınlanan makalelerimi sizlerle paylaşıyorum.
Kurtuluş savaşında Kocaeli bölgesi İngiliz ve Yunanlılar tarafından işgal edilmesine rağmen milli mücadelenin kazanılmasına çok büyük katkı sunmuştur.
Kocaeli ve Gebze bölgesi milli kuvvetler komutanı Dilovası Tavşancıllı Yahya kaptan şehit edilişinin 102. Yıl dönümünde Tavşancıl’da 7 Ocak 2022 cuma günü resmi törenle anıldı.
Anma toplantısında bizde bir konuşma yaptık. Dilovası Kaymakamlığı ve belediyesi tarafından düzenlenen anma toplantısı ile ilgili yarın ayrıntılı bir makale yazmak istiyorum isterseniz Yahya kaptan kimdir hangi hizmetleri yaptı bu konuda yaptığımız araştırmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.
Şehitler Dua İle Anılmalı
Dua ve niyaz etme zamanı
İnsanlık korona vebası ile savaşıyor
Sömürgeciler Türk islam coğrafyasında kan döküyor
Kazakistanlı kardeşlerimiz kan ağlıyor
Bugün milli mücadelenin önemli kahramanın İngiliz ve Yunanlılar tarafından işgal edilen Kocaeli yarımadası ve Gebze bölgesinde Rum çeteleri ile savaşan kurtuluş savaşına katılacak subaylar ve cephanelerin işgal altındaki İstanbul’dan cepheye geçişini sağlayan Kuvayi Milliye komutanı Tavşancıllı Yahya Kaptan şehit edilişinin 102. Yıl dönümünde mezarı başında anacağız.
Devri Alem belgesel TV programı www.devrialem.tv olarak Yahya kaptan ile ilgili hazırladığımız belgesel sinevizyon
Yahya Kaptan'ın Hayatı İle İle İlgili Özet Bilgi
Yahya kaptan başta olmak üzere Dilovası tarih ve kültür mirası ile ilgili hazırladığımız sosyal sorumluluk projemiz
Yahya kaptanın şahsında tüm şehitlerimizi ve ecdadımızı bu mübarek Cuma sabahı rahmet minnet ve şükranla anıyoruz Ruhları için Fatiha okuyalım El Fatiha
Yahya Kaptan Kimdir
Yahya Kaptan ,Türk kurtuluş savaşı kahramanı (öl. Tavşancıl 1919). Bulgarlara düşman Sırp çeteleriyle işbirliği yaparak Bulgar komitacılarına karşı mücadele etti (1910 -1912).
1912’den sonra bir çete kurarak bulgar komitacılarına karşı savaştı.Balkan savaşı sırasında Sırp ordusu karşısında gerileyen Osmanlı kuvvetlerine Sırp ordusu hakkında bilgi verdi.
Osmanlı ordusu Sırplar karşısında geri çekilirken Bulgarların Türklere karşı giriştikleri hareketler sırasında Yahya Kaptan, Köprülü kasabasında idam edilecek olan Türk esirlerini kurtardı (1913).
Sırp-Bulgar savaşında Sırplar ile işbirliği yaptı.
Balkanlar’da sınırlar kesinleşince Sırp hükümetine sığındı ve hükümet tarafından kendisine nişan verildi.Bulgarların Sırplarla anlaşması üzerine Yahya Kaptan Selânik üzerinden İstanbul’a kaçtıBirinci Dünya savaşı sırasında Enver Paşanın kurduğu Teşkilâtı Mahsusaya girdi.Cemiyet tarafından gönderildiği Sırbistan’da başarılı sabotajlar yaptı.Sırbistan dönüşü Irak cephesine gitti ve Halil Paşanın ordusunda arap aşiretlerine karşı gerilla savaşı yaptı.İstanbul’a dönünce Yakup Cemil’in kurduğu gerilla teşkilâtına girdi.Yakup Cemil’in idamı üzerine Irak cephesine sürgün olarak gönderildi; bu cephenin çökmesi üzerine İstanbul’a döndü.Enver Paşanın Kafkaslar üzerinden Anadolu’yu kurtarma mücadelesine çetesiyle katıldı.İngilizlerin İstanbul’u işgali sırasında İstanbul’a döndü.İttihatçıların tutuklanması üzerine çetesini dağıtarak Tavşancıl’a geldi.Buradaki rum çetelerine karşı çetesini tekrar kurarak karşı koydu.Erzurum kongresinde bulunan Mustafa Kemal’e bir telgraf çekerek bütün kuvvetleriyle emrinde olduğunu bildirdi.Fakat Gebze jandarma kumandanı Nail Bey, Yahya Kaptanı Ankara’ya şikâyet etti.Bunun üzerine yaver Abbas Bey ve Sırrı Bellioğlu, Yahya Kaptan ile görüşmeye yollandı.Şikâyetin asılsız olduğu anlaşıldı ve Yahya Kaptan, Mustafa Kemal tarafından Ankara’ya çağrıldı ve onunla görüşerek Tavşancıl’a döndü.İngiliz işgal kuvvetleri Yahya Kaptan’ın yakalanması için İstanbul hükümetine baskı yapıyordu.Bu sırada Yahya Kaptan gizlice İstanbul’a gelerek Bekirağa bölüğünü bastı ve Halil Paşa, yarbay Şadi ve Küçük Talât gibi kumandanları kurtardı.İngilizlerin baskısı üzerine Tavşancıl, Kuvayı İnzibatiye ve jandarma kuvvetleri tarafından kuşatıldı.Kuvvetleri, rum çeteleriyle savaş halinde olduğu için yalnız kalan Yahya Kaptan teslim oldu.Yolda, teğmen Abdurrahman tarafından, su içerken öldürüldü.(kaynak biyografya)



banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

BÜYÜK DEVLET ADAMI VE VAKIF İNSANI ÇOBAN...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku