banner1006
GÜNDEM:
Deprem Bölgesinde Otomotiv   Sektörünü Canlandırmak Adına Komşu İllerle Koordinasyon Sağlanmalı

25 Şubat 2023 Cumartesi 12:00


Özellikle deprem bölgesinden büyük şehirlere gelen vatandaşlarımızın ikinci el otomobillere yöneldiği görülüyor. Bölgedeki sektörel yoğunluk, diğer illere dağılmış oldu. Şok etkisi zaman içinde hafifledikçe, ikinci el otomobil satışlarının seçim sürecine kadar katlanarak artacağını söyleyebiliriz. 1999 yılında yaşanan Gölcük Depremi’nden yaklaşık 2,5 ay sonra ikinci el araç satışlarında yüzde 30 artış olduğu veriler arasında görülüyor. 


Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da ikinci el araç satışlarının arttığını tespit ettik. Öte yandan deprem felaketiyle birlikte en az 50-60 bin aracın ciddi hasarlar aldığı ilk izlenimler arasında, 4-5 bin aracınsa sahibinin maalesef halen bulunamadığı biliniyor. Özellikle deprem bölgesinde yaşayan veya bölgeye intikal etmek isteyen vatandaşlarımızı kiralama tarafında SUV-pick-up tarzı otomobiller tercih ediyor, yine satın alma kriterlerine bakıldığında da bu sınıf araçların ön plana çıktığını görüyoruz. 


Otomerkezi.net olarak biz de depremin yaşandığı illerdeki şubelerimizin tadilatına ivedi şekilde başlarken, geçici olarak otomobilleri komşu illere sevk etmiş bulunmaktayız. Almanya kadar büyük bir coğrafyaya denk gelen bölgenin geçmişinde ticaret her daim atik olduğu için hasar tespit ve enkaz kaldırma çalışmaları tamamlandıktan sonra, otomotiv tarafında hızlı bir toparlanma yaşanacağını öngörüyor, 6 ay içinde otomobil sektörü bu illerde normale dönmeye başlayacaktır diye tahmin ediyoruz. Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır gibi nispeten az hasar alan şehirlerimizde pazar aktif rol oynadığı için bu da bir etken olacaktır. Hatay, Kahramanmaraş, Kilis gibi illerimizde ise pazar, Adana, Antalya ve diğer büyük illerin etkisiyle 1 yıl içinde toparlanarak ticaretin çarkları dönmeye başlayacaktır.


Depremden etkilenen vatandaşlarımızın otomobil ihtiyacı için, “otomobilin ve hizmetin istenilen lokasyona gönderilmesi” yöntemi, hayatlarını bir parça olsun kolaylaştıracaktır. Yine komşu illerdeki otomobil satıcılarıyla entegre biçimde çalışılması ve ticaretin ayağa kaldırılması büyük önem arz ediyor. Depremden etkilenen 11 ilde ticari faaliyetlerin hızlanması ve depremden etkilenen vatandaşlarımızın hızla istihdama tekrar dahil edilmesi adına pazarı canlandırmamız gerekiyor. Mental olarak da vatandaşımız yıprandığı için hasarlı araçların Erzurum, Sivas gibi komşu illere transfer edilip onarılması, ticari hacmin genişlemesine ve yaraların sarılmasına yardımcı olacaktır. Sigorta şirketlerinin de aktif yönlendirmesiyle doğrudan ve dolaylı yoldan etkilenen tüm Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz ve İç Anadolu şehirlerimiz ticari anlamda canlanma yaşayacaktır. 


Kamuoyuna Saygılarımızla,

Otomerkezi.net CEO’su Muhammed Ali Karakaş


otomerkezi.net Hakkında

 İkinci el otomobil satışında 360 derece en iyi hizmeti sunmak üzere geliştirdiği ve binlerce müşterisinin memnuniyeti ile başarısını tescillediği OTOMERKEZİ sistemini, Kredilendirme, Sigorta, Ekspertiz, Mini Onarım ve Oto Yıkama servisleriyle zenginleştirmiştir. Zenginleştirdiği servisleri markalayarak, Sönkar Filo Kiralama, Enkar Sigorta, Pratik Ekspertiz, Pratik Mini Onarım, Pratik Oto Yıkama markalarını ortaya çıkarmıştır. Global franchising sistemleri ve yerel sektör dinamiklerinden sentez oluşturarak hayata geçirdiği OTOMERKEZİ Yetkili Satıcılık Organizasyonu ile markasını ve kaynaklarını paylaşarak yatırımcılarıyla birlikte bir “Ortak Artı Değer” platformu meydana getirmiştir. Bugün, ulusal bir markaya dönüşen OTOMERKEZİ, yetkili satıcıları ile Türkiye’nin dört bir köşesinde ikinci el otomobil piyasasını kurumsallaştırmaya, geliştirmeye, müşterilerine güven, yatırımcılarına kazanç sağlamaya devam etmektedir.

banner982
Anahtar Kelimeler
OtomobilOTO EKSPERTİZ
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku