banner1001
GÜNDEM:
Gebze'nin gücünün farkında mıyız?

23 Mart 2018 Cuma 12:26

   Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Gebze Ticaret odası ziyaretini yakından takip ederek kendisini dinleme fırsatı buldum. GTO’nun üyesi olduğunu öğrendiğimiz Hisarcıklıoğlu, esprili ve sıcak kanlı kişiliği ile GTO’da adeta misafir gibi değil, ev sahibi gibiydi. Rifat bey Gebze ile ilgili o kadar güzel söyledi ki kendi kendime “Gebze’nin gücünün, acaba Gebze’de yaşayanlar olarak bizler farkında mıyız?” diyerek sordum. Gebze her ne kadar hak ettiği yatırımları alamasa da dışarıdan bakılan gözle çok güzel bir tablo çiziyor. Hele ki Gebze ile ilgili bu övgü dolu sözleri söyleyen kişi, Türkiye’nin en büyük Meslek Kuruluşu’nun Başkanı olunca daha da bir anlamlı oluyor. Kendi şirketine bile tarihi Eskiharımızın adını veren Rifat beyin, Gebze ile gurur duyduğunu ifade etmesi gerçekten çok önemliydi.

  GTO üyelerine yönelik konuşan Rifat bey, “. Gurur duyuyoruz Gebze Ticaret Odası ile. Gebze'yi anlatmaya zaten gerek yok. GTO 5 yıldızlı akredite olmuş bir oda. Dünyada en gelişmiş odalar hangi standartta hizmet veriyorsa GTO'da aynı standartta hizmet veriyor. Gebze Paris'in standartlarına geldi.”diyerek, dışarıdan nasıl görüldüğünü bizlere anlattı. Ancak ne yazık ki Gebze’de yaşayanlar olarak bu önemin farkında değiliz. Gelin Gebze’nin gücünü şöyle bir göz önüne getirelim.

GEBZE’Yİ TANIYALIM

bir yer hayal edin ki, kara, deniz, demir  ve hava yollarının birleşme noktası olsun. Dünya çapında tanınan ekonomi ve finans merkezi İstanbul’un yanı başında bulunsun. Üniversiteler, bilimsel araştırma kurumları, teknoparklar, teknoloji merkezleri, bilişim vadisi ve organize sanayi bölgelerine sahip olsun... Böyle bir yer hayal değil gerçek... Burası bilim, sanayi,  teknoloji, ticaret, kültür ve turizmde marka şehir Gebze bölgesi... İstanbul’un Anadolu’ya açılan kapısı Gebze bölgesi, Marmaray projesi, Körfez köprüsü, 3 Boğaz köprüsü, bağlantı otoyolları, hızlı tren, Cengiz Topel Hava Limanı, Eskihisar – Topçular feribot hattı, Körfez geçiş köprüsü, Sabiha Gökçen uluslararası hava limanı  ve İzmit körfezindeki limanları ile uluslararası ulaşım üssü olma yolunda hızla  ilerliyor...

    Gebze sadece bugün değil geçmişte de cazibe merkezi, ticari kervanların konakladığı menzil kasabasıydı.Tarihi ipek yolu, Berlin - Bağdat ve Hicaz demir yolları gibi onlarca ticaret ve kültür yolunun kesiştiği bir kavşak noktası olan Gebze, Orta Çağ’dan itibaren

dünya ticaretinin önemli merkezlerinden biri olmuştur.  Dünyaca ünlü Kartacalı komutan Anibal’in Bitinya Krallığına sığınıp Gebze’ye yerleşmiş olması, bölgeyi bilim adamlarının ve tarihçilerin araştırma konusu yapar. Osmanlı ile Bizans arasında 2 Mart 1328 tarihinde yapılan Palekanon Savaşının Gebze’de yapılmış olması bölgenin geçmişteki ekonomik ve siyasi önemini göstermekte. Bugün her biri birer ilçe haline gelen, Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası bölgesindeki askeri ve ticari açıdan önemli kaleler 1328 tarihinde Orhan Gazi’nin kumandanlarından İlyas bey tarafından Osmanlı toprağına katılır.

TARİH, KÜLTÜR, SANATİ VE TİCARET ŞEHRİ GEBZE

   Başbakanlık Osmanlı Arşiv belgelerine göre bir  zamanlar Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla gibi ilçe ve bölgelerin Gebze’ye bağlı yerleşim yerleriydi. Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra Gebze bölgesi Osmanlı için her bakımdan bir cazibe merkezi olmuştu.

Gebze Hünkâr Çayırı’nda otağı bulunan Fatih Sultan Mehmet Han’ın döneminde Gebze 150 akçelik ilçe merkezi haline gelir. Bu tarihten 1. Dünya savaşı sonuna kadar Gebze, Osmanlı imparatorluğunda İzmit

sancağına bağlı Kastamonu eyaletinin bir kaza merkezi olmuştur. Başta Mimar Sinan’ın ustalık dönemindeki eseri Çoban Mustafa Paşa külliyesi olmak üzere Gebze Osmanlı mimarisinin değerli izleri ile taçlandırılmıştır.  Gebze dünyaca ünlü müzeci ve ressam Osman Hamdi beylerin, Yahya Kaptanların, Dalgıç Rıza Efendilerin, yaşamış olduğu yerdir. Türk müzeciliğinin kurucusu ressam Osman  Hamdi Bey kültür ve sanat değeri yüksek birçok resmini Eskihisar’daki köşkünde çizmiştir . Gebze tarih, kültür, sanat alanında üstlendiği onurlu ve başarılı mücadelesini bugün Türkiye’nin sanayi yarışına da önderlik ederek sürdürmüş ve Türk Sanayi ve Ticaret hayatının gelişmesinde Gebze bölgesi hep örnek olmuştur.

BİLİM VE TEKNOLOJİ’NİN MERKEZİ

Gebze bölgesinin sahip olduğu bu varlıklar, Teknoparklar bilimsel teknik araştırma kurumları kurulması ihtiyacını meydana getirdi. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi, Kocaeli Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Türk Standartları Enstitüsü, Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi geliştirme Merkezi, Türkiye Sanayi Sevk ve İdare Enstitüsü, TÜBİTAK Teknoloji Geliştirme Merkezi ve Bilişim Vadisi, sanayinin gelişmesini teşvik eden kurum ve kuruluşlar olarak Kocaeli- Gebze bölgesinde faaliyet gösteriyor. Osmanlı’dan Cumhuriyete Türk sanayiinin gelişmesine öncülük eden Kocaeli ve Gebze bölgesinde bir sanayi müzesi olmaması büyük bir eksiklik. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız, TOBB, Sanayi ve Ticaret odalarımız Kocaeli’ye Sanayi Tarihi Müzesi kurulması için çalışma yapmalıdır. Sanayi müzesi ile Kocaeli Türk sanayisinin geldiği noktayı gösterecek, bu sayede başarımızı geçmiş ve gelecek nesillere de öğretmiş olacağız. Bu kitap ve belgeselin Kocaeli Gebze bölgesine sanayi müzesi kurulmasına az da olsa katkı sağlayacağına inanıyorum.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Sanayi Tüpü Faciasında Fabrikanın Yönetim...
Gebze ilçesinde ham beton üretimi yapılan Kar Group'ta sanayi tüpünün patlaması sonucu hayatını kaybeden...

Haberi Oku