GÜNDEM:
Belgesel Tadında Kazakistan'dan Türkiye'ye Devri Alem

24 Ekim 2020 Cumartesi 15:37

Güneşli bir sonbahar sabahı güneş doğarken seher vakti Kazakistan’ın kültür başkenti elmanın atası ve dünyaya elmanın Alma olarak yayıldığı yer olan Almatı’dan Türkiye’ye dönüyoruz
Güneş karlı tanrı dağları zirvesinden bize göz kırparken uçağımız kalkıyor bir süre muhteşem Tanrı dağları manzarası üzerinden uçarak uçsuz bucaksız bozkırlar çöllerden geçiyoruz
Kültür tarihimizin sınır çizgisi Amuderya ve Siriderya bir başka deyişle Seyhun ve Ceyhun nehirlerimin muhteşem manzarasını seyrediyorum. Bu iki nehir kültür ve medeniyet tarihimizin sınır çizgisini de oluşturmakta. İki nehrin arasına Arapça iki nehir anlamına gelen Maveraünnehir denmekte ve Oğuz Türklerinin yaşadığı bölgeler anlamına gelen Opuz eli denmekte.
Ceyhun ve Seyhun nehirleri Aral gölünü beslemekte Atsk gölü her geçen gün kuruyor. Uçağımız Aral Gölü şemalarında uçarken gölün ne kadar kuruduğunu, suyun ne kadar çekildiğini daha iyi görüyoruz. Bir zamanlar bölgeye bereket dağıtan Aral Gölü sürekli kuruyor ve yok oluyor. Gölün uçağın penceresinden belgesel görüntülerini çekerken üzülüp kahroluyorum.
Uçağımız Hazar denizi üzerinde uçuyor. Petrol ve doğal gaz yatağı olan Hazar Denizi’nde de büyük çevre felaketleri yaşanmakta. Deniz yatağı petrol kirliliğine kurban gidiyor.
Azerbaycan ve Gürcistan üzerinden Kafkas dağları üzerine geçiyoruz. Kafkas dağlarının zirveleri karlı. Kafkas Dağları ve Kafkasya’daki birçok ülke ve halk, tarih boyu kan ve gözyaşı ile yoğruldu. Savaşlar yaşandı, soykırımlar gördü.
Kafkas Dağları üzerinden Karadeniz semalarına geçiyoruz. Uçsuz bucaksız Karadeniz bazen bulutlar ve bazen de masmavi deniz üzerinde uçuyoruz.
Kastamonu Küre dağları üzerinden Zonguldak bölgesine geliyoruz. Küre Ilgaz ve Yenice ormanların da sonbaharın tüm renk tonlarını ve muhteşem manzarasını doya doya seyrederken kaptan pilotun uyarısı ile uçağımızın alçalmaya başladığını öğreniyoruz. Sabiha Gökçen Havalimanındaki yoğun dış yüzünden İzmit Körfezi Osmangazi Köprüsü üzerinden Samanlı Dağlarının muhteşem manzarası bizleri karşılıyor.
İznik Gölü üzerinden Orhangazi dağlarındaki mermer ve taş ocaklarının çevre orman ve doğayı nasıl yok ettiğine şahit oluyor, uçağın penceresinden belgesel görüntülerini çekiyoruz.
Yalova Dağlarındaki elektrik üreten enerji gülleri ve dağların muhteşem manzarasını seyrederek Marmara Denizi ve adalar üzerinden Sabiha Gökçen Havalimanına indiğimizde 7 saate yakın durmadan uçuş yaptığımızı görüyor, tarihe not düşüp zamana noterlik yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Unutmayın İki ülke arasında üç saatlik zaman fark var






banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku