banner1006
GÜNDEM:
İpek Yolu'nda Tarihi Bir Liman Zefre Belgeseli

19 Ekim 2018 Cuma 10:17

Limanlar önemli, sakinliği anlatır Gemiler. Fırtınalı havada sığınılacak liman ararlar. Limanlar sadece denizde değildir, insanlarda liman arar. İnsanlar kendini güvende hissedeceği, Gönül dostu limanlar arar. Gülburnu Zefre tarihini araştırmak üzere, Gülburnu Gönül Dostları Birliği bile kurulmuş…

   İpek yolu güzergahındaki Giresun Espiye İlçesi Gülburnu mevki Tarihi Zefre limanının 44 yıl önceki halini sizlere anlatacağız.

Tarihler 1973… Espiye’de yatılı olarak okumaya başladığım yıllar. Doğu Karadenizi İstanbul’a bağlayan yolu, Ölüm geçidi olan Arımelit Dağından sahile kaydırılacak, Zefre Gülburnu’ndan geçecekti. Çalışmalar hızla devam ediyor, günler aylar sürüyordu. Espiye ile Yolağzı mevki arası tam beş yılda geçiliyordu,

   İlk kez kayığa Zefre limanından binmiştim. Kürek çekilerek kayıkla Espiye’ye geldiğim günü hiç unutmadım. Zefre ve Sakarya köyünün o güzelim sahilleri o günlerde yok olmuştu. Mandalina bahçeleri, tarihi limanlar ve fındık bahçeleri fotoğraflarda yaşıyor. Keşke Yok olmadan tünel yapılarak yol açılsaydı diye geçiriyoruz içimizden.  

 GÜLBURNU-ZEFRE BELGESELİÇEKİYORUZ

  İKTAV Belgesel Yayıncılık ve Devri Alem Belgesel TV programı olarak Gülburnu Gönül Birliği Ekibi ile çalışma başlattık. Tarihi yeniden belgeselde yaşatmak üzere harekete geçtik. Tarihi belgeler, fotoğraflar ortaya çıkararak, “İpekyolu Güzergahında Zefre’de Tarihi Bir Liman Belgeseli” çekmeye başladık..

  Zefre limanındaki tarihi camiyi aslına uygun tamir eden, değerli kültür adamı ve gönül insanı sayın Ahmet Güler’in öncülüğünde tarihi Zefre Limanı belgeseli çekmek üzere ilk çalışmayı Espiye Kaymakamlığı sırasında Gülburnu  Zefre Limanı’nın tanıtımına büyük katkısı olan ve Zefre Limanı’ndaki Tarihi caminin tamiratına destek olup yol açan Kırklareli Valisi Sayın Osman Bilgin Beyi 17 Ekim 2018 günü ziyaret ederek, Vali Osman Bilgin beyle söyleşi yaptık.

Çin’den Avrupa’ya giden tarihi İpek yolunda Karadeniz’de bir liman Zefre belgeselini çekmeye www.devrialem.tv ve www.gebzegazetesi.com olarak Dün bu köşeden söyleşisini yayınladığımız Ahmet Güler beyle canlı Yayın yaparak başladık. Hazırlanacak belgesel Avrasya Gazeteciler Derneği www.agrt. tarafından yayınlanmak üzere bir çok TV kanalına dağıtılacak.

MODERN İPEK YOLU YENİDEN CANLANDIRILIRKEN

İpek yolunu takip ediyoruz. Modern İpek Yolu bugün dünya gündeminde. Türkiye’nin de aralarında yer aldığı bir çok ülke İpek Yolu’nu Modernize edilmiş şekliyle tekrar canlandırmak için çalışma yapıyor. Türk Konseyi (Türk Keneşi), İpek Yolu ile ilgili önemli çalışmalar yapıyor. İşte İpek Yolu’nun denizle bulaştığı önemli yerlerden birisi olan Karadeniz’de tarihi Zefre limanında canlı yayın gerçekleştirdik. İpek Yolu’nun önemli güzergâhlarından olan Giresun Tirebolu, Rumca  Tripolis kelimesinden geliyor.  Tripolis; üç şehir anlamına geliyor. Tirebolu, Vedrama Kalesi ve hemen bulunduğumuz Zefre yakınlarında ki Espiye Andoz Kalesi. Zefre limanı Karadeniz’in üç  önemli doğal limanlarından birisi. O ihtişamlı manzara görenleri mest ediyor. Burası adeta bir tabloyu andırıyor, kıyıda dağların uzanışı gerçekten muhteşem. Devri Alem belgesel programı olarak,  bu güzellikleri sizlerin bilgisine sunarken, İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmasında Giresun ve Espiye’nin önemine işaret ediyoruz.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Pusula Gençlik ve Düşünce Derneği Başkanı...
Kocaeli Pusula Gençlik ve Düşünce Derneği 7. Olağan Kongresi’nde yeni başkan Ayhan KILIÇ oldu. Kılıç...

Haberi Oku