GÜNDEM:
Menbiç'de terörden temizlenecek!

20 Haziran 2018 Çarşamba 10:53

 Türkiye her ne kadar 24 Haziran’da yapılacak seçimlere kilitlenmiş olsa da, bir yandan sınır güvenliğini sağlamak ve terörün belini kırmak için mücadeleye devam ediyor. Afrin’de yazılan destanın ardından kahraman Mehmetçiklerimiz Kandil’i de terörden temizlemek için harekete geçmişti. Son olarak önceki gün haber bültenlerine Türk Askeri’nin Menbiç’e girdiği son dakika olarak geçti.  Fırat Kalkanı ile başlayan Türkiye’nin sınır güvenliği operasyonları, Afrin’de zirve yapmıştı. Şimdi ABD-YPG kontörlünde ki Menbiç’de artık bizim kontrolümüzde olacak. ABD ile yapılan mutabakat neticesi Kahraman Mehmetçiklerimiz devriye atmaya başlarken  bu durum Türkiye’nin bölgesel bir güç olduğunun da en önemli göstergesi oldu. Tarihi günler yaşarken Devri Alem olarak bizler de bu tarihi günlere canlı şahitlik etmeye devam ediyoruz.

 Türkiye-ABD anlaşması sonunda sonuç verdi. Türk ve Amerikan askerleri, Menbiç Kırsalında ortak devriyeye başladı. Türk konvoyuna ABD helikopterleri de eşlik ederken, Mehmetçik bağımsız bir faaliyet sürdürmeye başladı.

Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları, Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK'nın işgalindeki Menbiç'te ABD ile ortak devriye faaliyeti gerçekleştirdi.  Menbiç'teki yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, TSK'ya ait zırhlı araçlar, Fırat Kalkanı Harekatı bölgesindeki Cerablus ilçesi ile Menbiç cephe hattını birbirinden ayıran Sacu Çayı'nın civarına girdi. TSK ve ABD unsurları, bu bölgede ABD üssünün de bulunduğu Dadat ilçesi karşısında ortak devriye-koordinasyon faaliyeti gerçekleştirdi. Söz konusu çalışma, yaklaşık 3 saat sürdü.

GÜVENLİK TÜRKİYE'YE EMANET

Ankara ile Washington arasında yapılan ikili anlaşma neticesinde PKK'nın Menbiç'ten çekilmesi konusunda fikir birliğine varılırken, bölgede teröristlerin çekilişinin hemen ardından Türk askeri bölge güvenliğini sağlamak için Menbiç'e giriş yaptı. Konvoylar ile yapılan girişte Türk bayraklı zırhlı araçlar ile askerler dikkat çekti. Menbiç kuzeyinde bulunan Dadat mevkiinde ortak devriye koordinasyonuna başlayan TSK bölgede asayişi sağlamak için keşif ve mevzilenme faaliyetlerine başladı.

MÜTABAKAT SAĞLANMIŞTI

ABD ve Türkiye, YPG/PKK'nın Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısında işgal ettiği Menbiç'ten çekilmesi için mutabakat sağlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Amerikalı mevkidaşı Mike Pompeo, 4 Haziran'daki görüşmelerinde, ilçede güvenlik ve istikrarın sağlanmasını da içerecek bir yol haritasını onaylamıştı.

Plan, Türk ve Amerikan taraflarının askeri ve istihbari unsurlarla ilçede ortak denetime başlamasını da öngörüyor.

Mutabakat ayrıca Menbiç'te teröristlerin çıkmasından sonra ilçenin yerel unsurlarından bir yönetim kurulmasını içeriyor.

MENBİÇ NEDEN ÖNEMLİ?

PYD/YPG tarafından Menbiç, doğudaki Cezire ve Kobani kantonları ile batıdaki Afrin kantonunun birleştirilmesi için önemli bir geçiş noktası olarak görülüyor. Suriye'nin kuzeyinde yer alan Menbiç kenti, Türkiye'ye yaklaşık 40 kilometre mesafede bulunuyor. İç savaş öncesi yapılan nüfus sayımına göre, kentte yaklaşık 100 bin kişi yaşıyor. Arap ve Kürtlerin yaşadığı Menbiç halkının çoğunluğunu Sünniler oluşturuyor.

Kent, 2012 yılında Özgür Suriye Ordusu'nun denetimine geçti. Daha sonra 2014 yılında DAEŞ, kentin kontrolünü ele geçirdi. Böylece, DAEŞ; silah, lojistik destek ve savaşçı geçirmek için kullandığı en önemli geçiş noktalarından birisini kaybetmiş oldu.

Ağustos 2016'da ise yaklaşık iki ay süren bir kuşatmanın ardından Kürt grupların oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı Menbiç Askeri Konseyi, ABD'nin de desteğiyle kenti DAEŞ'den geri aldı.

Kentte sivil idarenin yürütülmesi ve temel hizmetlerin sağlanması ise Menbiç Sivil Konseyi tarafından yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce yaptığı bir konuşmada, Türkiye'nin hedeflerini şöyle tarif etti:"Terörden arındırılmış güvenli bölge diye bir tezimiz var. Başından beri bunu söylüyoruz bu olmazsa Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa her zaman tehdit altında. Dertleri ne? Kuzey Suriye'de yeni bir devlet kurmak. Biz böyle bir devletin kurulmasına müsaade etmeyeceğiz. Bu böyle bilinmeli."

 

 

banner982
Anahtar Kelimeler
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

MOĞOLİSTANDAN FİNLANDİYAYA BELGESEL TADINDA...
Gazetemizin kurucusu ve Devri Alem tv program yapımcısı İsmail Kahraman'ın bugünkü makalesini sizlere sunuyoruz....

Haberi Oku