GÜNDEM:

08 Kasım 2017 Çarşamba 11:32

 "Blok mermerde İtalya'nın önüne geçtik"
- MADSİAD Başkanı Efendioğlu:
- "Blok mermerde bu işi Roma döneminden beri yapan İtalya'nın önüne geçtik. Hedefimiz bilgisayar teknolojilerini daha iyi kullanarak, işlenmiş üründe de İtalya'yı geçmek"
- "Geçen yıl toplamda 1 milyar 900 milyon dolarlık ihraç gerçekleştirdik. Bu yıl yüzde 10'luk artışla 2 milyar doların üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum"

BURSA (AA) - SİNAN BALCIKOCA - Maden Mermer Üretici ve Sanayici İş Adamları Derneği (MADSİAD) Erol Efendioğlu, Türkiye'nin, blok mermerde Roma döneminden beri sektörün öncüsü olan İtalya'nın önüne geçtiğini belirterek, işlenmiş üründe de bu ülkeyi geride bırakmayı hedeflediklerini söyledi.

Efendioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk mermerciliğinin, dünyada ilk üç sırada yer alan ender sektörlerden olduğunu söyledi.

Türkiye'nin özellikle blok mermerde çok mesafe katettiğini belirten Efendioğlu, şöyle konuştu:

"Yan sanayi ile yaklaşık 800 bin kişi bu işten ekmek yiyor. Dünya mermer rezervleri açısından en zengin ülke Türkiye. İşlenmiş mermerde yaklaşık 1 milyar 200 milyona, blokta ise 800 milyon dolara yakın ihracatımız var. Geçen yıl toplamda 1 milyar 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl yüzde 10'luk artışla 2 milyar doların üzerine çıkacağımızı tahmin ediyorum. Dünyanın neredeyse tüm ülkelerine mermer ihraç ediyoruz. 2023 yılındaki ihracat hedefimiz 7 milyar dolar."

Efendioğlu, büyük hedefin işlenmiş üründe de ihracatı artırmak olduğunu vurgulayarak, "Blok mermerde bu işi Roma döneminden beri yapan İtalya'nın önüne geçtik. Hedefimiz bilgisayar teknolojilerini daha iyi kullanarak, işlenmiş üründe de İtalya'yı geçmek. Açık ocak blok mermer üretiminde İtalya'yı geride bıraktık." dedi.

Yıllık 7 milyon ton blok mermer üreten, bunun 4 milyon tonunu ihraç eden Türkiye'nin, dış satımda da İtalya'yı yakalamak üzere olduğunu söyledi.

- "Türk mermeri dünyada tercih ediliyor "

Türkiye'de çıkarılan mermerin uluslararası pazarda yoğun ilgi gördüğünü belirten Efendioğlu, "ABD Başkanı Donald Trump'a ait 'Trump Towers'ın banyo ve iç mekan mermerleri 2009 yılında Türkiye'den gitti. Bu otel için çizgili mermeri Trump'ın kızı beğendi. Ayrıca Gürcistan Parlamento binası ve Kazakistan opera binasının mermerleri de bize ait. Bu saydıklarım benim şirketim tarafından yapıldı. Bunun dışında diğer firmaların da başarılı işleri var." ifadesini kullandı.

Efendioğlu, Çin'e ürün satımıyla ilgili bazı spekülasyonların olduğuna da değinerek, şunları kaydetti:

"Bizim Çin'e mermeri blok halinde sattığımız ve işlenmiş olarak geri aldığımız yönünde spekülasyonlar var. Bizim Çin'den mermer aldığımız yok. Çin'e 100 birim ürün veriyorsak 1 birim geri alıyoruz. Bizim Çin'e blok halinde sattığımız mermerin yüzde 90'ı Çin inşaat sektörü tarafından kullanılıyor. Yüzde 10'u ise Japonya, Güney Kore gibi ülkelere ihraç ediliyor."


banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Büyükşehir ihalesine rekor katılım
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 2024 Yılı Kocaeli Geneli Özel Eğitim Sınıfları Tadilatı için ihale...

Haberi Oku