banner1006
GÜNDEM:
En fazla ihracat otomotiv sektöründe

02 Ocak 2018 Salı 15:08

 

 2017 dış ticaret verilerini değerlendirdi


KSO Başkanı Zeytinoğlu yaptığı değerlendirmede, “Aralık ayında 13 milyar 881 milyon dolar ile rekor seviyede gerçekleştirdiğimiz ihracatla tarihi zirveye ulaştık. Aralık ayının yurt dışı tatilleri nedeniyle siparişlerin de azaldığı bir ay olmasının ihracatın daha da yüksek çıkmasını etkilediğini düşünüyoruz. Bununla birlikte 2017 için OVP'de hedeflenen 156.5 milyar dolar ihracat hedefinin aşıldığını memnuniyetle görüyoruz. Buradan tüm ihracatçı firmalarımızı kutluyoruz." dedi. 

Sektörel bazda ihracatta zirvenin değişmeyerek otomotiv sektörünün olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, "2017'de en fazla ihracatı yine 23 milyar 957 milyon dolarla otomotiv sektörü gerçekleştirdi. İhracatı sırtlayan otomotiv geçen seneye göre ihracatını yüzde 21 arttırdı ve 6.5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.  Toplam ihracatımızdaki payı ise yüzde 15.3 oldu. Geçen sene bu oran yüzde 13.9'du." dedi.

İhracatın ithalatı karşılama oranının geçen yıla göre yüzde 71.8'den yüzde 67,1'e gerilediğine dikkat çeken Zeytinoğlu, "2017 yılında ithalatımız yüzde 17.9 artışla 234 milyar 156 milyon dolar olarak gerçekleşti. İthalattaki artış oranı maalesef ihracatın neredeyse iki misli. İthalat tarafında demir çelik ve enerjinin etkisini görüyoruz. İhracat artış hızımızın ithalat artış hızının gerisinde kalmasından dolayı 2017 yılında dış ticaret açığında yüzde 37,5 büyüme oldu. 2018 yılında dış ticaret açığının dengelenmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi.

Üretimde ithal girdinin yüksekliğini vurgulayan Zeytinoğlu, "Üretimimizde ithal girdinin yüksek olması nedeniyle, üretmek için ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. Ocak-aralık döneminde ara malı ithalatı yüzde 27,9 oranında arttı. Aynı dönemde yatırım malları ithalatı ise yüzde 7,8 oranında geriledi. İthalatı yatırım için değil üretim için yaptığımızı buradan da görüyoruz. Burada ara mallarını ithal etme sebeplerimizi inceleyip, bu ürünlerin ülkemizde üretilmesinin teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." dedi. 

Üretim yapısının değiştirilerek katma değeri yüksek, talebi olan ürünler üretilmesiyle ihracata ivme kazandırılabileceğini belirten Zeytinoğlu, "İhracatımızı sürekli ve kalıcı olarak artırabilmek için katma değerli ürün ihracatını hedeflemeliyiz." dedi. 
banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku