Fındığın başkenti kirazın anavatanı olan Giresun’un tarih, kültür, tabiat turizminde keşfedilmeyi bekleyen yerlerinin başında gelen Espiye Soğukpınar Belediyesi, 550 yıl önce Bayramoğlu beyliğinin nahiye merkeziydi. 20 yıl önce belediye kurulan belde, tarihi geçmişi, doğal güzelliği, dağları, ormanları, dereleri, şelaleri, fındık bahçeleri ve muhteşem güzellikteki yaylaları ile cennetten bir köşe adeta. Fındığı, çalı çileği, yaban mersini, organik balı, endemik bitki türleri ile bereketli topraklara sahip Soğukpınar’daki, Pangal Şelalesi, Kızılkaya Madeni, Temtem Gölü, Sarıkız Kirazlığı, Han Çayırı, Şahin Kayası keşfedilmeyi bekleyen güzelliklerden sadece bir kaçı. İşte benimde memleketim olan, çocukluk yıllarımın geçtiği bu güzelim belde, Belediye olarak Kuruluşu’nun 20.yılını kutlayacak. Devri Alem Belgesel ekibi olarak hazırladığımız Soğukpınar Belgeseli de izleyicilerle buluşacak. Bugünkü köşe yazımda sizlere Soğukpınar beldesinden söz etmek ve belgeselle ilgili bilgi vermek istiyorum.

BELGESEL 6. AYDA ÇEKİLDİ

Espiye Soğukpınar Belediyesi ve Avrasya Gazete Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği işbirliği içinde hazırlanan belgesel bölgenin tanıtımına büyük katkısı sunacak. İlim kültür tarih araştırmaları Merkezi İKTAV Belgesel Yayıncılık www.belgeselyaincilik.com ve www.devrialem.tv tarafından uzun araştırmalar sonucu hazırlanan belgesel çekimi, Soğukpınar belde doğumlu Şengül Geçal tarafından kurgulanıp yayına hazır hale getirildi.

Soğukpınar Belediyesi Belgeseli tarihimi öğreniyor tabiatı seviyorum sosyal sorumluluk projesi kapsamında Avrasya Gazete Radyo Televizyon Yayıncıları Derneği www.agrt.net tarafından Devri Alem belgesel programı adı bir çok TV kanalında yayınlanacak belgeselin DVD si hem galaya gelenlere hem de, 25 Ekim’de İstanbul’da düzenlenecek Giresun tanıtım günlerinde dağıtılarak belediyenin tanınması sağlanacak. 70. Dakikalık Soğukpınar belgeselinin 9. dakikalık tanıtım Sinevizyonunu izlemek için https://www.youtube.com/watch?v=o4gaHklvQ3A Tıklayıp izleyebilirsiniz

 

BAŞKAN ÖZDEMİR’DEN DAVET

Espiye Soğukpınar Belediye Başkanı Özcan Özdemir 26 Eylül Çarşamba günü akşam saat 19:00’da Espiye Anadolu İmam hatip lisesi konferans salonunda düzenlenecek Soğukpınar Belediyesi Belgeseli gala ve ödül törenine Tüm hemşerilerini davet ederek gurbette yaşayan Soğukpınarlıların beldelerini unutmamalarını, ata dede evlerini tamir edip torunlarına beldeyi tanıtmalarını istedi. Başkan Özdemir, belgesel gala töreninde belediyenin kurulması ve bu günlere gelmesinde emeği olanlara teşekkür belgesi dağıtılacağını açıkladı.

SOĞUKPINAR BELDESİ

550 yıllık geçmişi olduğu bilinen Soğukpınar Beldesinde yörede yaşayan yerleşik halkın 1800 – 1810 yılları arasında yerleştikleri köydeki yaşlıların ifadesinden anlaşılmaktadır.

O tarihten önce yörede yaşan Rumlar yaşamlarını Kızılkaya madeninde bakır işleyerek sürdürmüşlerdir. Yerleşim yerleride Kızılkaya, Düzağız Mah. ve Kasapçayırı mahallesidir. Kasapçayırında Kiliseler bulunmaktadır. (yıkılmış) Son kalan Rumlar ise 1900’lü yıllarda köyde yaşayan Türk halkı tarafından sürgün edilmiştir.

Yörenin merkezi Kozköyü, Dikmen Köyü ile birleşerek 20 Ağustos 1998 tarih ve 98/49560 sayılı karar ile Belde Belediyesi olmayı hak kazanmıştır. Başlıca geçim kaynağı fındıktır. Yaklaşık 200 ton fındık üretilmektedir.

COĞRAFYA- İKLİM

Coğrafi yapısı Doğu Karadeniz Bölgesinin coğrafi yapısının özelliklerini taşımaktadır. Arazi yapısı merkez hariç engebeli bir yapıya sahiptir. Beldenin Doğusu Güzelyurt köyü, Batısı Şahinyuva köyü, Güneyi Ulucak dağı, kuzeyi Taflancık köyüyle çevrili bir durumdadır.

İklimi her mevsimi bol yağışlı, yazları serin, kışları ılık geçer, buna bağlı olarak rutubet oranı bir hayli yüksektir. Bol yağış alan beldemizin bitki örtüsü oldukça zengindir. Dağlarında orman gülü, taflan yemişi, yaban mersini, kestane bolca bulunmaktadır. Kara dere deremizde bölgeye özgü kırmızı benekli alabalık doğal olarak yaşamaktadır. Temel geçim kaynağı fındık olan beldemizin tamamına yakın arazisinde fındık bahçeleri bulunmaktadır. Mısır tarımı da önemli bir paya sahiptir. Belde kültüründe önemli bir yeri olan yaylacılık kapsamında çakıl yaylası(durnalık),Kısapür, Yalak oba oldukça yoğun bir nüfus teşkil etmektedir. Yine Kara ovacık yayla şenlikleri Espiye belediyesinin katkılarıyla ortaklaşa düzenlenmektedir.

 

 

 

banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981