7 Haziran seçimlerinin ardından tam 85 gün geçti. Zaten kızgın olan siyasi hava yeniden hareketlendi. Türkiye 1 Kasım’da yeniden seçime gidiyor. Uzun süre yapılan görüşmelerde koalisyon çıkmayınca kurulan geçici Bakanlar Kurulu ile Türkiye seçime gidecek. 
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim öncesi yapacağı geçici bakanlar kurulu listesi oldukça merak ediliyordu. Mevcut Bakanlardan birçoğunun üç dönem kuralı nedeniyle yeniden milletvekili olmayışı, yeni kabinede kimlerin olacağının bir mesajı olacaktı. Bu isimlerde az çok netleşti. Olası bir AK Parti hükümetinde artık nasıl bir kabinenin ortaya çıkacağını hepimiz az çok tahmin edebiliriz. 
NELER YAŞANMIŞTI?
Geçici Bakanlar Kurulu’nun belirlenmesinden önce ilginç gelişmeler yaşanmıştı. Başbakan Davutoğlu, CHP’den Erdoğan Toprak, Gülsün Bilgehan Toker, İlhan Kesici, Deniz Baykal ve Tekin Bilgöl’e teklif götürüldü. CHP Lideri Kemal Kılıçtaroğlu’nun açıkladığı ‘kimse bu teklifi kabul etmeyecek’ talimatına bütün milletvekilleri uyarak ‘red’ cevabı verdi.
Fakat MHP ve HDP’de çatlak yaşandı. MHP Lideri Bahçeli, Davutoğlu’ndan milletvekillerine gelen teklifi kimsenin kabul etmeyeceğini defalarca söylemişti. MHP’den Ahmet Kenan Tanrıkulu, Tuğrul Türkeş ve Meral Akşener’e teklif götürüldü. İki milletvekili bu teklifi Genel Başkanlarının politikası nedeniyle reddederken, rahmetli Alparslan Türkeş’in oğlu Tuğrul Türkeş teklife ‘evet’ yanıtı vererek kabinede yerini aldı. MHP’de tepkiler hala dinmiyor.
HDP’de ise Genel Başkan Selahattin Demirtaş teklifi kabul edeceklerini söylemişti. HDP’den Levent Tüzel, A. Haydar Konca ve Müslüm Doğan’a teklif götürüldü. MHP’nin aksine HDP’de de Levent Tüzel parti kararının aksine teklifi reddetti. 
KOCAELİ’DEN ÜÇ İSİM VAR
Evet, geçici hükümet bu sancıların arasında kurulurken, Bakanlar Kurulu’na Kocaelili 3 isim girdi. Bunlardan birisi mevcut Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık oldu. Işık yerini korurken HDP Kocaeli Milletvekili A. Haydar Konca’da Avrupa Birliği Bakanı oldu. Eski Kocaeli Milletvekili Vecdi Gönül ise bağımsız kadrosundan kabineye giren isimler arasında yer aldı. 
Kocaeli hak ettiği değeri siyasetten hiç alamadı ya da eksik aldı. Türkiye ekonomisine büyük katkı sunan, birçok sanayi bölgesini içinde barındıran ilimiz hep bir bakanlık bazen de hiç bakanlık verilmeyerek TBMM’de temsil edildi. AK Parti her dönem Kocaeli’ye bir bakanlık vererek ilimizde verdiği değeri gösterse de, bu yeterli değil. Ülke ekonomisine büyük katkı sunan ilimizin en az 3 Bakanlık ile temsil edilmesi gerekir. 2 aylık önemli bir süreçte Sayın Vecdi Gönül’ü de sayarsak Kocaeli’ye üç bakanlık verilmiş durumda. Bu süreci iyi değerlendirmek gerekiyor. Oluşabilecek tek başına iktidar durumunda ise Kocaeli en az 3 Bakanlık ile temsil edilmeli.
Evet, siyaset sahnesi yeniden kızışıyor. 1 Kasım’da yapılacak olan seçim nedeniyle siyasi partiler hummalı bir çalışmanın startını verirken, aday adayları da sürece hazırlanmaya başladı. Milletvekili aday adayı olmak isteyen bürokratların istifa süreleri dün itibari ile doluyor. İstifa eden bürokrat sayısı ise yok denilecek kadar az. 7 Haziran’da yapılan genel seçimlerde 700’e yakın bürokrat istifa etmiş ve milletvekili olmak için yarışmıştı. Fakat o süreçte listeye giren bürokrat sayısı bir elin parmaklarını geçmeyince, bürokratlar 1 Kasım’da yapılacak olan seçime ilgisiz kaldı. 
LİSTELER DEĞİŞECEK Mİ? 
AK Parti’de üç dönem kuralı kaldırılıyor. Fakat siyasetle ilgilenen herkesin merak ettiği soruların başında şüphesiz ki ‘Listeler değişecek mi?’ sorusu var. Herkes listelerle ilgili hesap yapmaya, bu soruyu sorgulamaya başladı. Yeni seçilen milletvekillerinin nasıl bir birikime sahip olduğunu göremedik. Yeni vekillerin durumu ne olacak? 18 Eylül’de aday listeleri siyasi partiler tarafından Yüksek Seçim Kurulu’na sunulacak. Verilecek olan listelerde çok fazla bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. AK Parti Güneydoğu illerinde bir revizyon yapabilir. Onun dışında bazı illerde yer değişikliğine gidebilir. Yepyeni bir liste ile seçim yapılacağını düşünmüyorum. CHP’de yine ön seçim olmayacak. Zannediyorum, CHP, MHP ve HDP’de de listelerde çok farklı bir değişiklik olmayacaktır.
SEÇİM SONUÇLARI NE OLACAK?
Siyasette bir saatin bile önemi çok büyük. 7 Haziran’dan bu yana bu köşede birçok makale kale alarak, soru sorduk. Anket şirketleri şimdiden sahaya inerek seçimin nabzını tutmaya başladı. Hatta bir anket şirketi Gebze’de çalışma yaparak vatandaşa sorular yöneltiyor. Siyasi partilerde bu süreçte araştırmalarını yaptırıyor. Tabii şimdiden 1 Kasım’da gelecek sonuçları tahmin etmek zor. Fakat bu seçimde de koalisyon hükümeti çıkar ve koalisyon görüşmeleri yine tıkanırsa Türkiye büyük bir ekonomik krizin eşiğine gelecektir. O nedenle yaşanan bu süreçten başta siyasi parti liderleri olmak üzere herkesin ders alması gerekir. Siyasiler, kendi aralarındaki siyasi hesaplaşmadan çok ülkemizin geleceği noktasında düşünceler üretmeli ve bu sorumlulukla hareket etmelidir. 
Evet, Türkiye kritik bir dönemden geçiyor. Koalisyon görüşmeleri tıkanınca ekonomideki hareketlilikler, terör olayları ve siyasi istikrarsızlık… Sancılı bir dönemin sonunda erken seçime gideceğiz. Herkesin ciddi bir sorumluluk içerisinde sandık başına giderek kararını sandığa atması ülkemiz adına önemli. Bu vesile ile bir kez daha 1 Kasım’da yapılacak olan seçimlerin ülkemize, milletimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.


banner983
Misafir Avatar
İsminiz
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×

banner376

banner375

banner377

banner981