GÜNDEM:
Kocaeli Büyükşehir İçin Seçim Yarışı!

16 Kasım 2018 Cuma 10:13

Türkiye adım adım yerel seçime doğru gidiyor. Siyasi Partilerde müthiş bir seçim hareketliliği yaşanıyor. Aday adaylığı açıklamaları ardı ardına gelirken, bazı partiler adaylarını ilan etmeye başladılar bile. Bugün itibariyle seçimlere 4 ay kaldı. Bu süre içinde neler yaşlanacak, neler olacak hep beraber şahitlik edeceğiz. Biz de zaman zaman köşe yazılarımızla seçim atmosferini değerlendirmeye çalışıyoruz.

  Kocaeli’de seçimin en hareketli geçtiği illerin başında. Ülke ekonomisine İstanbul’dan sonra en çok katkıyı veren il olması, sanayinin başkenti olması, tarihi, kültürel ve turizm değerleriyle Kocaeli gözde bir İl. Büyükşehir olması da bu cazibeyi artıran en önemli unsurların başında. Kocaeli’de seçim sonucunun merakla beklenmesinin temelinde ise AK Parti’nin mevcut haliyle 13 Belediyeye de sahip olması yatıyor. AK Parti başarısını koruyabilecek mi, Muhalefet partileri hangi İlçeleri kazanabilecek bunlar hep merak konusu. Bu nedenle ben tüm liderlerin seçim akşamı özellikle takip edeceği illerin başında Kocaeli’nin geldiğine inanıyorum.

SİYASİ PARTİLERİN ADAY DURUMLARI

  AK Parti’de aday adaylığı süreci 5 Kasım’da başlamıştı. Gelen yoğun  talepler üzerine 12 Kasım’da bitecek olan süreç uzatıldı ve bugün saat 17.00 itibariyle son başvurular alınacak. Şu ana kadar Büyükşehir dahil 12 İlçede 100’ün üzerinde başvuru geldi. En yoğun başvuru Gebze’de oldu ve sayı 21’e ulaştı. Büyükşehir için ise Mevcut Başkan İbrahim Karaosmanoğlu ile Kocaeli eski Milletvekili ve eski il Başkanı Zeki Aygün ile yine eski il Başkanlarından Mahmut Civelek adaylık başvurusunda bulundu. Bununla birlikte İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan da büyükşehir adaylığını ilan etti.  CHP’de bazı ilçeler karara bağlandı. Darıca, Dilovası’nın da aralarında bulunduğu birkaç ilçede adayı ilan eden CHP Parti Meclisi, Gebze, Çayırova, İzmit gibi ilçelerde ön seçim yaparak, teşkilatın beklentisini soracak. Büyükşehir adayının geçtiğimiz haftaya kadar açıklanması bekleniyordu. Şu ana kadar CHP’den sadece bir kişi Büyükşehir için başvurdu. Öyle zannediyorum ki bu durum aday açıklanmasını erteledi. Kulislerde CHP’nin ilimizdeki iki önemli Milletvekili Parti Meclisi Üyesi Haydar Akar ve Fatma Kaplan Hürriyet’in aday olabilecekleri konuşuluyor. Şu bir gerçek ki CHP’nin Kocaeli’yi kazanabilmesi için öncelikle güçlü bir adaya ihtiyacı var.

 MHP, Kocaeli için İl Başkanı Aydın Ünlü’nün çalışmalarına odaklanmış durumda. Şu ana kadar 12 ilçe için 30’dan fazla başvuru alan MHP, süreci ince eleyip sıkı dokuyarak, özel bir çalışma içerisinde. İl Başkanı Aydın Ünlü her gün bir ilçeye giderek vatandaşların taleplerini alıyor. Büyükşehir için şu anda gündemde olan isim Doktor Ayhan Arpacı. MHP teşkilatlarında uzun süre Başkan yardımcılığı yapan, hekim kimliğiyle bilinen Arpacı’nın aday olabileceği konuşuluyor. Kocaeli’ye önem veren bir diğer il ise Meral Akşener’in lideri olduğu İYİ Parti. Kocaelili hemşerimiz olan Meral hanımın özel önem verdiği bilinen bir gerçek, her fırsatta partililerine “Kocaeli’yi istiyorum”diyen meral hanım, Kocaeli için adayı bizzat kendisi belirleyecek. Aday adaylığı süreci ise Aralık’da başlayacak.

BAŞKAN İBRAHİM KARAOSMANOĞLU 3 DÖNEME TAKILACAK MI?

 Kocaeli bizim yuvamız, memleketimiz. Bu kente vefa borcumuzu ödemek zorunda olduğumuzu her defasında dile getiriyorum. Herkes yaptığı işi en iyi şekilde yaparak, kentine karşı sorunluluğu yerine getirecek. Mevcut Başkan sayın İbrahim Karaosmanoğlu, yaklaşık 15 yıldır kente hizmet etmeye çalışıyor. İzmit Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 2004 yılında seçilen sayın Karaosmanoğlu, daha sonra çıkan Büyükşehir yasasıyla sadece kent merkezinin değil, tüm Kocaeli’nin belediye başkanı olmuştu. Kocaeli’nin bütün sınırlarının Büyükşehir sınırlarına dahil edilmesini getiren sistem, daha sonra hatırlanacağı üzere tüm Büyükşehirlerde de uygulanmış ve Kocaeli rol modeli olmuştu. Başkan Karaosmanoğlu şimdi AK Parti’de uygulanan 3 dönem kuralına takılan te k Büyükşehir Belediye başkanı. Parti kurullarından 3 döneme dair çeşitli açıklamalar geliyor. Son olarak Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan, Paris dönüşü uçakta yaptığı açıklamalarda Üç dönem kuralının uygulanacağını, başarılı gördükleri isimlerin başka yerlerde aday gösterebilecekleri sinyalinin verdi. Tabi bu minvalde çıkan açıklamalar “Acaba İbrahim başkan aday gösterilmeyecek mi?” sorularına sebep oldu.  Bu açıklamalar sonrası sayın Zeki Aygün ve sayın Mahmut Civelek başvurularını yaptı, sayın nevzat Doğan da adaylık açıklamasında bulundu. Kuşkusuz seçimin Kocaeli’de favorisi AK Parti. Ülkede yaşanan kriz sürecinin yerel seçime etkisi ne derece olur tartışılır…Ancak 3 dönemdir Kocaeli’yi elinde bulunduran, 2 dönemdir de tüm ilçeleri de yöneten AK Parti’nin adayının  kim olacağı merak konusu. Mevcut Başkan sayın Karaosmanoğlu ile beraber 4 adaylı yarışı kim kazanacak kamuoyu merak ediyor. Seçim vaatleri neler olacak, Kocaeli’nin 2023 vizyonunda hangi projeler yer alacak merak ediyoruz.

BELEDİYE BAŞKANLARI BAŞARILI MI?

  Yerel seçim sürecine dair biz de www.gebzegazetesi.com internet sitesinde bir tartışma Platformu başlattık. Mevcut Başkanları değerlendirdiğimiz, vatandaşların yorumlarını aldığımı, anket ve tartışma platformuna katılarak sizler de görüş ve düşüncelerinizle katkıda bulunabilirsiniz.

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku