banner1006
GÜNDEM:
Belediye Başkanları özeleştiri yapıyor mu?

11 Ekim 2018 Perşembe 10:27

Türkiye, yerel seçim gündemine girdi. Artın bundan sonra her şey yerel seçim ve Belediye Başkanlıklarına endeksli. Belediye Başkanlığı, Meclis Üyeliği, Muhtarlık için daha şimdiden bir çok aday adayı yarışıyor. Partiler, Belediye seçimlerini kazanmak için ittifak görüşmeleri yapıyor. Belediye seçimleri, Cumhurbaşkanlığı Hükümet sisteminden sonra Milletvekilliği seçimlerinden daha önemli hale geldi.   

   Milletvekillerinin icraya etkisi olamadığı için direkt icra gücü olan ve yaptırım yetkisine sahip olan Belediye Başkanı adayı olabilmek için bir çok anlı şanlı eski Bakan ve Milletvekili kulisler ve çalışmalar yapıyor. Öncelikle eskilerin Şehri Emin yani Şehirlerin en emin en güvenilir insanı anlamına gelen ve Şehri Emin olarak adlandırılan mevcut Belediye başkanlarımız, öz eleştiri yapmalı. Ellerini vicdanlarına koyup, nasıl bir Belediye başkanlığı yaptıklarını muhasebe ve muhakeme etmeli. Başkanlık görevini bir hakkın yerine getirebildiler mi? Tüyü bitmemiş yetim hakkı olan belediye imkânlarını yerli yerine sarf edip, kendilerine oy veren seçmenlerin, en büyük kul hakkı olan oy gibi vekalet haklarını bir hakkın yaptılar mı? Başkanlarımız bunun muhakeme ve muhasebesini en iyi şekilde yapıp, vicdanen rahatlar mı? Vicdani sorumluklarını en iyi şekilde yerine getirdiler mi? Kendilerini bir özeleştiriye tabi tutmalarına inanıyorum.

   Kocaeli Büyükşehir Belediyesi dahil 12 İlçe Belediye Başkanımız görev sürelerinin sonuna geliyor. Belediye Başkanı demek, Şehri Emin demek. Osmanlı’da Şehriemin büyük önem arz ediyor. Çünkü, Şehri Emin, kentin en güvenilir insanı anlamına geliyor. Bu güvenle Belediye Başkan adayları kenti yönetmeye talip oluyorlar. Biz de bu konuda geniş çaplı bir araştırma yapmak ve Belediye Başkanlarımızın başarılı olup olmadıklarını kamuoyu önünde değerlendirmek istedik.

   Öncelikle mevcut belediyen Başkanlarımız biz özeleştiri yapmalı, geride bıraktıkları dönemlerin genel değerlendirmesini yaparak açık ve net olarak nerede başarılı olup nerede olmadıklarını kamuoyu ile paylaşmalıdırlar. Başarılı olamadıkları hususların gerekçesini kamuoyu ile paylaşmalıdır. Belediye Başkanlığı zor bir görev, ateşten gömlek. Çünkü idareniz altında ki binlerce insanın hakkı omuzlarınızda taşınıyor. Hırslarınıza, tutkularınıza yenik düşmemek zorundasınız. Önemli olan kente ve insanlara hizmet edebilmek kadar, hayırla yad edilebilmek ve kubbede hoş sada bırakabilmektir. Bu duygularla Belediye Başkanlarımızı öz eleştiri yapmaya davet ederken, Başkanların kısa bir değerlendirmesini sizlerle paylaşıyorum.

 BELEDİYE BAŞKANLARIMIZI TANIYOR MUYUZ?

Başta büyükşehir olmak üzere Kocaeli’de ki 12 ilçemizin belediye Başkanlarıyla ilgili kısa bir değerlendirme yaparak bugünkü yazımda bilgi vermeye çalıştım. Yazıyı birlikte okuyalım.

   Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Üçüncü dönem Belediye Başkanlığı yapıyor. 28 Mart 2004, 29 Mart 2009 ve 30 Mart 2014’de yapılan yerel seçimlerde Belediye Başkanı seçilmeyi başardı.

   Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker, ikinci dönemini yürütüyor. İlk olarak 29 Mart 2009 seçimlerinde Başkan seçilen Köşker, 30 Mart 2014’de güven tazeledi.

