banner1006
GÜNDEM:
Rusların Büyük Kafkas Sürgünün de Çerkez ve Abaza Soykırımı

22 Mayıs 2023 Pazartesi 13:37

Gebze gazetesi www.gebzegazetesi.com ve www.gazetegebze.com.tr ile belgeselcininnotdefteri köşesinde 22 Mayıs 2023 tarihinde yayınlanan makalemiz 



https://www.gazetegebze.com.tr/kose-yazilari/ruslarin-buyuk-kafkas-surgunun-de-cerkez-ve-abaza-soykirimi.html

Çerkes Abaza ve Kafkas Sürgünü ve 159. Yıl önce Kandıra Babalı Sahillerinde yaşanan Dram her yıl 21 Mayıs’ta hatırlanır.
Çarlık Rusya Kafkaslar’da ve Türkistan ortadaysa da yaptığı Soykırım ve Mezalimi hiç unutmamamız gerekiyor
Bu gün kendi soyundan kendi ırkından ve kendi dininden Ukrayna halkına mezalim ve soykırım yapan Rusların ve Çin in Oftasya Türkistan da yaptığı soykırımı 50 yıla yaklaşan gazeteci lik ve belgeselcilik hayatında araştırıp belgesel haline getirdim.
Kafkasya da Çerkez ve Abaza Lara’ Rusların yaptığı soykırımı yazmadan önce Rusların Türkistan’da yaptığı Soykırım Belgeselimizi slzlerle paylaşıyorum
https://m.youtube.com/watch?v=aLFMOr0ZzwI

KANDIRA BABALI DAN CANLI YAYIN

https://www.gazetegebze.com.tr/cerkesler-surgunu-ve-kandira-babali-sahili-makale,1882.html


21 Mayıs Büyük Kafkas Sürgünü Yıl Dönümü
https://m.haberturk.com/kocaeli-haberleri-amp/31151676-cerkes-surgununun-159-yili


Çarlık Rusya’sı tarafından 159 yıl önce gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına sürgün edilen Çerkes Abaza vatandaşlarımızın sahile çıktığı Kandıra İlçesi Babalı Sahili'ne gelmişler ve burada ilk kez Türkiye toprağına ayak basmışlardı.
Gazeteci ve belgeselci olarak ilk kez 2021 yılı 21 Mayıs’ta gazeteci arkadaşım Yılmaz Işık ile Kandıra Babalı sahiline gidip sabaha kadar burada kalıp belgesel çekimi yapmıştık.
21 Mayıs Çerkez ve Kafkas sürgününün 159 Yılı
Bundan 159. yıl önce 1864 yılında yüzbinlerce Çerkes Abaza ve diğer Kafkasya kökenli insanımız. ve Müslümanlar Çarlık Rus Devleti tarafından sürülüp soy kırıma tabi tutulmuştu.
Yıllardan beri Kandıra Babalı sahilindeki karaya ilk çıkılan yerde anıt yapılacaktı. Bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı tarihi mağara yok oluyor Büyük Kafkas sürgününün izleri siliniyor. Her yıl 21 Mayıs Büyük Kafkas ve Çerkes Sürgünün 159 Yılı.
Çarlık Rusya tarafından büyük Kafkas sürgünü ve Soy Kırımında ebediyete intikal eden tüm insanlarımızı rahmetle anıyoruz.
......
Çerkesler Sürgünü ve Kandıra Babalı Sahili başlıklı Gebze gazetesi www.gebzegaxrtesi.comi ve gazete Gebze de yayınlanan 21 Mayıs 2021, tarihli yazısı
https://www.gazetegebze.com.tr/cerkesler-surgunu-ve-kandira-babali-sahili-makale,1882.html
Çarlık Rusya’sı tarafından 157 yıl önce gemilere doldurularak Türkiye kıyılarına gönderilen Çerkes vatandaşlar, Kandıra İlçesi Babalı Sahili'ne gelmişler ve burada ilk kez Türkiye toprağına ayak basmışlardı.
Gazeteci ve belgeselci olarak ilk kez 2021 yılı 21 Mayıs’ta, gazeteci arkadaşım Yılmaz Işık ile Kandıra Babalı Sahili’ne gidip, sabaha kadar burada kalıp belgesel çekimi yapmıştık.
21 Mayıs Çerkes ve Kafkas sürgününün 159. yılı, bundan 159 yıl önce 1864’te yüzbinlerce Çerkes, Abaza ve diğer Kafkasya kökenli insanınız ve Müslümanlar Çarlık Rus Devleti tarafından sürülüp, soykırıma tabi tutulmuştu.
Yıllardan beri Kandıra Babalı Sahili’ndeki karaya ilk çıkılan yerde tören yapılır, anıt yapılacağı açıklanır. Bugüne kadar hiçbir şey yapılmadı.
Bugün, büyük Kafkas ve Çerkes sürgününün 159 yılı. 2019 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Kandıra Babalı Sahili’nde yapılan anma toplantısı ile ilgili haberi sizlerle paylaşıyorum.
https://www.kocaeli.bel.tr/tr/main/news/haberler/3/cerkesler-surgunun-155inci-yilinda-atalarini-/33926

