banner1001
GÜNDEM:
GTÜ projesine  TÜBİTAK desteği

23 Ocak 2019 Çarşamba 11:08

Gebze Teknik Üniversitesi ile Paris National Institute for Research in Computer Science and Automation (INRIA) arasında ortak bir proje olan "Gröbner bazları, resultantları ve çok yüzlü geometrisi (GRAPE)", TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) 2509 "Programme  of Integrated  Actions (PIA) - Boğaziçi" eylemi kapsamında finanse edilecek. GRAPE projesinin yürütücüsü Dr. Zafeirakis Zafeirakopoulos’un yanı sıra projede araştırmacı olarak Dr. Ayesha Asloob Qureshi (Sabancı Üniversitesi), 2 doktora ve 2 yüksek lisans öğrencisi de desteklenecek.  

POLİNOM SİSTEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ KOLAYLAŞACAK 

GTÜ Öğr. Üyesi Dr. Zafeirakis Zafeirakopoulos,  projenin amacını şöyle açıkladı;  “Kimi polinom sistemlerinin çözümü için daha hızlı algoritmalar gerçekleştirilmektedir. Mühendislik, temel bilimler, yaşam bilimleri ve sosyal bilimlerden kaynaklanan çoğu problem polinom sistemleri olarak modellenebilir. Bu nedenle, genel olarak bir polinom sistemini çözmenin zor bir hesaplama görevi olması beklenmektedir. Sorunun sahip olduğu değişkenler ve sistemdeki polinomların derecesi ne kadar yüksekse, çözmesi o kadar zor olur. Gröbner bazları, hesaplamalı cebir ve polinom sistemlerinin çözümünde en temel araçlardan biridir.” 

INRIA PARIS İLE ORTAK  ÇALIŞILACAK  

Uygulamalarının karmaşıklık teorisi, optimizasyon, kodlama, şifreleme, oyunlar, robotik, kontrol, istatistik, biyoloji gibi birçok bilimi kapsadığını söyleyen Zafeirakopoulos,  Projenin uygulanmasında temel olarak Gröbner bazlarından yararlanılacağını söyledi. Zafeirakopoulos ayrıca, projede Fransa tarafındaki proje yürütücüsü Gröbner bazları ve polinom sistemi çözme alanında önde gelen uzmanlardan biri olan Elias Tsigaridas (INRIA Paris) ile çalışacaklarını sözlerine ekledi.


banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Sanayi Tüpü Faciasında Fabrikanın Yönetim...
Gebze ilçesinde ham beton üretimi yapılan Kar Group'ta sanayi tüpünün patlaması sonucu hayatını kaybeden...

Haberi Oku