  Darıca Belediye başkanı Şükrü Karabacak üçüncü dönem başkanlı görevini sürdürüyor. 28 Mart 2004, yerel seçimlerinden başarıyla çıkarak Darıca Belediye Başkanı oldu.29 Mart 2009 yerel seçimlerinden de başarıyla çıkarak ikinci döneminde de Darıca Belediye Başkanlığı görevini yerine getirdi. 30 Mart 2014’de üçüncü kez başkan seçildi.

   Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci’nin belediye Başkanlığı’nda ilk dönemi. Demirci 30 Mart 2014 seçimlerinde belediye Başkanı oldu.  

   Dilovası Belediye Başkanı Ali Toltar’da ilk dönemini geçiren isimlerden. 2004 yerel seçimlerinde AK Parti’nin adayı olan ancak Belediye başkanı seçilemeyen Toltar, 10 yıl sonra tekrar aday gösterildi ve 30 Mart 2014’de Belediye Başkanı seçildi.

  İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Belediye Başkanlığı’nda iki dönemi geride bırakıyor. 2002-2007 yılları arasında AK Parti’den Kocaeli Milletvekilliği yapan Doğan, 2009 ve 2014 yerel seçimlerinde Belediye başkanı seçilmeyi başardı.

  Körfez belediye Başkanı İsmail Baran, ilk dönemini tamamlamak üzere. Daha önce Büyükşehir Meclis üyeliği yapan Baran, 30 Mart 2014 seçimlerinde belediye başkanı oldu. 

   Derince Belediye Başkanı Ali Haydar Bulut ikinci dönemini geride bırakıyor. İlk olarak 28 Mart 2004 seçimlerinde Belediye Başkanı seçilen Bulut, 2009 seçimlerinde aday gösterilmemiş ve 5 yıl GOSB Bölge Müdürlüğü yapmıştı. 2014 seçimlerinde yeniden aday gösterilen ve seçimi kazanan Bulut, ikinci dönemini tamamlamak üzere.

Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş en tecrübeli isimlerden. Ellibeş, İbrahim Karaosmanoğlu ve Şükrü Karabacak gibi, 2004-2009, 2014 seçimlerini kazanarak üçüncü dönemini geride bırakmaya hazırlanan isimlerden.

   Başiskele Belediye Başkanı Hüseyin Ayaz’ın Başkanlıkta ki ikinci dönemi. İlk olarak 2009 yılında seçilen Ayaz, 2014’de oylarını artırarak yeniden Başkan seçildi.

 Kandıra’nın genç Belediye Başkanı Ünal Köken, Belediye Başkanlığı’nda ilk dönemini geride bırakıyor. Köken, 2014 seçimlerinde Başkan seçilmişti.

 Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez de ilk dönem Belediye Başkanlığı yapan isimlerden. 5 yıl boyunca İzmit Belediyesi’nde 2009-2014 yılları arasında Belediye Başkan yardımcılığı yapan üzülmez, 2014 yerel seçimlerinde Belediye Başkanlığına aday oldu ve seçilmeyi başardı.

  Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım, hikayesi en ilginç isimlerden birisi. Belediye Başkanlığı’nda Üçüncü dönemini yaşayan Yıldırım, AK Parti’ye karşı iki kez seçim kazanırken, yalnızca 2014 seçimlerinde AK Parti adayı olarak seçim kazandı. 2004 yılında DYP’den başkan seçilen Yıldırım, 2009 yılında AK Parti’nin 13 belediyeden 12’sini kazandığı seçimde yenildiği tek yer olan DP’li Karamürsel’in Belediye başkanı oldu. 2010 yılında AK Parti saflarına katılan Yıldırım, 2014 seçimlerinde bu kez AK Parti’nin adayı olarak belediye başkanı oldu.

Evet sonuç olarak yerel seçimler kapıda. Artık bundan sonra her şey seçim ve seçimi kazanmak için konuşulacak. Mevcut Belediye Başkanlarımız bir dönem daha kalmayı planlıyor. Buna karşılık başta Kocaeli Büyükşehir olmak üzere Belediye başkanlığı için bir çok aday şimdiden ortada dolaşıyor. Belediye seçimleri kıran kırana havada geçecek bakalım ipi kimler göğüsleyecek?

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku