GÜNDEM:
Antalya Zirvesi Sona Erdi:

10 Mart 2022 Perşembe 16:41

 Üçlü zirvenin ardından bir açıklama yapan Kuleba, ateşkes konusunda bir gelişme kaydedilemediğini söyledi.

Toplantının ardından Lavrov ve Kuleba, ayrı odalarda basın toplantıları düzenledi.

Kuleba, Ukrayna'daki en ciddi durumun Mariupol şehrinde olduğunu, ancak Putin'in burası için bir insani koridor teklifinin olmadığını belirtti.Kuleba'ya göre iki mevzu acil öncelik taşıyor: Mariupol'da bir insani koridorun kurulması ve 24 saatlik bir ateşkesin ilan edilmesi.

SÜRDÜREBİLİR ATEŞKESE İHTİYAÇ VAR

Öncelikle sürdürülebilir bir ateşkese ihtiyaç var. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerekiyor. Öncelikle Mairupol'den bir insani koridora ihtiyaç var. Sonuç olarak bu toplantı çatışmaların başlamasından bu yana ilk üst düzey toplantı olma niteliğini taşıyor. Görüşmeden bir mucize beklenmemeli. Bu toplantının özellikle liderler düzeyinde yapılaması da gündeme geldi. Ukrayna tarafı Zelenski'nin böyle bir görüşmeye hazır olduğu, Putin'in de prensip olarak buna karşı olmadığı belirtildi.

SON DERECE MEDENİ BİR GÖRÜŞME GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Görüşmede herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Son derece medeni bir görüşme gerçekleşti. Bir az önce konuşmamda da söyledim. Belarus'taki müzakerelerde yer alan iki arkadaşımız da vardı. Bakanlar düzeyinde yapılan bir toplantıda önemli kararlar alınmasını zaten beklemiyordu. Bazı önemli kararların liderler düzeyinde alınmadı gerekiyor. Tabi siyasi düzeydeki ve liderler düzeyindeki toplantılar için müzakerelerde teknik düzeyde gelişmeler olması gerekiyor.

Lavrov: "Nükleer savaş ihtimaline inanmıyorum"

Lavrov ise düzenlediği basın toplantısında Ukrayna'nın doğu bölgesindeki Rusların çoğunlukta olduğu bölgeye bir saldırı planlamakta olduğunu da öne sürdü.

Batı'nın Ukrayna'ya öldürücü silahlar sağladığını belirten Lavrov, ayrıca Batı'nın çok uzun zamandır bölge için bir tehlike yarattığını aktardı.

Rus siyasetçi, Ukrayna'da hastanelerin ve doğumhanelerin hedef alındığı, çocukların hava saldırıları yüzünden hayatını kaybettiği haberlerine ilişkin olarak 'Ukrayna'nın insanları canlı kalkan olarak kullandığı' iddiasını dile getirdi.

Lavrov, Ukrayna'da 'özel bir askeri operasyonun' yapıldığı söylemini vurgulayarak durumun planları doğrultusunda ilerlediğini iddia etti.

Lavrov ayrıca Batı'nın uyguladığı yaptırımlara da değinerek ülkesinin Batı'dan ekonomik olarak bağımsızlığını sağlamak için gerekli önlemleri aldığını belirtti.

Batı'nın doğalgaz, petrol ve enerjiyi bir 'silah' olarak kullandığını dile getiren Lavrov, Rusya'nın hiçbir zaman bu yola başvurmadığını açıkladı.

ABD'nin Ukrayna topraklarını biyolojik silah geliştirmek için kullanabileceğini öne süren Lavrov, kimsenin Rusya'nın Ukrayna ile ilgili uzun zamandır dile getirdiği kaygılarını dinlemediğini vurguladı.

Nükleer bir savaş ihtimalinin olup olmadığı sorusuna ise Lavrov, "Buna inanmıyorum" dedi.

Ukrayna: "Topraklarımızı pazarlık unsuru yapamayız"
Zirvede Rusya'nın, Kırım ve Donbas bölgesindeki ayrılıkçı bölgelerin statüsü ile Ukrayna'nın tarafsızlığı başlıklarını masaya getirmesi bekleniyordu. Ateşkes, tahliye koridorları ve insani yardımlar konusu ele alınacak başlıklar arasındaydı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, zirvenin "barış ve istikrar getirmesini" umduğunu söyledi. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba Antalya'ya hareketi öncesi, beklentilerinin "sınırlı ve düşük" olduğunu ifade etti. Kiev hükümeti, toprakları ile ilgili pazarlık yapmayacağını söylemişti.

banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku