banner1001
GÜNDEM:
İSU'dan Kamuoyuna Duyuru

01 Haziran 2020 Pazartesi 14:09

 Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli’nin sağlıklı içme suyu ile altyapı ihtiyaçlarını karşılıyor.  Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın’ın öncülüğünde 2020 yılında küresel ölçekte etkili olan koronavirüs nedeniyle abonelerine ekonomik destek sağlamak amacıyla su fiyatlarında artış yapılmadı ve kademe uygulamasını geçici olarak kaldırarak destekte bulundu. Kocaelililer alınan kararlarla birlikte küresel salgın koronavirüsten korunmak için gönül rahatlığı ile çeşmelerden sağlıklı suyumuzu içmekte ve her türlü ihtiyaçlarında kullanmaktadır.

 

VATANDAŞLARA DESTEK

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, 27.03.2020 tarihli İSU 2020/2. Olağanüstü Genel Kurulu kararında 2020 yılı başında 3 ay ertelenen TÜFE güncellemesinin 4 ay uzatılması sağlandı.  Koronavirüs sürecinde özellikle konut abonelerinde beklenen tüketim artışının etkisini azaltmak için kademe uygulamasının yine 4 ay süreyle askıya alınması kararları alındı. Ayrıca Genel Kurul kararının (c) bendi ile yönetim kuruluna verilen yetkiye dayalı olarak alınan 30.03.2020 tarih ve 66936069-050.02.04-E55 sayılı Yönetim Kurulu kararı ile; Tüm dünyayı etkisi altına almış bulunan Koronavirüs (Kovid-19) pandemisi sebebiyle vatandaşlarımızın ve personelimizin etkilenme riskini en düşük seviyede tutmak amacıyla tedbiren 2020 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için faturaların ortalama tahakkuk yöntemiyle hesaplanarak dağıtılmasına karar verildi.

 

BİLGİLENDİRMELER YAPILDI

Alınan karar için abonelere cep telefonları aracılığıyla bilgilendirme mesajı gönderilmiş; kurumun internet sitesinde ve sosyal medya hesapları ile basın kuruluşlarına basın açıklaması yapılmak suretiyle kamuoyu ile paylaşıldı. Ayrıca, abonelere gönderilen faturalarda “Ortalama sarfiyat” ile “Sizleri koronavirüsten korumak için ortalama tüketiminize göre fatura düzenlenmiştir. Bu süreç sona erdiğinde fiili tüketiminize göre mahsuplaşma yapılacaktır.” ifadeleri ile açıklama yer aldı.

 

TÜKETİM ORTALAMALARINA GÖRE

Buna göre abonelere eksik veya fazla kısım süreç sonunda mahsuplaşmak üzere 2020 yılı Ocak, Şubat ve Mart ayları tüketim ortalamasına göre fatura bırakılmış, buna rağmen itiraz eden vatandaşların faturalarında gerekli düzeltmeler süreç sonunu beklemeden gerçekleştirildi. Öte yandan koronavirüs sebebi ile ortaya çıkan tüketim artışı bir yana Ocak, Şubat ve Mart ayı tüketimleri Nisan, Mayıs ve Haziran ortalamalarına göre daha düşük seviyede olduğu görüldü.

SAYAÇLAR ARTIK GÖZLE OKUNUYOR

Bununla birlikte son dönem vaka sayılarındaki azalma ile birlikte normalleşme takviminin açıklanması ve pandemi tedbirlerinin hafifletilmesi dolayısıyla üç ay ortalamasına göre tahakkuk yapılması şeklinde devam etmekte olan faturalandırma sürecinin sonlandırılarak, tahakkukların Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğimizin 50. Maddesinde belirtildiği şekilde sayacın gözle okunarak gerçekleştirilmesine karar verildi.

HAK MAĞDURİYETİ YAŞANMADI

Ortalama tahakkuka göre fatura düzenlenmesi durumunda abone mevcut tüketimlerinin faturaya bire bir yansımaması gayet doğal olup faturada belirtilen tutarın altında olması, çoğunlukla da evde kalmanın artması sebebi ile üstünde tüketim olması doğaldır. Herhangi bir hak mağduriyet oluşturmamasına rağmen ortalamaya göre düzenlenen faturanın altında tüketim olması durumunda yukarıda da belirtildiği üzere süreç sonu beklenmeden vatandaşlarımızın fatura düzeltmeleri yapılmıştır. İtirazda bulunan tüm vatandaşlarımızın talepleri yerine getirilmiştir.

VİRÜS RİSKİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN

3 ay boyunca sayaç okumama Uygulama Nisan ve Mayıs aylarında Kurumumuzun,  Yüksek Tüketim Aboneleri hariç 830.000 konut, işyeri, sanayi, inşaat, resmi, ksub abonelerine uygulanmış olup yukarıda da belirtildiği üzere vatandaşımız ve personelimiz için Koronavirüs riskini en alt seviyeye çekmek amacıyla uygulanmıştır.

 

VATANDAŞLARDAN GELEN SAYAÇ ENDEKSİ DE DEĞERLENDİRİLDİ

Ortalamaya göre fatura düzenlenen vatandaşlardan gelen itiraz ve taleplerde bildirilen sayaç endeksine göre faturalandırma yapıldı. Yüksek tüketim aboneleri ve itiraz/talep durumuna göre ortalama haricinde faturalandırma yapılmıştır. 1 Haziran 2020 itibarı ile oluşturulacak olan faturalar ile birlikte mahsuplaşma işlemleri gerçekleştirilecek olup herhangi mağduriyet yaşanmasının önüne geçilecektir.


HİÇBİR ABONE MAĞDUR OLMAYACAK

1 Haziran itibarı ile gerçekleştirilecek mahsuplaşma ile Nisan ve Mayıs aylarında ortalamanın üzerinde kullanımı olan vatandaşlarımızın (çoğunluk) faturalarına bu fark yansıtılacaktır. Ortalamanın altında kullanımı bulunan vatandaşlarımıza ise bu endekse ulaşılıncaya kadar fatura çıkmayacaktır. Bununla birlikte ortalamanın altında tüketimi olup 1 Haziran sonrası kullanımda bulunmayacağını belirtilen abonelerimize de yapmış oldukları ödemeler iade edilecektir. İSU Genel Müdürlüğü yukarıda da belirtildiği üzere 27.03.2020 tarihli 2020/2. Olağanüstü Genel Kurulu kararının c bendine dayalı olarak alınan 30.03.2020 tarih ve66936069-050.02.04-E55 sayılı Yönetim Kurulu kararı gereğince abonelerine Nisan ve Mayıs aylarında ortalama hesabına göre fatura düzenlemiş, 1 Haziran itibarı ile faturalandırmada normal sürece geçiş yapılmıştır. İSU Genel Müdürlüğünce bu süreçte gerçekleştirilen tüm işlemler başta 2560 sayılı Kanun, Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğimiz olmak üzere ilgili mevzuata uygun olup herhangi vatandaşımızın mağduriyetine sebep olacak bir durum yoktur.

 

7 MİLYON TL EKSİK TAHAKKUK YAPILDI

TÜFE ertelemesi ve Kademe uygulanmaması maliyetinin kuruma maliyeti 64 milyon TL olup Nisan Mayıs ayları tüketimlerinin Ocak Şubat Mart ortalamasına göre yüksek olması ve Koronavirüs sebebiyle evde kalma süresinin artması sebebi ile ortalama tahakkuk uygulaması ile sadece Nisan ayında abonelerimiz lehine yaklaşık 7 milyon TL eksik tahakkuk yapılmıştır. Mağduriyet oluşma durumu bulunmamasına rağmen ortaya çıkan tüm abone talep ve şikâyetleri de mesai mefhumu göz önünde bulundurulmadan değerlendirilmekte ve gereği yapılmaktadır.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Sanayi Tüpü Faciasında Fabrikanın Yönetim...
Gebze ilçesinde ham beton üretimi yapılan Kar Group'ta sanayi tüpünün patlaması sonucu hayatını kaybeden...

Haberi Oku