GÜNDEM:
'Randevu Bulamıyoruz'

07 Mart 2022 Pazartesi 17:05

 Yaşanan yoğunluk nedeniyle ‘Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ ve ‘Alo 182’ üzerinden randevu bulmak zor. Bazı polikliniklerde aylar sonrasında randevu verebildiğini belirten vatandaşlar, durumdan şikayetçi.

 Meşgul edilen sistem ve fazla gereksiz randevu alımı, gerçek hastaların randevuya ulaşmasını ve muayene olmasına engel olmakta. Hastalar kamu hastanelerinde randevu bulamadıklarında mecburen özel hastanelere başvuruyor. Özel hastanelerin gereğinden fazla ücret talebi vatandaşları zor durumda bırakmakta. Kamuda umduğunu bulamayan hasta mecburen özel hastanelerin kucağına düşüyor.

Doktorlarda Şikayetçi

Doktor başına düşen hasta sayısı çok fazla. Randevu süreleri 5 dakikada bir veriliyor. Hasta kendisine ayrılan 5 dakikalık süreden tatmin olmamakla birlikte doktorlarda bu durumun hastaları sağlıklı bir şekilde muayene etmediğini belirtiyor. Gerekli tedaviyi alamayan hasta tekrar yine doktora başvurabiliyor ve bu sistemi meşgul ediyor. Doktorların bu yorucu düzenden şikayetçi olduğu aşikâr, öyle ki doktorlar artık bu sistemin parçası olmak istemedikleri için rahat çalışabilecekleri ortam arayışındalar. Bu durumdan çıkış için yurtdışı tercih edilmekte. Türk Tabipleri Birliği'nin verilerine göre, özellikle son 3 yılda yurt dışına taşınmak isteyen doktor sayısında büyük artış var. 2012'de sadece 59 doktor yurt dışına taşınma amacıyla başvurdu. 2021'in ilk 11 ayında bu sayı 1200'ü aştı.

 

Sağlık Okur Yazarlığı Önemli

Uzmanlar, her ne kadar hastane yapılıp kapasite artırımı yapılsa da bu durumun değişmeyeceğini hastaneye yığılmamın daha da artacağını söylüyor. Vatandaşların bilinç kazanıp sağlık okuryazarlığı öğrenmesinin bu duruma olumlu açıdan katkı sağlayacağını belirtilmekte. Öte yandan uzmanlar sevk zincirinin daha da ön planda tutulması gerektiğini hastanın ilk olarak Aile Hekimliğine sonra Devlet Hastanelerine ondan sonra da Eğitim ve Araştırma Hastaneleri ile Tıp Fakültelerine yönlendirilmesinin önemini vurguluyor. Böylece yığılma olmadan aşama olarak elemenin sistemi rahatlatacağını söylenmekte
banner982
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

Bi Dünya Eğlence ile yaşanan 23 Nisan sevinci
Büyükşehir’in minik dostları için hazırladığı etkinliklerin ilk gününde birbirinden renkli etkinlikler...

Haberi Oku