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kandıra Babalı Sahili’nde 21 Mayıs 2019’da düzenlen tören haberi.
Törende, Çerkes vatandaşlar Çarlık Rusya’sı tarafından sürgünde ölen atalarını andı.



*
159 YILDIR DİNMEYEN BİR ACI
Çarlık Rusya’sı 1864 yılında bütün Kafkasya’daki milli mücadele hareketleriyle mücadeleyi, PAN-SLAVİZM politikasından SOYKIRIM politikasına dönüştürüp kanlı bir şekilde bastırır, Kafkasya’yı tahakküm altına alır. Rusların Kuban vadisine gitmek, Çar ordusuna katılmak ve Hıristiyan olma seçeneklerini reddeden Çerkesler, ülkelerinden sürgün edildi. 159 yıl önce sürgün edilen Çerkesler, gemilerle Anadolu’nun Karadeniz kıyılarına ulaşmaya çalışır. Açlık, hastalık gemilerin donanımsal yetersizlikleri hikâyeyi ölüm yolculuğuna dönüştürdü. Karadeniz’in hırçın dalgalarıyla başa çıkmayan birçok gemi Karadeniz kıyılarında battı. Kocaeli’nin Babalı sahiline ulaşan birçok insan da hastalıklarıyla başa çıkamayıp yaşam mücadelelerini kaybetti. Çerkes vatandaşları, 155. yıl nedeniyle düzenlenen anma programında atalarını andı.
https://www.facebook.com/100006270278125/posts/2933625743523073/?d=n


GENİŞ KATILIM
Törene; AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz, AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Atcı Nergis, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Hasan Yılmaz, Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ve Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Samsun, Bursa, Ankara, Sivas, Düzce ve Bolu’dan vatandaş katıldı.
İLK PROGRAM MEZARLIKTA
İlk anma programı Karaağaç Tarihi Mezarlık'ta gerçekleştirildi. Çerkes vatandaşlar ölen ataları için dua edip, mevlit okudu. Ardından Babalı Köy Camiine geçildi. Köy camisi önünde düzenlenen törende konuşmalar yapıldı.
SOYKIRIMA UĞRAMIŞ BİR MİLLETİN ÇOCUKLARIYIZ
İlk konuşmayı gerçekleştiren Kafkas Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yıldız Şekerci; "100 yıllık savaşların ardından sürgün edilip soykırıma uğramış bir milletin çocuklarıyız. Bugün burada anayurdumuzdan sürgün edilen atalarımızı anmak için bir aradayız. Bu acıyı unutturmamak için her yıl burada toplanıyoruz. Yüreğimizdeki ateş 155 yıldır yanıyor ve yanmaya devam edecek. Kocaeli Babalı sahili atalarımızın geldiği ilk yerdir. Ve burası bizim için Türkiye'de tek olan sit alanıdır. Bu programı yaparken desteklerini esirgemeyen Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Tahir Büyükakın burada bir anıt yapılması için söz verdi. İnşallah seneye anıt bitmiş ve anma programımızı bu anıtta yaparız. Amacımız bizim yaşadığımız acıların bir kez daha yaşanmamasıdır" dedi.
ACILAR BİR KEZ DAHA YAŞANMASIN
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yaşar Çakmak; "Türkiye bir kültür mozaiği ve siz bu mozaiğin en önemli parçalarından birisiniz. 155 yıl önce yaşanan acıların bir kez daha yaşanmamasını istiyoruz. Ülkemiz birçok savaş görmüş bir ülke. Yıllarca süren savaşlarda Ensar olmuş bir milletiz. Sizde bu ülkenin en önemli parçasısınız” ifadesini kullandı.

SÜRGÜNLER DEVAM EDİYOR
AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz; "Bugün acılarınızı paylaşmak için buradayız. Geçmişte atalarımız büyük bedeller ödedi. Allah mekânlarını cennet etsin. Onların ödediği bedel bugün ülkemizde barışın ve kardeşliğin temeli olmuştur. Bugün ülkemiz mazlumlara hala kucak açıyor. Sürgünler devam ediyor. Bir damla petrolü, insan kanına değişmeyen bir zihniyet sürgünlere neden oluyor. Dün Karadeniz’de yaşanan ölümler bugün Akdeniz’de yaşanıyor. Bizim üzerimize düşen tarihte yaşadığımız acılarımızı gençlerimize aktarmaktır" açıklamasında bulundu.
AKDENİZ’DE YAŞAM MÜCADELESİ
AK Parti Kayseri Milletvekili Hülya Atcı Nergis; "Kocaeli Büyükşehir Belediyesine teşekkür ediyorum. Atalarımızın izlerini taşıyan bu bölgenin sit alanı ilan edilmesi ve bir anıt alanı oluşturulması bizim için önemli. Bugün yaşadığımız topraklar hala mazlumları konuk ediyor. Atalarımızın Karadeniz’de verdiği yaşam mücadelesini bugün Akdeniz sahillerinde görüyoruz. Atalarımızdan kalan mirası yaşatmaya çalışıyoruz. Bizden sonra burada gençlerimiz atalarımızı anmaya devam edecek" dedi. Konuşmaların ardından toplu iftar yapıldı.
MEZAR TAŞI NÖBETİ TUTULDU
Binlerce Çerkes vatandaş, 155 yıl önce atalarının sığındığı mağara ve anıt mezarlara meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Denize çelenk ve kırmızı karanfiller atıldı. Meşaleler yakılıp sahile bırakıldıktan sonra sürgün ateşi yakılarak çevresinde ‘Mezar Taşı Nöbeti' tutuldu. Atalarının 155 yıl önce sığındığı mağaraya da karanfiller bırakıldı. (Kocaeli büyükşehir Belediyesi resmî internet sayfası)

21 Mayıs 1864 Kafkas Sürgünü 159. yılında anılacak

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 1864 yılında Karadeniz kıyılarından Osmanlı topraklarına göçe zorlanan Abaza, Adige, Çerkes, Ubıh ve diğer Kafkas Halklarının yaşadıkları acının unutulmaması amacıyla 21 Mayıs Pazar günü Babalı Kültür Alanı tanıtım ve anma töreni düzenleyecek. Kandıra Babalı’da gerçekleşecek programda Çerkes vatandaşlar, Çarlık Rusya’sı tarafından sürgünde ölen atalarını yad edecek. Aynı zamanda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın daha önce açıklamış olduğu Kafkas Sürgünü Kültür Alanı projesi de hayata geçecek.

KAFKAS SÜRGÜNÜ KÜLTÜR ALANI
21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgününün anılacağı bu anlamlı günde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kafkas Halklarının sürgünden sonra ulaştıkları Babalı’yı bir kültür alanı haline getirdi. Babalı Sahili ve Karasu Sahili arasındaki 7 kilometrelik yürüyüş yolunu sürgün rotası olarak düzenleyen Büyükşehir, Babalı’ya sürgünü temsil eden bir Anıt Eser de kazandırdı. Anıt Eserin açılışı 21 Mayıs Pazar günü anma töreninde gerçekleştirilecek. Saat 16.00’da Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan anma programı, Babalı Kültür Alanı’nın tanıtımı, protokol konuşmaları ve karanfillerin denize bırakılmasıyla devam edecek. Meşaleli yürüyüş ve nart ateşinin yakılmasıyla da yad etme töreni son bulacak.


banner982
Anahtar Kelimeler
Ismail KahramanMakale
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981

banner934

Erdoğan’dan Kocaeli’ye Büyük Önem:
Son miting için geliyor

Haberi Oku