banner1024
GÜNDEM:
Belgesel Geçmişi Aydınlatır, Geleceğe Işık Tutar

10 Ekim 2018 Çarşamba 10:22

Bir saniye tarihi görüntü ve sararmış bir kare fotoğraf çok şey ifade eder, geçmişi aydınlatıp geleceğe ışık tutar. Türkiye’de belgeselcilik her geçen gün ilgi görmekte. 30 yıldan beri Türk İslam coğrafyasında Kültür ve Medeniyet tarihimizi araştırıp belgeselleştirerek Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt.net olarak Bir çok TV kanalında Devri  Alem adı ile yayınlatan Belgeselci olarak, belgesele önem verilmesinden mutluluk duymakta, yeni belgeselciler yetişmesi için İKTAV Belgesel Yayıncılık araştırma merkezi olarak çalışmalar yapmaktayız.

TDGF BELGESEL FESTİVALİ MARKA OLUYOR

Türk Dünyası Gazeteciler Federasyonu tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Türk Dünyası Belgesel Film festivalinin gala ve ödül töreni Cumartesi günü akşam İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda gerçekleşti. Dereceye giren belgeseller açıklanıp, plaketleri verildi.

TDGF Başkan yardımcısı ve Festival düzenleme kurulu üyesi olarak Türk dünyasının bir çok ülkesinden gelen Belgesel yapımcıları, yönetmenler ve senaryo yazarları ile görüştük. 20 Yıldır görüşemediğimiz Meslek Birliği başkanı Dursun Güleryüz ile hasret giderdik.

Türk-Kırgız devletlerinin ortak kurduğu Kırgızistan Manas Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hamza beyle Talas savaşlarının mutlaka yerinde araştırılıp belgeselleştirilmesi gerektiği üzerinde durduk.

Festival başkanı Türkmenistanlı ünlü yönetmen Hocakulu Narlıyev ile Festival üzerine sohbet ettik, www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com olarak TDGF Genel başkanı Menderes Demir’in açılış konuşmasının yer aldığı tanıtım filmini canlı olarak yayınladık. Festival ile ilgili ayrıntılı haberi sizlerle paylaşıyorum:

TÜRK DÜNYASI 3. BELGESEL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ödülleri 06 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Ordinaryüs Prof. Dr. Cemal Bilsel Konferans Salonu’nda sahiplerini buldu. ‘

Sergi açılışı ve İstiklal Marşı’ndan sonra programın düzenleyicilerinden TDGF Başkanı Menderes Demir açılış konuşmalarında Türk Dünyası Belgesel Filmleri Festivali’ni düzenlemekteki amaçlarını ‘’ Türk Dünyası geniş bir coğrafyaya, engin bir kültüre sahip olan bir ailedir. Bu ailenin öz ve kök değerlerini belgesel marifetiyle ve belgeselci gözüyle öncelikle kendi akrabalarımıza sonra da Dünya’ya aktarmak maksadıyla Türk kültürü ve Türk’ün Dünya’ya bakış açısı konulu belgesel film festivalini düzenliyoruz. ’’ şeklindeki sözleri ile dile getirmiştir.

Türk Kültürü ve Türk’ün Dünyaya Bakış Açısı konulu belgesel film yarışmalarına 140 yönetmen kendi branşlarında yarışmacı olarak katıldı.Türk Dünyasının farklı ülkelerinden yarışma için özel olarak gelen jüriler tarafından yarışmanın ilk turu sonrasında 12 profesyonel , 12 öğrenci yarışmacı finale kaldı.

ÖDLLER TRKİYE VE ÖZBEKİSTAN’A

Profesyonel yönetmenler tarafından finale kalan filmler arasından Özbekistan’dan yarışmaya katılan yönetmenliğini Ali Hamrayev’in yaptığı ‘’Seni Unutmadım’’ filmi birincilik kazandı. Profesyonel kategoride ikincilik Ödülünü Irak’tan Didem Şahin’in yönettiği ‘’Men Türkmenem Men Begem’’ filmi alırken, üçüncülük ödülünü ise Türkiye’den yönetmen Kaan Atilla Taşkın ‘’Karadeniz’in Yalnız Nineleri’’ filmi ile kazandı.

Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Öğrenci kategorisinde birinciliği Türkiye’den yönetmenliğini Batuhan Kurt’un yaptığı ‘’Kurbağa Avcıları’’ filmi alırken, ikincilik ödülünü ‘’Saksak: Bir Tütün Belgeseli’’ filmi ile Turan Kubulay layık görüldüler. Aynı kategoride üçüncülük ödülü ise Kırgızistan’dan yarışmaya ‘’Kadın Dünyası’’ filmiyle katılan Cibek Abdullabaeva’nın olmuştur.

Ayrıca program dahiline Jüri özel ödülleri de bu gece sahiplerini bulmuştur. Türk Konseyi İpekyolu Özel Ödülü ‘nü ‘’Sen Adam mısın’’ filmiyle Alihan Erbaş ve Harun Köybaşı alırken, Türk Kültürü ve Jüri Özel Ödülünü ‘’1916 Milli Mücalesi’’ filmiyle Kırgızistan’dan yarışmaya katılan Tilek Murataliev, Türk Dünyası Cengiz Aytmatov Özel Ödülü ise ‘’2 Dil1 Armoni’’ile Azerbaycanlı yönetmen Najiba Abbasova’ya verilmiştir.Türk Dünyası Belgesel Film Festivali Yaşam Boyun Onur Odülü ise sevilen aktör Serdar Gökhan layık görülmüştür.

 

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku