GÜNDEM:
Kocaeli'nden Manisa'ya Kültür gezisi

15 Ekim 2018 Pazartesi 15:21

Sığırlık Yörük Obasına  kültür köyü kurup. Kooperatif oluşturmaya yönelik çalışmalar devam ediyor.  Tarih ve kültür  değerlerimizi araştırıp gelecek kuşaklara aktarmak  milli ve manevi görev olarak kabul edilmeli.  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi  Doğu  Marmara Kalkınma Ajansı ve Kocaeli Kent Konseyi  yetkilileri ve   Yörük. Federasyon ve dernekleri başkanları ile Kocaeli’nden günü birlik Manisa’ya giderek. Obasya Kültür köyünde incele yapıp, Obasya yetkililerinden bilgi alındı.

 100 dönüm yer üzerine kurulan Manisa Yurt dağları Zaman geçidi kültür köyündeki Taş Evler ve çadırlar da inceleme yapan Kocaeli Heyeti, Çadır ve taş evleri gezdiler. 

ÖRNEK BİR PROJE

Resmî kurumlar ve Avrupa Birliği projeleri kapsamında kooperatif yöntemi ile gerçekleştirilen Obasya kültür köyü ve müzesini gezerek aynı projenin Gebze bölgesindeki son  Yörük Obası Sığırlık merasında uygulamak üzere çalışma başlatıldı.

BALIKESİRLİ YÖRÜKLERİN MİSAFİRPERVERLİĞİ

Kocaeli’den Manisa’ya giden resmî heyet, Balıkesir Yörükler Federasyonu başkanları tarafından ağırlandı. Balıkesir Yörükler Federasyon başkanı  Sinan bey, Balıkesir’de  hiç bir devlet desteği almadan tamamen kendi imkanları ile 35 dönüm alan üzerinde Oğuz Türk boyları kültür köyü kurmak İçin çalışma yaptıklarını açıkladı  Balıkesir Büyükşehir belediye Başkan danışmanı, heyete Balıkesir’le ilgili bilgiler verdi.

 KÜLTÜR ARAŞTIRMA GEZİSİNE KİMLER KATILDI?

Kocaeli’nden Manisa’ya giden  bizimde Belgeselci olarak  takip ettiğimiz kültür araştırması gezisine Şu isimler katıldı: Gebze Sığırlık Yörükleri   Proje Koordinatörü. Dr.İbrahim Kahraman,  Mehmet Özer, Oğuz boyları konfederasyonu Genel başkanı  Mustafa Çöpoğlu,

Doğu Marmara Marka  Kalkınma Ajansı Genel sekreteri   Gültekin Görüm,  Kocaeli Kent Konseyi Genel sekreteri  Cemil Karateke, Gebze Yörük ve Der Başkanı Ahmet Altıntaş, Gebze Yörük  ve Türkmen Der yönetim kurulu üyesi   Fatih Durmuş,

Kocaeli Büyükşehir Avrupa birliği proje bölümü  Kerim Ekrem,  Kocaeli Yatırım Destek ofisi uzmanı  Nazlı Kerçek.

OBASYA NEDİR?

Manisa Turizm Gönüllülerinin üyeliği ile kurulan "Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi"nin bir parçası olan "Obasya Kırsal Konaklama Tesisi" Manisa Yunusemre ilçesi, Ortaköy mahallesinde sizlere doğa ve tarihi bir arada sunuyor.

27 adet kıl çadırdan (Yurt) oluşan otel konsepti, dışarıdan bakıldığında Orta Asyadaki Türk obalarının tarihi ve düzenini, içeriden ise 5 yıldılı bir otelin konforunu sizlere sunuyor.Yuntdağı'nın iyi korunmuş doğallığında, özlediğiniz güzellikleri, "Obasya Kırsal Konaklama Tesisi"nde bulacaksınız.Aileniz ve arkadaşlarınız ile tarihi dokunuşlarla tasarlanmış otel odalarında konaklayabilecek ve Yuntdağı gezi rotalarından faydalanarak, Yuntdağı'nın tarihi ve doğal güzelliklerini "Obasya" ile keşfedeceksiniz."Obasya Kırsal Konaklama Tesisi"ndeki odalarımız, 3 kişinin aynı anda konaklayabileceği şekilde dizayn edilmiştir. Dilerseniz sıcak bir çay ve temiz hava eşliğinde, akşam güneşin batışına "Obasya" ile şahit olabilirsiniz.

 MUHTEŞEM BİR PROJE

Obasya projesinde Hedef  “Asya’dan Anadolu’ya Türk Halk Kültüründe Mesken” odaklı bir konsept tesis geliştirmekti. Proje TKDK’dan tesisin ana bölümü olan butik otel için destek aldı. Projenin ikinci bölümünde Yunt dağı yöresinin taş evlerinden oluşmuş bir zaman geçidi müzesi var. Bu müze; Asya’dan gelirken getirdiğimiz toprak evler ve Anadolu’ya geldiğimizde kurduğumuz taş evlerden oluşuyor. Taş evleri de halı kilim gibi bu bölgenin geleneksel el sanatlarını ve folklörünü yansıtacak şekilde düzenlendi. Oba evlerde Asya çadırlarının görünüşünü aynen korundu, fakat iç görünüşte gereken konforu sağlamaya çalışıldı. İçeriye TV, klima gibi konfor elemanları yerleştirildi. Ayrıca 30 m2’lik yatak odalarının yanı sıra çok amaçlı faaliyetlerde kullanmak üzere 120 m2’lik bir de toplantı çadırı oluşturuldu. Ayrıca TKDK’dan aldığımız destek ile tesis içerisine 35 adet hobi bahçesi kuruldu. Hobi bahçesi artık kent yaşamında doğadan kopan insanların doğaya geri dönüşü için bir başlangıçtı ve bu projemizde çok ilgi gördü. Projeyi gerçekleştirirken bizden hiçbir yardımı esirgemeyen TKDK çalışanlarına teşekkür ediyoruz.

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku