banner1006
GÜNDEM:
KO-MEK 9. Dönem Aile Okulu'nda dersler sürüyor

16 Kasım 2018 Cuma 14:25

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları 9. Dönem Aile Okulu’nun dersleri devam ediyor. Bu haftaki dersi eğitimci-yazar Hayrettin Karaüzüm verdi. Aile kavramının tüm yönleriyle ele alındığı “Çocukta Aile Bilinci” konulu derste, çocuğun yaşam serüveninden yola çıkılarak, aidiyet bilinci, ergenlik, eşlerin birbirlerine davranışı ve değer aktarımı konularında kursiyerlere kapsamlı bilgi aktarıldı.

 

KO-MEK KURSİYERLERİ KATILDI

Leyla Atakan Kültür Merkezi Dr. Şefik Postalcıoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleşen 9. Dönem Aile Okulu’nun ikinci dersine KO-MEK kursiyerlerinin yanı sıra birim sorumluları katıldı.

 

YAŞAMDAKİ İLK 6 YILIN ÖNEMİ

Hayrettin Karaüzüm, insanın aklını olumlu yönde kullanması durumunda kâinatın kendisine hizmet ettiğini söyledi. İnsan yaşamında ilk 6 yılın önemine vurgu yapan Karaüzüm, “Yaşamdaki ilk 6 yıl bir insanın ana gövdesini oluşturuyor. Bu dönemde çocuk, sevgi, ilgi, şefkat görmüşse kendini ileriki yaşlarında da değerli hissediyor. Ama çocuk 6 yaşına kadar dar kalıplara sokulmuşsa, gelecekte de dünyaya o dar kalıptan bakıyor” dedi.

 

İNSANIN ANA VATANI ÇOCUKLUĞUDUR

Yazar, derste verdiği altın değerindeki tavsiyeleriyle ilgi gördü. Konuşmasında, Yunan filozof Epiktetos’un “İnsanın ana vatanı çocukluğudur” sözünü hatırlatan Hayrettin Karaüzüm, “Çocuklar ancak kendilerini güvende hissettiklerinde ebeveynleriyle aidiyet kurar. Bu nedenle çocukların kendilerini ait hissetmeleri son derece önemlidir. Siz bu aidiyeti kuramazsanız bu defa çocuklarınız bu açığı başkalarında arar” şeklinde konuştu.

 

CEZA YERİNE BEDEL

Çocuk eğitiminde önemli bir başlık olan ceza ve ödül konusu da gündeme geldi. Yazar Karaüzüm, çocukları disipline ederken, gönül köprülerinin yıkılmaması gerektiği üzerinde durarak, “Çocuğa ceza vermek yerine bedel kavramı anlatılmalı. Bu yöntem çocuğun davranışlarında olumlu yönde süreklilik arz edecektir” dedi. Ergenlik konusunda da fikirlerini paylaşan yazar, bu dönemde gençlere değerli olduklarının hissettirilmesi gerektiği üzerinde durdu ve “Bunu yaparsak ergenlik dönemi hem genç hem de ailesi açısından rahat geçer. Birileri farkına varmadan bizlerin evlatlarımızın farkına varmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

 

EVLİLİK VE EŞLERİN BİRBİRLERİNE DAVRANIŞLARI

9. Dönem Aile Okulu’nun ikinci dersinde çocuklara davranış yöntemlerinin yanı sıra evlilik ve buna bağlı olarak eşlerin birbirlerine olan davranışları ele alındı.

 

BAĞLILIK VE BAĞIMLILIK

Yazar Karaüzüm bu başlığa nişanlılık dönemine dikkat çekerek başladı. Nişanlılığın, eşlerin birbirlerine tanıklık sözü vermesi anlamına geldiğini anlatan Karaüzüm, “Bu bir bağlılık adımıdır. Ama bağlılıkla bağımlılığı birbirinden ayırmak gerekiyor. Bağlılıkta bireylerin özgürlükleri devam eder. Ailenin oluşmasında eşler değerlerini koruyabilirse aile sağlam oluyor. “Biz” kavramında ne kadar bir araya gelinirse, ailenin ömrü de o kadar uzun oluyor. Eşler şartsız saygı, sevgi, doğruluk, sıfır beklenti, aidiyet, tebessüm, kolay affedilme, kolay mutlu olma, şeffaflık ve güven duygusu içinde olmalı. Sevgi, saygı, sabırdan oluşan saç ayağı ne kadar güçlüyse aile de o kadar güçlü olur” dedi.

 

KARAÜZÜM’DEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

İki saat süren dersin sonunda yazar Karaüzüm, kendisini KO-MEK Ailesiyle buluşturduğu için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür etti. Yaygın Eğitim Şube Müdürü Murat Yavuz da değerli bilgilerini KO-MEK kursiyeriyle paylaşan yazar Hayrettin Karaüzüm’e teşekkür ederek, günün anısına bir ebru tablosu hediye etti. Yazar Karaüzüm, “Çocukta Aile Bilinci” başlıklı dersinin ikinci seansını ise aynı gün öğleden sonra Gölcük Kongre Sarayı’nda Gölcüklü kursiyerler için verdi.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku