banner1024
GÜNDEM:
Kitap Fuarı'ndan ‘'Onat Kutlar'a mektup'' vardı

17 Mayıs 2017 Çarşamba 12:07

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli şair, yazar ve düşünce adamlarından biri olan ve 1995 yılında Taksim Meydanı’ndaki Opera Pastanesi’ne yapılan bombalı saldırı sonucuhayatını kaybeden Onat Kutlar, kendisine yazılan mektuplarla Kocaeli 9. Kitap Fuarı’na konuk oldu. ‘’Onat Kutlar’a Mektup Var’’ kitabının editörü Hülya Uçansu ve bu kitap içinde yer alan 50 mektuptan birinin sahibi olan Deniz Türkali, okurlarıyla buluşarak usta yazarı anlattı.
 
KİTAP HERŞEYDEN ÖNCE BİR VEFA BORCUYDU
Yahya Kaptan Salonu’nda gerçekleşten söyleşi, ‘’Onat Kutlar’a Mektup Var” kitabının editörü Hülya Uçansu’nun izleyenlere Onat Kutlar’ın biyografisini anlatmasıyla başladı.Hülya Uçansu daha sonra kitabın çıkış hikâyesini izleyicilerle paylaştı. Kendisinin sinema serüvenine 1975 yılında Onat Kutlar’ın asistanı olarak başladığını anlatan Uçansu, “1983 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı Film Festivali düzenlenme kararı alındığında,  o göreve beni Onat bey önerdi ve ben festival direktörü oldum. Festival gibi bir hayatım oldu. Ve ben bunu Onat beye borçluyum. Dolayısıyla bu kitap her şeyden önce benim için bir vefa borcuydu” dedi.
 
BÖYLE BİR İNSANI ANLATMAK GEREKİYORDU
Hülya Uçansu konuşmasında, Onat Kutlar’ın yaşam tarzı, bilgi birikimi, edebiyattan, politikaya, sanatın çeşitli alanlarında sahip olduğu yetenekle tanınması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Uçansu, “Onat Kutlar, önemlidir çünkü yaşamı boyunca doğru bildiği ilkelerden vazgeçmedi. Ülkesini çağdaş bir yere taşımak istediği için hep çalıştı” şeklinde konuştu. Onat Kutlar’ın 1961 yılında Paris’ten döndükten sonra Sinematek Derneği’ni kurduğunu hatırlatan Hülya Uçansu, bu sayede Türkiye’nin dünya sinemasına tanıtıldığını kaydetti.
 
ONAT’A YAZMAK BİR VEFAYDI
Söyleşide ‘Onat Kutlar’a Mektup var” kitabındaki mektuplardan birinin sahibi olan Deniz Türkali de konuştu. Onat Kutlar’ın çok iyi bir dostu ve sırdaşı olduğunu söyleyen Türkali, “Bu kitap bana söylediğinde ona karşı büyük bir vefa borcumuz olduğunu düşündüm ve hemen yazdım. Kurduğu Sinematek hepimizi çok heyecanlandırmış ve birleştirmişti. Onunla tanışmak insana çok şey katan bir hadisedir. Bir kere dünyanın en tatlı sohbet eden insanlarındandı. Ağzından bal damlardı. Hepsi de çok doğru sözlerdi. İleri aydınlık konuşmalardı yaptıkları. Şiirden, aşktan, sinemadan, politikadan ve hepsinden aynı keyifle bahsederdi” dedi. Söyleşinin ardından Hülya Uçansu ve Deniz Türkali, okurları için  “Onat Kutlar’a mektup var” kitabını imzaladı.
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku